НПО искат да участват в промяна на правилника на Фонда за лечение на деца

Министър Петър Москов

Осем дарителски и пациентски организации предлагат в писмо, изпратено до премиера Бойко Борисов и до министъра на здравеопазването Петър Москов, да бъдат включени в работната група, изготвяща промените в правилника за дейността на Център "Фонд за лечение на деца". Писмото е изпратено и до медиите.

Представителите на организациите посочват, че към момента на интернет страницата на Министерството на здравеопазването няма информация за състава на работната група, която изготвя новия правилник, както и ясно формулирани принципи и цели, чието постигане се цели с промяната на установените процедури.

"С оглед притеснителните тенденции в работата на институцията през изминалия месец и високия обществен интерес към дейността на Фонда, намираме изготвянето на нов правилник без участието на пациентски и дарителски организации за неуместно", се допълва в писмото.

Предложението на организациите е в работната група да бъдат включени Нели Логофетова и Десислава Хурмузова, членове на Обществения съвет към фонда и д-р Бояна Петкова, лекар, основател на фондация "Макове за Мери" и член на Коалиция за майчино здравеопазване.

Същевременно в отговор на депутатски въпрос по време на петъчния парламентарен контрол здравният министър Петър Москов продължи да настоява, че към момента няма нито едно дете, чиято документация да не е предвижена и разгледана в срок от Фонда за лечение на деца.


Фактът, че сега се обсъждат някои документи с искане за подкрепа за лечение, подадени още през ноември миналата година, министър Москов посочи, че това може би е част от причините, заради които са настъпили някои промени във фонда.

Организацията на процеса не е била достатъчно добра, но сега се подобрява администрацията и се предвижда изграждане на електронна система, през която родителите да проследяват заявленията за лечение, каза министърът.

Той увери, че никога не е имал и няма и да има идея да закрива фонда.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?