НПО искат възрастта за “ин витро“ да се повиши до 47-50 години

Пределната възраст за ин витро оплождане да се повиши от 43 години, колкото е сега на 47-50 години. Това поискаха по време на кръгла маса по проблема представители на неправителствения сектор, които бяха подкрепени и от медицински специалисти.

В момента, законът забранява на жени над 43 години да се лекуват чрез ин-витро дори и при частно финансиране на процедурата. Сдружение "Зачатие" съобщи, че Комисията за защита срещу дискриминация е установила наличие на дискриминация в тази забрана след жалби на пациенти. Освен това в почти всички страни от ЕС, подобна възрастова забрана няма или пределната възраст е до 47-50 години.

По време на дискусията, доц. Атанас Щерев заяви, че по данни на НСИ за миналата година, над 500 жени между 40 и 45 години в България са родили здрави деца. Над 53 са жените над 45-годишна възраст, които са станали успешно майки през 2009 година.

Участниците в кръглата маса се съгласиха, че решението за лечение ин-витро трябва да става индивидуално и по преценка на медицинските специалисти. Те ще изпратят до министъра на здравеопазването своето предложение за сформиране на работна група от лекари, пациенти и представители на държавните институции, която да изготви предложение за промяна на наредбата в най-кратък срок.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?