НПО мобилизирали платени активисти срещу златодобива в Северна Гърция

Обществеността в Гърция е шокирана от разкритие, че европейски неправителствени организации мобилизират активисти срещу заплащане да си сътрудничат със себеподни на тях гръцки организации, за да се противопоставят на добива на злато от канадската компания "Елдорадо Голд" на Халкидическия полуостров в Северна Гърция, пише в. "Етнос", цитиран от БТА във вторник.

Изданието твърди, че една от тези неправителствени организации, белгийската САТАРА, която наемала такива активисти в различни точки на света, публикувала на 12 декември миналата година в свой сайт обява, че търси човек, който да се заеме от 1 февруари до края на юли с такава дейност. Тя си сътрудничела с гръцка неправителствена организация, а финансирането било осигурено по линия на  програмата "Младежта в действие".

Подаването на молби за набирането на такива активисти е приключило на 12 януари 2014 г. Съгласно обявата всеки доброволец активист щял да получава възнаграждение от 636 евро на месец. От началото на февруари в района на Халкидики е започнала нова кампания от страна на активисти срещу компанията "Елдорадо Голд". В нея участвали и около 150 души от европейски страни. Миналата седмица е имало инциденти и арести при опит да бъде блокирана работата на компанията в района, посочва вестникът.

Жителите на Халкидическия полуостров протестират от година срещу планираните инвестиции в златодобива в Северна Гърция, като напрежението там периодично ескалира. Проектът на канадската компания "Елдорадо Голд" беше одобрен от правителството, както и от местните власти, които се надяват на създаването на нови работни места.

Въпросната компания се смята за един от най-големите инвеститори в Гърция, който възнамерява да вложи в страната над един милиард щатски долара в следващите пет години.

Местната общественост обаче смята, че дейността на златодобивната компания е незаконна.

Споделяне

Още от Балкани