НПО напомни за съдбата на чеченските хомосексуалисти преди срещата Тръмп-Путин

Чеченският президент Кадиров

Неправителствена организация прожектира върху фасадата на президентския дворец в Хелзинки надписи, осъждащи насилието срещу хомосексуалистите в Чечения. Това стана няколко часа преди срещата на върха между Доналд Тръмп и Владимир Путин, предаде Франс прес.


Американски активисти от "Хюмън райтс кампейн" разположиха вчера мощен прожектор пред двореца в момента, в който самолетът на 45-ия президент на САЩ кацна на международното летище в Хелзинки.


До късно през нощта лозунги на английски език озаряваха една от стените на сградата, където днес ще се проведе първата двустранна среща на върха между Тръмп и Путин. Четяха се послания като "Целият свят гледа", "Мълчанието убива", "Погледите са вперени в Чечения", "Осъдете насилниците" и "Тръмп и Путин, сложете край на престъпленията срещу човечеството в Чечения".


"Осъждаме отказа на това (американско) правителство да повдигне пред Владимир Путин въпроса за насилието срещу хомосексуалните чеченци", заяви пред Франс прес говорителят на "Хюмън райтс кампейн" Крис Сгро.


Неправителствени организации и медии редовно осъждат преследването на хомосексуалисти в Чечения: отвличания и изтезавания, извършвани според тях от властите или от мафиотски групировки, но също така и "престъпления на честта". Чечения е част от Руската федерация и по-голямата част от населението е мюсюлманско.


По повод протестната си акция правозащитниците заявиха, че в нито един момент не са били притеснени от финландските сили на реда. "Финландците имат голямо уважение към свободата на изразяване. Полицията дойде да види какво се случва, но ние обяснихме, че акцията ни е мирна и те ни позволиха да продължим", заяви Крис Сгро.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?