НПО призова финансовия министър да затегне контрола над събираемостта на приходите

Финансовият министър Калин Христов да предприеме мерки за увеличаване на събираемостта на приходите. Това призова в отворено писмо неправителствената организация "Българска легия Антимафия".

В писмото, адресирано до президента, служебния премиер и финансовия министър, се изразява учудването от едно от първите изявления на министър Калин Христов, в което той обяснява, че няма намерение да направи кадрови промени в ръководствата на подопечните на министерството приходни агенции.

Според легията приходните ведомства, особено митниците, не изпълняват качествено основното си задължение - да събират приходите за държавната хазна.

"Основната причина, поради която гражданите излязоха на улиците, бяха не толкова високите сметки за електрическа енергия, колкото повсеместната бедност и липсата на работа и доходи, което е пряко следствие на политиката на бившия министър Дянков и на ниските приходи в бюджета. Основна вина за ниската събираемост имат именно приходните агенции в лицето на НАП и Агенция "Митници", се казва в писмото.

"Силно сме учудени от категоричното ви заявление, че вие като финансов министър на пряко подчинение на премиера, сте направили анализ на приходните агенции и няма да сменяте ръководствата им, независимо от доказаните от статистиката плачевни резултати", продължава писмото.

"Бихме ви препоръчали да поискате информация от експертите на вашето министерство и да сравните динамиката на събираемостта на приходи от акцизи от Агенция "Митници" през годините", съветват от НПО.

По-нататък в писмото от организацията се спират на работата на приходните ведомства и по-специално на митниците. Според "Българска легия Антимафия" нежеланието за смяна на ръководството на митниците в лицето на директора му Ваньо Танов е знак, че правителството става съучастник "в купуване на изборите с пари от контрабандата".

"Само за сведение, което можете да проверите в статистиката, обмитените късове тютюневи изделия през 2008-ма година са били 22 млрд., докато в периода 2010 – 2012 са средно 11.5 млрд./годишно, а заловените късове цигари стигнаха през 2012 г. до своя исторически минимум от 80 млн. къса. Надяваме се, че вие няма да твърдите, както твърдяха и твърдят бившите управляващи и директора на Агенция Митници Ваньо Танов, че този драстичен спад е следствие на отказалите се от пушене българи", посочват от легията.

Оттам питат "как точно смятате да гарантирате финансовата стабилност на държавата с тези рекордни нива на контрабанда при горивата и цигарите, при положение, че само за първото тримесечие на 2013 г. Агенция "Митници" е събрала приблизително 100 млн. лв. по-малко от акцизи спрямо същия период на 2012 г, което означава само едно – увеличаваща се контрабанда".

В писмото се посочва, че се подценява и въпросът с противодействието на наркотрафика, като процесът е бил "саботиран" с неудачните структурни реформи в митниците.

Накрая от НПО отправят подкана към новия финансов министър да си свърши работата по осигуряването на приходната част или да си подаде оставката, ако това не е по силите му или не отговаря на целите, за които е поставен на поста.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?