НРС отчита активизиране на вражески служби у нас с лостове за икономическо влияние

Разузнаването има данни за реални заплахи срещу сигурността на страната

Националната разузнавателна служба (НРС) и други сродни служби в България разполагат с достоверни данни за реални заплахи за сигурността на страната и на отделни нейни структури, представители и граждани, обяви зам.-директорът на НРС полк. Георги Миланов в сряда по време на XI конференция "Сигурността в Югоизточна Европа - в търсене на интелигентни решения".

На наша територия се активизират специални служби на държави, чиито интереси не съвпадат с тези на страните членки на ЕС и НАТО, но разполагат с важни ресурси, които използват като икономически лостове за въздействие, каза Георги Миланов, без да конкретизира.

Основната крайна цел на активността на такива служби е оказване на влияние върху политическите и икономическите процеси в страната в съответствие с техните интереси. Установени са опити на такива служби за въздействие върху различните етно-религиозни общности у нас, продължи зам-шефът на НРС.

Като конкретен риск от кризата в Сирия той посочи усложнената хуманитарна обстановка в бежанските лагери със сирийски граждани в Гърция. Това създава предпоставки за засилване на миграционния поток към други страни от Югоизточна Европа, каза полк. Миланов. Съществуват индикации, че във връзка с приемането на Хърватия в ЕС, различни престъпни групировки в страни от Югоизточна Европа подготвят нови канали за прехвърляне на нелегални мигранти от Близкия Изток и Северна Африка към Европа, ориентирани предимно по направление Гърция-Албания-Черна гора- Хърватия.

Установено е без съмнение, че в ислямистките структури, участващи активно във въоръжени действия срещу режима в Сирия, има много чужди елементи, между които и такива от региона на Балканите и по-конкретно от Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Албания, Сърбия, съобщи зам.-шефът на разузнаването.


Тези елементи могат да генерират рискове за сигурността на съответните държави от Югоизточна Европа след завръщането им в тях, поясни той.

Според анализа на НРС, основните терористични рискове и заплахи за региона произтичат от външни фактори. Полк. Миланов даде пример с взривения автобус с израелски туристи на летище Сарафово. Този акт, бе думите му, е реално следствие от продължаващия арабско-израелски конфликт и се оценява като изнасяне на въоръжената конфронтация на територията на трета страна, в случая, България. Говорейки за рисковете, той посочи и ролята на Иран като държава с влияние извън собствената ѝ територия.

Информацията на разузнаването се разминава с официалната позиция на правителството. След заседанието на Съвета по сигурността към МС на 30 август, посветено на кризата в Сирия, оттам заявиха, че няма данни за терористична заплаха срещу страната.

Коментирайки ситуацията с ускорения приток на сирийски бежанци в България, вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев отбеляза в сряда, че към момента няма промяна в криминогенната обстановка.

Президентът Росен Плевнелиев, който изнесе реч пред международната конференция за сигурността в Югоизточна Европа, апелира да се осигури необходимото финансиране за сектор "Сигурност" и за отбрана, за да може всеки правилно да планира и да изгражда способности в интерес на нацията.


Според президента е добре да се върнем към вече приетите решения, заложени и в Бялата книга за отбраната и въоръжените сили, и да се осигури необходимото финансиране от не по-малко от 1.5% от БВП за отбрана, както и необходимото финансиране на ДАНС и другите служби.

Нека да си даваме сметка, не само България, но и други страни от ЕС и НАТО, че намалените поради икономическата криза бюджети на отделните институции в сектор "Сигурност" могат да доведат в дългосрочен аспект до застрашаване на сигурността на нацията и на европейските граждани, посочи Плевнелиев.


Свидетели сме на една драматична и много динамична промяна в средата за сигурност, която може би е уникална в цялата история на човечеството и тя е провокирана от глобални трансформации. В съчетание с появата на нововъзникващи заплахи и рискове, тези промени се характеризират и с все по-голяма непредсказуемост, каза още Плевнелиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България