НС договори нов конституционен проект след компромис на РБ с ДПС

"Историческият компромис" запазва две от ключовите реформаторски предложения и отписва редица други

НС договори нов конституционен проект след компромис на РБ с ДПС

Изправени пред дилемата за провал на първия вот по конституционните промени или компромис с ДПС, който гарантира някакъв старт на съдебната реформа, Реформаторският блок (РБ) прие втория вариант. В четвъртък ДПС склониха да приемат още един от ключовите текстове от проекта на правосъдния министър – за политическата квота в бъдещите две камари на Висшия съдебен съвет (ВСС). Съгласието на РБ за компромис по окастрения вариант на конституционните промени отвори пътя за тяхното гласуване с мнозинство от 180 гласа, което пък дава шанс да бъдат окончателно гласувани през втората половина на септември.

"Атака" се самоизключиха от преговорите от самото им начало, а БСП направи това сега.

Новината за съгласието между ГЕРБ, ДПС, РБ, БДЦ, ПФ и АБВ бе обявена от премиера Бойко Борисов в четвъртък следобед.

Съгласуваните промени включват разделяне на Висшия съдебен съвет (ВСС) на прокурорска и съдийска колегии, пряк избор на членовете на ВСС от съдебната власт, право на Инспектората да проверява имотите на магистратите и да ги следи за конфликт на интереси. Отделните колегии във ВСС, а не общият пленум ще назначават и уволняват прокурори и съдии.

Запазва се съотношението на професионалната и парламентарните квоти в колегиите, предложено от правосъдния министър Христо Иванов - в прокурорската ще бъде 6:6, а при съдиите 8:5 с превес на избраните от гилдията. Висшият адвокатски съвет ще има право да сезира Конституционния съд.

Договорените промени ще залегнат в нов законопроект, който ще бъде подписан от подкрепилите ги партии и ще бъде внесен в парламента на 24 юли, когато по план трябваше да се гласува проектът на правосъдното министерство, внесен през май от ГЕРБ, РБ, ПФ и част от БДЦ.

"Съобразихме се с всички и с компромисите, които всеки искаше да направи без да се отрази по никакъв начин на съдебната реформа, а точно обратното. Много съм благодарен, това е един изключителен знак към народа и към Европа, че има политически лидери, и политически партии, които могат да надскочат егото си, когато става въпрос за държавата", заяви Борисов.

Радан Кънев: Това не е имитация на реформа, а пълноценно преустройване на ВСС

Съпредседателят на РБ Радан Кънев заяви, че това не е отстъпление от реформите. "Не, защото това не е имитация на съдебна реформа. Това е пълноценно, цялостно преустройване на ВСС според първоначалните идеи на конституционната промяна, тоест най-важната точка от програмата за съдебна реформа и от конституционния законопроект се подкрепя в своята цялост и дълбочина, както по отношение на правомощията на ВСС, така и по отношение на състава на отделните колегии. Тук не е въпросът в такива преговори да има победители и победени, но за всички привърженици на съдебната реформа в България това е изумителен, неочакван успех", каза Кънев.

"Мисля, че партиите в 43-тото Народно събрание показаха, че имат воля да поставят националния интерес над партийното его. Взехме трудно, но и вярно решение", отбеляза Лютви Местан.

Лидерът на БСП Михаил Миков, който не взе участие в тази среща, заяви, че това е среща на групата, която ще подписва редуцирания проект за промени в конституцията.

Преди ден РБ отказа да подкрепи проекта ГЕРБ-ДПС, в който близо 2/3 от предложенията на правосъдното министерство бяха окастрени, но пък движението склони да отстъпи по важния текст за разделното гласуване на кадрови решения в двете колегии на ВСС.

В четвъртък сутринта се събра председателският съвет в Народното събрание, (без "Атака", която въобще не участва в разговорите), който приключи без решение дали в петък ще бъдат подложени на гласуване предложенията на правосъдното министерство или ще бъдат заменени с нов проект, около който в сряда се обединиха ГЕРБ и ДПС, но РБ отхвърли.

"Както вчера казах, днешният ден е много дълъг. Той дава възможност за много разговори и намиране на разумно решение", коментира след съвета Радан Кънев. Запитан означава ли това, че компромисът още е възможен, той отвърна, че ако компромисът не е възможен, значи и осемпартиен парламент не е възможен.

На проведените след това разговори с реформаторите от ДПС са предложили трети законопроект, в който приемат заложените от правосъдното министерство квоти за избор на членове на ВСС. Така ДПС ревизират проекта си от 22 юли, когато бяха променили съотношенията така, че в прокурорската колегия превес да имат избраните от прокурорите, а не от парламента, като в същото време засилваше възможността за политическо вмешателство в съда с една бройка завишение на парламентарната квота.

Новият "бонус" идва след другата "отстъпка", на която ДПС склониха в сряда - съдебната и прокурорско-следователската колегии на ВСС да могат да взимат самостоятелни кадрови решения, както предлага Христо Иванов.

ДПС успя спазари тези компромиси срещу отпадането на редица други важни текстове – свиването на мандата на ВСС, въвеждане на тайно гласуване за кадровите му решения, възможността всеки съд да сезира Конституционния съд, въвеждането на минимална отчетност спрямо държавното обвинение и др.

Исторически компромис

На излизане от поредната среща с ДПС, Радан Кънев коментира: Намираме се на ръба на исторически компромис в това Народно събрание.

Ситуацията около конституционните промени, с които трябваше да стартира съдебната реформа, е критична, тъй като по план в петък трябва да се гласува първоначалният проект, внесен от ГЕРБ, РБ, ПФ и част от БДЦ. Засега той не събира минималното мнозинство от 160 гласа заради съпротива на ДПС, БСП и АБВ. Това означава, че проектът може да се провали на първо четене и нова конституционна процедура може да бъде открита едва след три месеца, което забавя или направо отлага реформата.

Реформаторите бяха оставени да се справят както могат, след като не само ГЕРБ, но и Патриотичният фронт (ПФ) се престрои в сряда към "консенсуса" с ДПС.

ДПС иска да се легитимира като реформаторска партия

Една от най-големите въпросителни в тези дни на кризисни совалки и пазарлъци е, защо ДПС толкова държат реформаторският проект да бъде оттеглен и да бъде внесен нов, който се различава от първия единствено по редуцирането на текстове. Както е известно, на първо четене конституционните промени се гласуват ан блок, а на следващите две четения – текст по текст и всеки от тях може да бъде ревизиран или да отпадне. Това означава, че проектът на правосъдното министерство на финала пак би могъл да бъде безобразно окастрен и да добие вида, в който го искат противниците на реалните реформи.

ДПС много добре знаят това и всъщност залогът с настояването им за нов законопроект очевидно е да получат политическо признание. ДПС искат да са съвносители на предложения за съдебна реформа и по такъв начин партията, за която се твърди, че в момента държи под контрол съдебната власт, да бъде реабилитирана.

Всички партии без РБ се съгласиха в сряда и на друго искане на ДПС – преди второто четене на конституционните промени те да бъдат изпратени в Конституционния съд (КС), който да се произнесе по тяхната допустимост. Като се има предвид, че настоящият състав на КС е същият, който преди година и половина изпълни политическата поръчка в услуга на Делян Пеевски и ДПС, почти сигурно е, че и сега ще се съобрази с волята на "възложителя".

Внесените от правосъдното министерство конституционни поправки трябва да обезпечат далеч по-сериозните промени, залегнали в Закона за съдебната власт, целящ да постигне по-радикална реформа на системата. Този законопроект бе представен от Христо Иванов в края на май, но внасянето му в НС бе отложено за есента, за да се изчакат конституционните промени. Съдебният закон може да бъде гласуван и с обикновено мнозинство, така че пазарлъците по него биха били далеч по-безболезнени, ако има политическа воля за реални реформи.

Още по темата
Още от България