Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

НС едва ли ще влезе в конспирациите на Бареков и Пеевски, но те пробвали и други институции

Лидерът на ББЦ изложи "строен план" за махане на Плевнелиев и номинира свой депутат за и.д. президент

23 коментара
НС едва ли ще влезе в конспирациите на Бареков и Пеевски, но те пробвали и други институции

Ситуацията в държавата окончателно навлиза в зоната на паранормалното. Внесеният от "Протестна мрежа" сигнал в прокуратурата срещу Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков предизвика очаквано бурна реакция от страна на "триото" и ескалация на заканите за "война" със собственика на критична към тях медийна група, както и на инициатива за импийчмънт на президента.

Като фронтмен се изявява Николай Бареков, който вече се сдоби с трима депутати в парламента – двама напуснали ГЕРБ и един от левицата. Лидерът на "България без цензура", който от месеци наред се опитва да се брандира като борец срещу корупцията и си присвои инициираната от протестиращите операция "Чисти ръце", обяви в сряда решимост да "разтури" парламента след евроизборите през май, но преди това депутатите да излъчат петчленна комисия, която да провери всички политици на прехода, като в същото време гласуват "импийчмънт на олигархията" в лицето на президента Росен Плевнелиев.

Официална реакция от страна на парламентарните групи няма. Помолени да коментират, представители на мнозинството настояха да не бъдат "занимавани с глупости", защото било очевидно, че новият политик "помпа мускули" преди изборите.

"Наказателната акция" на Пеевски, Василев и Бареков няма да мине през парламента, питайте прокуратурата, ДАНС и данъчните, посъветваха депутати. Те напомниха, че още като водещ в близката до КТБ и депутата Пеевски ТВ7, Бареков е започнал да бомбардира прокуратурата със сигнали срещу президента Плевнелиев и издателя на "Икономедия" Иво Прокопиев.

До момента не е съобщавано официално какви проверки са разпоредени по постъпилите от Бареков сигнали. Известно е, че Плевнелиев, Прокопиев и всички свързани с тях фирми и лица, са обект на десетгодишна данъчна проверка, прераснала в петгодишна ревизия. Проверяван е и бившият премиер Бойко Борисов.

"Институционален тормоз" спрямо президента

Според неофициална информация от средите на БСП, преди месец лидерът на партията Сергей Станишев е изреждал "приоритетите" за годината и сред тях е посочил "институционален тормоз" над Плевнелиев, Прокопиев и Борисов.

Представители от ръководството на БСП заявиха пред Mediapool, че не са чули и не знаят за подобно нещо, но са убедени, че Народното събрание няма да влиза в сценария с импийчмънта на президента. Първо, защото каквото и да изровят данъчните, едва ли ще е нещо, което да даде конституционно основание за предсрочното освобождаване на държавния глава. Второ, заради неминуемата намеса на Брюксел, който и без това не питае доверие към сегашното управление след скандала с избора на Пеевски за шеф на ДАНС.

Депутати обаче твърдят, че съвсем друг е въпросът какво биха направили институции, където думата на Пеевски "се чува". Той иска възмездие, а такова възмездие може да бъде и една показна спецоперация в офисите на "Икономедиа", а не е изключено и нещо още по-радикално и зрелищно, коментира източник от мнозинството. Запитан какъв би бил резултатът от подобна акция, той отговори – а какъв е резултатът от всички подобни акции на маскирани полицаи?

От НАП казаха пред Mediapool, че данъчните проверки продължават и засега нито една не е приключила.

Планът "Бареков"

"Времето на Станишев и Местан в този парламент изтече. Вашият продукт Орешарски и вие трябва да платите цената на неудачното ви скалъпване на нова Тройна коалиция с участието на "Атака”. Ние ще гарантираме работата на този парламент само в рамките на нашия план за изобличаване на политическата олигархия. Дойде времето някой да сложи край на срамните сделки между задкулисните играчи и българските политици”, обяви Бареков в сряда.

"Обръщам към колегите от парламентарната група на ГЕРБ с въпроса дали са готови да подкрепят тази операция, която ще разкрие незаконното забогатяване на лидерите им. Готови ли са Цветанов и Борисов да инициират заедно с нас подписка за импийчмънта на българската олигархия в лицето на президента Росен Плевнелиев”, попита Бареков.

Той обясни, че след като държавният глава бъде свален от поста, функциите му за кратко ще поеме вицепрезидентът Маргарита Попова или Народното събрание ще избере свой нов председател, който да оглави и президентската институция. Лидерът на ББЦ не е оставил нещо на случайността и вече има номинация за нов председател на НС, който да е и и.д. президент – депутатът Румен Йончев, който напусна левицата и обяви, че ще представлява в парламента партия ББЦ. "Той е отдалечен от всички партии в парламента, дори не е член на нашата, и е в състояние да гарантира един справедлив избор", заключи Бареков.

Буруджиева: Ситуацията е като при децата до 7 години – занимават се с ролеви игри

Депутатът от Коалиция за България Татяна Буруджиева бе сред малкото, които решиха да споделят мнение за предложените инициативи.

"В българския политически живот 24 години сме чакали Бареков да дойде и да ни дава акъл", заяви тя пред Mediapool. В същото време уточни, че всички партии са убедени, че "политиците трябва да са чисти, а доходите им ясни".

"Аз даже бих предложила референдум дали хората са съгласни, ако има разминаване между платените данъци, например, и реалното икономическо състояние – да се преминава към директна конфискация, но това е тема на друг разговор", каза тя.

"Колкото до желанието на Бареков за импийчмънт на Плевнелиев, и Маргарита Попова да поеме поста или пък Румен Йончев (бившият депутат от БСП, който мина към Бареков - бел. ред.) да оглави НС, а оттам служебно и президентството – мога да кажа, че всички имаме желания. И какво от това? Сериозно погледнато – импийчмънт на президента може да се случи при много сериозни основания и при много тежки и безспорни факти. Росен Плевнелиев не че особено е изпълнил институцията с доверие и добро съдържание, но това в никакъв случай не може да бъде основание за импийчмънт", заяви Татяна Буруджиева.

"Добре е партиите да се държат по-зряло, иначе разбирам защо той е избрал тези теми – те влизат в общественото внимание, защото са щекотливи. Но е добре да е ясно дали в една партия има популисти или сериозни политици. В момента ситуацията е малко като при децата до седем години – те са занимавани с ролеви игри, за да усвоят някакъв тип поведение, но докато са малки, извадиш ли ги от шаблона, т.е. от играта, те не знаят как да реагират. Доста често и в политиката се виждат такива шаблони. Не на последно място Бареков, както и всеки друг, може да дава идеи като гражданин, дори може да ги внася чрез Румен Йончев или който и да е друг в НС, но за да настоява и да има искания и прочие, е добре да мине през санкцията на избирателите, т.е. през избори", каза в заключение Татяна Буруджиева.

Депутатът от ДПС Рушен Риза коментира пред Mediapool, че "комисия "Чисти ръце" звучи добре, но трябва да видим мотивите и какво ще се проверява, иначе защо имаме Сметна палата, данъчни и други контролни органи".

Рушен Риза пожела да види и какви са мотивите да се иска отстраняване на президента.

"Всеки може да говори каквото си иска, нали сме демокрация, но ако ще се проверява президентът и ще се търсят прегрешения в миналото му, то е по-добре да се помисли за анкетна комисия", смята депутатът от ДПС, който не конкретизира какво би проверявала тази комисия, при положение, че данъчните и прокуратурата вече усърдно са се заели с тази задача.

Бойко Борисов: Ако Бареков не е патерица на БСП и ДПС, да свали правителството

По-рано в сряда лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов "предизвика" задочно Николай Бареков да свали правителството след като трима независими депутати, заявили принадлежност към партията му, "държат кворума" в парламента.

"Ако не го свалят, излиза, че те са патерица на БСП и ДПС, говорят само срещу ГЕРБ и фактически, обявявайки се за дясноцентриска партия, всъщност крепят БСП и ДПС на власт”, коментира Борисов.

А самият Бареков заяви: "С нашите независими депутати ключът за разтурването на 42-то Народно събрание в ръцете на "България без цензура". Той ще се бори за разтурването на сегашното Народно събрание след евроизборите или най-късно до октомври.

След като преди ден лидерът на социалистите Сергей Станишев заяви, че не е драма БСП и ГЕРБ да дават депутати на Бареков, Борисов изрази озадачение "защо Станишев толкова се зарадва на тази група". "Ако е вярно това, с което г-н Бареков ни проглуши ушите в последните дни, че прави дясноцентриска партия, това означава, че Станишев трябва да е много притеснен, както и Местан. Това означава, че те няма да имат кворум”.

"Ако пък се окаже, че ББЦ подкрепя БСП и ДПС да стоят на власт сега, това също е хубаво, защото няма как да подлъжат дясноцентристките избирателите, че са позиционирани в център-дясно. Предстои ни да видим дали тези депутати ще подкрепят БСП и ДПС, или съответно кворумът ще падне”, допълни той.

Според него в следващите дни ще се разбере дали Бареков "отсега ще стане патерица на БСП и ДПС”.

"Като имаш пари, можеш въобще да не участваш на избори, да си купуваш направо депутати и да си правиш парламентарна група", коментира Борисов по адрес на ББЦ.

Той също изрази спокойствие от вероятно "изтичане” на още депутати от неговата група: "Колкото повече – толкова по-добре. Това е прекрасно време за ГЕРБ. Ако е имало хора, които са подвластни на някои други интереси, да напуснат партията – това е прекрасно за нас. Явно е, че действат задкулисни процеси, които са доста силни. Не съм си правил труда да ги разнищвам, защото не ме касае в момента”.

Допускането, че мнозинството на БСП и ДПС вече е в ръцете на тримата барекови депутати, би било вярно, ако парламентарната група на "Атака", която досега крепи управляващите, реши да мине в опозиция. БСП и ДПС имат 120 депутати, но тъй с напусналия Румен Йончев и неидващия на работа Делян Пеевски, събират общо 118 при необходимост от 121, за да има НС кворум.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

23 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. bobi_bobev
  #23

  Mediapool са сателит на Капитал. Пишат каквото им нареди Иво Прокопиев. "Протестна мрежа" се състои само от платени активисти - повечето са известни журналисти на Капитал.

 2. dr.petroff
  #22

  Пудела Бареков започна вече изяви на нивото,когато пееше "Радка-пиратка" с Ани Салич в бар Каменица в Пловдив. Никакви идеи полезни за обществото,но много лай."А самият Бареков заяви: "С нашите независими депутати ключът за разтурването на 42-то Народно събрание в ръцете на "България без цензура". Болен си е уимрял от смях.Сега ще го позлатяват целия.

 3. Мукадес
  #21

  Кой прави конспирации и кой по всякакъв възможен начин се опитва да се скри и да не му се повдигат никакви обвинения. И какво от това, че в продължение на десет години се прави проверка на Прокопиев и Плевнелиев, има ли някакви резултати, за толкова години, нищо ли не са намерили, при положение, че да не казвам всеки ден излизат разкрития за връзките, делата и измамите им?

 4. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #20
 5. Troev
  #19

  Депутатът от ДПС Рушен Риза коментира пред Mediapool, че "комисия "Чисти ръце" звучи добре, но трябва да видим мотивите и какво ще се проверява, иначе защо имаме Сметна палата, данъчни и други контролни органи". Блестяща логига, след като имаме разделение на властите, защо Брюксел все не ни вярвя, защо нямаме един политик, който да лежи присъда, всички ли са невинни?

 6. merkel
  #18

  Който иска да управлява ББЦ е ключът. ББ и Бареков промениха тона един към друг? Май дори ББ го разбра. Дори Борисов му вдигна пас и Бареков заби днес! Да не би най-накрая ББ да осъзна че с политиката на ЦЦ няма никога да се върне на власт и че РБ на червената снаха и Касим Дал е куц кон? Единственият шанс за нормално правителство е коалиция ГЕРБ-3 МАРТ(ББЦ ВМРО ЗНС)! Ясно че Бареков ще изригва преди изборите по адрес на ББ за да помпа мускули но ако Борисов подкрепи закона му ЧИСТИ РЪЦЕ а БСП и

 7. emma
  #17
 8. emma
  #16

  До вчера Бареков желаеше "добрите" от ГЕРБ, без Борисов и Цветанов, днес пита същите тези двамата дали ще подкрепят свалянето на Плевнелиев? На Бареков му се привижда един земеделец, чиято партия членува в ЕНП, самият той до вчера беше в БКП/БСП депутат, а от днес е при Бареков, който не знам представлява ли партия или някаква махленска агитка, за Президент, че и за и.д. Председател на НС? Бареков е напълно обезумял и е заприличал на необгрижван пациент на някоя психо-клиника. Буроджиева иска национализация,

 9. merkel
  #15

  Представете закона ЧИСТИ РЪЦЕ на специална пресконференция в неделя. Това ще е тънката червена линия. За и против чисти ръце в три основни точки. 1 Разследване на всички управлявали през прехода. 2 Разследване на скандалната приватизация и стартираме от ЕРП-тата където само Прокопиве окраде стотици милиони. 3 Разследване на затварянето на 1 2 3 4 лок на АЕЦ Козлодуй от НАЦИОНАЛНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ. За какви постове продадоха Б-я! 4 Разследване на политици работещи за други държави. Например Касим Дал.

 10. Lidia Ruseva
  #14

  Няма смисъл от сваляне на правителството в момента, преди Евровота. Освен това Бойко се надява друг да му свърши работата, а после Плевнелиев да назначи служебно правителство на ГЕРБ.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.