НС готви постоянно “правителство” на съдебната власт

Дни преди мониторинговия доклад на Брюксел за напредъка по глава “Правосъдие и вътрешен ред”, парламентът започна в сряда обсъждането на новия Закон за съдебната власт, който трябваше да е готов преди три месеца и да обезпечи практическото приложение на конституционните промени за съдебната власт.

Макар че през пролетта управляващите се опъваха на предложенията на магистратската гилдия и на опозицията за създаване на постоянно действащ Висш съдебен съвет (ВСС), който да гарантира по-голяма независимост на съдебната власт, тази промяна ще залегне в новия закон. В него се разписва и новият Инспекторат към ВСС, за който магистрати и опозиция предупредиха, че може да се окаже безсмислен и само да произведе излишна администрация.

Приемането на закона се забави заради противоречията в управляващата коалиция, за които вече има изгледи да бъдат преодолени, след като НДСВ обеща да не се съпротивлява за постоянно действащия ВСС. Условието обаче е той да не бъде създаден веднага след приемането на закона, а настоящият състав на ВСС, в който НДСВ има сериозно представителство заради избраната от предишния парламент квота, да изкара мандата си, приключващ през декември 2008 г.

Петканов протестира задочно

Министърът на правосъдието в оставка Георги Петканов (НДСВ) в сряда за пореден път възропта срещу почти пълната преработка на внесения от него съдебен закон. В декларация, прочетена пред депутатите от заместничката му Сабрие Сапунджиева (ДПС), той протестира срещу изваждането на текстове, които повтарят разпоредбите на конституцията.

Ако законът бъде гласуван в този вид, ще се влоши качеството на правораздаването и ще се стигне до много затруднения за гражданите, предупреди задочно Петканов.

Досега той протестира срещу създаването на нов съдебен инспекторат към ВСС, преди това бе против определените за него нови правомощия да проверява съдебната власт. БСП и ДПС от своя страна блокираха намерението на Петканов да прокара амнистия за близо 1500 затворници чрез специален закон. Той подаде оставка преди две седмици с мотив, че министерстването вече му тежи след един мандат начело на МВР, а освен това в правосъдното ведомство нямало пари.

Председателят на правната комисия Янаки Стоилов (БСП) заяви, че конституцията има пряко и непосредствено действие и няма как липсата на повтарящи се разпоредби да затрудни прилагането на закона.

Атанас Атанасов от ДСБ стигна още по-далеч – според него дори след съкращенията са останали много текстове, които буквално преповтарят налични такива в процесуалните закони, но всичко това трябва да се изчисти.  

Новите органи

С новия закон се създава постоянно действащ ВСС, чийто 22-ма избираеми члена ще имат петгодишен мандат. През това време те нямат право да заемат други постове в съдебната система, както и да членуват в политически сдружения. Главният прокурор и шефовете на двете върховни съдилища остават по право членове на ВСС, който пак ще се председателства от правосъдния министър, лишен от право на глас. Новият орган ще е задължен да излъчи и свой член, който да го представлява пред медиите и обществото, като презумпцията е, че ВСС ще работи по-прозрачно и отчетно.

Парламентът ще избира 11 от членовете на ВСС, а съдебната власт – останалите 11. Новост е намалената квота на следствието за сметка на съдийската, която ще излъчва 6 члена. Прокурорите ще излъчват четирима, а следователите – само един. Изборните членове на ВСС ще получават заплати като на народните представители.

По предложение на Минчо Спасов (НДСВ), Народното събрание най-вероятно ще забрани на членовете съдебния съвет да влизат в “тайни общества”. Най-щастливи от това бяха в “Атака”, чийто зам.-председател Павел Шопов говори надълго за нещастието, което са докарали на човечеството масонските ложи.

Създаването на постоянно действащ ВСС се подкрепя от БСП, ДПС и опозиционните десни партии. Според тях т.нар. правителство на съдебната власт няма как да се справи с всичките задължения, ако заседава веднъж седмично и членовете му работят и на други места, както е в момента.   

За Инспектората към ВСС се предвижда парламентът да избира с мнозинство от две трети поотделно неговия председател и членовете му. Главният инспектор трябва да има най-малко 15 години юридически стаж, а инспекторите – 12. Новият орган ще проверява образуването, движението и приключването в установения срок на съдебните, прокурорските и следствените дела; ще предлага дисциплинарни наказания; ще може да отправя сигнали и предложения до други държавни органи.

Проверките, предвидени в годишната програма, се извършват от определени чрез жребий екипи, включващи инспектор и експерти. Заплатата на главния инспектор ще е като на шеф на отделение във ВКС, а подчинените му – като на съдия.

Новият инспекторат ще действа в паралел със съществуващия към правосъдното министерство.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?