НС избра ръководството на ЦИК, Радев назначи членовете

Част от новоизбрания състав на Централната избирателна комисия. Председателят Стефка Стоева е крайната вляво. Сн. БГНЕС

Народното събрание избра в сряда ръководството на Централната избирателна комисия (ЦИК), чийто председател ще е бившият конституционен съдия Стефка Стоева, издигната от ГЕРБ и единствен кандидат за поста. Останалите четири парламентарни парии си разпределиха останалите четири шефски места в ЦИК – тримата зам.-председатели са съответно Силва Дюкенджиева от квотата на БСП, Таня Йосифова от "Обединени патриоти"(НФСБ) и Кристина Стефанова от "Воля", а ДПС запази Севинч Солакова като секретар

Новото ръководство на ЦИК ще встъпи в длъжност на 21 март, гласуваха депутатите.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) призова президентът да издаде указа си за назначаването на останалите 15 члена на комисията със същата дата. По-късно в сряда държавният глава издаде указа.

Изборът на ръководството предизвика бурни дебати в пленарната зала, предизвикани най-вече от продължаващия парламентарен бойкот на БСП, която настоя новата ЦИК да се избере още преди евроизборите, докато ГЕРБ смятаха да направят това по-късно.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви по-рано, че ще подкрепят всички номинации на БСП, каквито и да са те, но в сряда обърна внимание, че повечето от тях нямат опит с избори.

Спорът между ГЕРБ и единствения депутат на БСП в залата

В залата присъстваше един депутат от БСП - Драгомир Стойнев, който представи кандидата им за зам.-председател на ЦИК Силва Дюкенджиева.

Цветанов пожела на Стойнев социалистите да получат разрешение от Нинова да идват на работа, защото за това са избрани.

"Ще се върнем в залата едва след предсрочни парламентарни избори", обяви Стойнев.

Депутатите от НФСБ обаче обявиха контрабойкот и казаха, че няма да подкрепят Дюкенджиева.

"Считаме, че продължаващият вече четвърта седмица бойкот на депутатите от БСП заслужава да получи урок от българското Народно събрание", обяви Борис Ячев.

Цветанов обвини социалистите, че не държат на приемствеността и са запазили само един член от досегашния състав на ЦИК.

Дюкенджиева е едно от новите попълнения в ЦИК. Социалистите имат квота от шест човека и подменят петима от досегашните си представители. Дюкенджиева има опит с изборното законодателство, тя е била член на ЦИК, когато комисията беше временна. Останалите три нови номинации на БСП обаче са тясно свързани с партийния ѝ апарат.

"Като изключим нашия стремеж да утвърдим приемственост, ние виждаме кандидати от опозиционни партии, които нямат опит в изборните дейности, но очевидно имат партийни обвързаности", каза председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ).

Цветан Цветанов обяви, че ГЕРБ все пак ще подкрепят Дюкенджиева и подчерта: "Не го приемайте като задкулисие между партиите ни - знаем кой прави сделките".

След което парламентарният шеф на ГЕРБ нападна БСП за начина, по който си реди листата за евроизборите.

"Разликата между нас и вас е, че ние се отваряме за партньорите от Европейската народна партия, а вие се затваряте за лидера на Партията на европейските социалисти", каза Цветанов по адрес на левицата, чийто избор на Елена Йончева за водач на евролистата предизвика брожения в БСП.

"Вие просто сам фалшифицирате нещата, поне това е оценката, която се дава от вашите политически лица", каза Цветанов.

Той попита дали Националният съвет на БСП е избрал Йончева начело на евролиста с машинно гласуване – условието, което поставят социалистите и за национални избори, или е нелегитимна.

Драгомир Стойнев му отвърна: "Този модел, в който вие живеете, в който вие се самопроизвеждате, е нашата основна цел да бъде сменен. Смяната на този модел започва със смяната на ръководството на ЦИК".

На ход е президентът

След като парламентът избра ръководството на ЦИК в сряда преди обяд, президентът издаде указ за назначаването на останалите членове на комисията. През 2014 г. това също стана в един и същи ден.

Съгласно правилата 18 от членовете на ЦИК са предложени от партиите в парламента, а двама - избрани от извънпарламентарните формации, които в момента имат евродепутати.

Квотата на ГЕРБ е от 7 души. Освен председателя, останалите шестима кандидати са Александър Андреев (който досега беше в комисията от квотата на БСП), Димитър Димитров, Мирослав Джеров, Георги Баханов, Йорданка Ганчева и Мария Бойкинова.

БСП имат квота от шестима. Те сменят  всички от досегашните представители, без един - Таня Цанева. Останалите четирима, извън Дюкенджиева, са Николай Николов, Силва Дюкенджиева, Силвия Стойчева, Емил Войнов и Цветанка Георгиева.

Стойчева е била депутат от БСП, Георгиева повече от 16 години работи в отдел "Избори“ на "Позитрано" 20, а Емил Войнов е член на партията и през последните години е помагал за изготвянето на законопроектите на социалистите за промени в Изборния кодекс. Николай Николов пък три пъти е бил общински съветник от БСП в Ловеч.

"Обединените патриоти" ще имат двама представители. Единият е зам.-председателят Таня Йосифова, а другият - Бойчо Арнаудов (ВМРО).

Освен Соколова, ДПС има и още един представител от тяхната квота. Това е Ерхан Чаушев, който и сега е член на ЦИК. 

Извънпараламентарните партии, които в момента имат евродепутати, са две. Разпуснатата коалиция между партията на Николай Бареков и ВМРО предложи за нов мандат сегашния член на комисията Катя Иванова (ББЦ). Бившата коалиция Реформаторски блок издига за нов мандат Ивайло Ивков.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ отбеляза с известно задоволство, че цялото ръководство на новата ЦИК се състои от жени: "Дали е случайно или не - предложените членове за ръководство на новата ЦИК са по-красивата, по-хубавата и по-отговорната част на човечеството".

След избора ѝ за шеф на ЦИК Стефка Стоева заяви: "Ще положа всички усилия да цари нормална работа в комисията и гласът на всеки избирател да бъде честно и вярно отразен. Мисля, че съм доказала, че не съм от хората, които се подават на натиск. Ще положа всички усилия, съобразно своите сили за това да върви една нормална работа в комисията. Това е моята цел".

Стоева бе избрана за член на КС през 2009 г. от съдийската квота и мандатът ѝ изтече миналия ноември. Тя беше сред шестте конституционни съдии, които постановиха, че Делян Пеевски може да се върне като депутат в парламента, след като подаде оставка като редовно избран председател на ДАНС през 2013 г.

Кирилов се поправи: ЦИК все пак трябвало да е независима

По време на изслушването на кандидатите в правната комисия шефът ѝ Данаил Кирилов индиректно призна, че ЦИК не е независим орган, както е записано в закона, а членовете ѝ са партиен придатък

В пленарната зала обаче той се поправи и вече имаше нова теза - комисията трябва да е независима. "ЦИК не би трябвало да бъде огледало на политическите процеси, а да бъде фокус на професионализъм и безпристрастност", каза той. 

Кирилов изрази надежда президентът да е в България, а правните му съветници да наблюдават днешния дебат и да предприемат необходимите действия за издаване на указа, с който да бъдат назначени останалите членове на ЦИК: "Ако президентът не е слушател и наблюдател на процедурата по изслушване, би ли могъл да вземе отношение за една или друга кандидатура и в какъв срок би могъл да реагира с указа".

Бързането на ГЕРБ е разбираемо, тъй като новата ЦИК трябва незабавно да започне организацията за евроизборите на 26 май. Отговорността за този стресов старт обаче е на ГЕРБ, които не искаха да подменят ЦИК преди евровота, въпреки че мандат ѝ изтича на 20 март. Обратът в позицията на управляващите настъпи след намеса на премиера Бойко Борисов, предизвикана от бурните реакции на БСП и парламентарния им бойкот.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?