НС изпрати Краус и Муравей на Филчев заради РВД

Парламентът изпрати на главния прокурор докладът на временната комисия, която проучваше дейността на Ръководство на въздушното движение(РВД), както и констатациите на Сметната палата от 2000 година. С гласовете си НДСВ, ДПС и БСП подкрепиха изводите в доклада, обвиняващ бившите министри Вилхелм Краус и Муравей Радев в причиняване на значителни вреди за държавата. Депутатите от СДС гласуваха против и обвиниха шефа на временната комисия Никола Николов от НДСВ във финансов интерес, свързан с РВД.

Бакърджиев не е посочен в доклада

В доклада на комисията по никакъв начин не се споменава бившият вицепремиер Евгений Бакърджиев, в чийто ресор попада разглеждания казус.

Анкетната комисия посочва 7 сделки, при които са установени съществени нарушения.

Сред тях е договорът за продажба на нови самолети "Фалкон" 2000 и "Фалкон" 50. Анкетната комисия посочва, че закупеният самолет "Фалкон" 50 не е бил оборудван с необходимата апаратура за облитане и е бил използван само за ВИП цели. Въпреки това РВД е продължило да плаща за поддръжката му. Преценката на комисията е, че сделката по закупуването на двата "Фалкон"-а е ощетило както бюджета на РВД, така и държавния бюджет.

Комисията обвини Муравей Радев и за това, че с договори между РВД и авиокомпания Балкан е поел задължения от името на държавата в полза на бъдещия собственик на авиокомпанията непосредствено преди приватизацията. Така Радев е създавал предпоставки бъдещият собственик на "Балкан" АД да насочи претенциите си по това вземане към държавата. Тези действия са облагодетелствали Зееви Холдингс, Израел и Аркал Еърлайнс, които след това стават собственици на Балкан, заяви депутатът от НДСВ Никола Николов.

Той твърди и за нарушения в процедурата по избор на международен консултант за търга за изграждане на Единен център за управление на въздушното движение, нарушения, свързани със средства, заплатени на фирма "Капси турс" ООД за рехабилитационни и профилактично-оздравителни услуги за служителите на РВД.

Според доклада също така, тогавашният министър на транспорта Вилхелм Краус, шефът на РВД Живко Желязков и заместничката му Антонина Костова са нарушили служебните си задължения, за да набавят имотна облага на ЕТ "Пламен Найденов". През 1997-98 година РВД е изплатила на ЕТ "Пламен Найденов" сумата от 6,680 млн.щ.долара за учреденото вещно право на ползване върху част от хотелския комплекс "Копитото". С тези финансови средства държавното предприятие РВД е можело да купи няколко други годни за незабавно ползване бази, санаториуми и хотели, се казва още в документа на комисията. Ако министърът на финансите Муравей Радев беше упражнил оперативен и ефективен контрол, щеше да предотврати "източването" на парични средства от сметката на РВД и да изпълни законовото си задължение да защити държавите интереси, се посочва в доклада.

Фирмата "Вектор мениджмънт" също се облагодетелствала се от източването на РВД, като на нея са изплатени над 4 млн. долара за консултантски услуги, като консултантите са получавали дневно хонорари между 800 и 1300 на човек на плюс всички допълнителни привилегии, пише още в доклада.

Сметната палата открила същите нарушения

Проверката на Сметната палата през 2000 г. на извънбюджетна сметка на РВД съвпада по основните пунктове с констатациите на Анкетната комисия, заяви от парламентарната трибуна председателя на Сметната палата Георги Николов. Проверката за 2000 г. е констатирала нарушения по сделките за закупуване на самолетите "Фалкон", за извършване на строително-монтажни работи и най-вече по анекса към договора с Главболгарстрой, кредитите за "Балкан" и договорите за рехабилитационните бази за служители на РВД. Действията на ръководството на РВД са ръководени от решенията на правителството, каза Николов. Не е работа на Сметната палата обаче да проверява дали са законни и целесъобразни действията на изпълнителната власт, допълни той. Резултатите от проверката за 2000 г. са били предоставени на финансовия министър Муравей Радев и председателя на РВД. Тогава Радев е изпратил обратно писмо, в което се казва, че се е запознал с констатациите и че ще положи усилия нередностите да бъдат поправени, каза още шефът на Сметната палата.

С днешното си решение парламентът даде и съгласие правителството да разсекрети стенограма от закрито заседание на кабинета Костов от 11 март 1999 година, на което е обсъждана сделката със самолетите "Фалкон". Депутатите предлагат още на парламентарната транспортна комисия и на правителството да преразгледат статута на държавното предприятие РВД.

Докладът показва класическа схема за източване на средства от държавно предприятие, заявиха от НДСВ. Депутатът Димитър Ламбовски обвини от парламентарната трибуна бившият премиер Иван Костов, че източването е ставало с неговата благословия.

От БСП поискаха парламентът да предостави на главния прокурор конкретните имена на отговорните за това източване. Трябва да се търси поименна отговорност на бившите министри, които са допуснали нецелесъобразно изразходване на извънбюджетните средства на РВД, заяви депутатът Георги Божинов.

Муравей Радев: Всичките ми действия са законосъобразни

Всичките ми действия като министър на финансите са изцяло законосъобразни и целесъобразни и мога да докажа това, за разлика от авторите на доклада, които не могат да докажат твърденията си, заяви от парламентарната трибуна Муравей Радев. Той посочи, че всичките му решения са били формулирани и редактирани от няколко отдела и дирекции на министерството на финансите. "Изключено е при такава редакция някое решение да се окаже незаконосъобразно", заяви Радев. Бившият финансов министър и настоящ депутат заяви, че цитатите в доклада или са неточни, или съзнателно създават невярно впечатление чрез своето тълкувание. С тези си действия се опитвате да прикриете собствената си немощ, посочи той. Вие искате да изземете правомощията на правосъдната система и да раздавате правосъдие както ви е удобно, допълни още той.

Разполагаме с документи, които ще предадем на главния прокурор, за да излезе наяве не само частичната, а цялата истина за РВД, каза Благой Димитров от ОДС. Той критикува работата на комисията за това, че няма приложени конкретни документи и че използваните експертни оценки са на хора, които са дискредитирани. Друга критика на Димитров е, че в проверката не е включена 1996 г., когато е бил сключен договор между РВД и фирма на депутата от НДСВ Николов. През същата година са констатирани загуби за 15 млн. лева, заяви още Димитров.

Царският депутат Николов имал договор с РВД

В началото на заседанието от ОДС поискаха председателят на временната комисия Никола Николов от НДСВ да декларира има ли пряк финансов интерес, свързан с РВД. Данни за такъв интерес бяха изнесени от Радев и Благой Димитров през миналата седмица. Днес Николов не отговори в пленарна зала на искането на ОДС. На пресконференция той обясни, че през 1996 г. е сключен договор между Строителни войски и РВД за построяване на ведомствени жилища. С договор, подписан няколко дни по-късно, на фирмата на Николов е бил възложен инвеститорският контрол. След това с друг договор му е възложено и изпълнение на някои строителни работи, зъврешни 2 седмици по-късно. На 28.03.2001 г. РВД обаче е завела искова молба за неизпълнения на задълженията именно на строителните работи, която е неоснователна, оправда се Николов. Той определи изнесените твърдения като част от сценарий, ръководен от ОДС и насочен към неговото дискредитиране.

Споделяне

Още от България