НС изтегля с една седмица гласуването на промените в конституцията

Първото четене на проекта за промени в конституцията се изтегля с една седмица по-рано и вместо на 29 ноември ще е на 21 ноември. Това решиха в петък депутатите, след като левицата внесе предложение за извънредно заседание във вторник.

Четвъртата поправка в основния закон идва шест месеца след фалстарта с третата, която бе критикувана от ЕС, от дясната опозиция и от магистрати в частта за съдебната власт. През септември Конституционният съд дори отмени един от текстовете, предвиждащ право на парламента да освобождава предсрочно шефовете на върховните съдилища и главния прокурор. Четвъртата поправка, внесена от БСП, НДСВ и ДПС през септември, предвижда създаване на инспекторат за съдебната система, отпадане на магистратските имунитети, отмяна за задължителната военна служба, финансова децентрализация на общините и самостоятелност на бюджета на парламента. Предвижда се също депутатите да бъдат конституционно освободени от присъствие на всички обсъждания в Народното събрание, а да участват задължително само в гласуване на закони и откриване на заседанията.

Очакванията на ЕС промените в конституцията да станат факт до 1 януари, когато България става член на съюза.

Председателите на ВАС и ВКС разкритикуваха планираното създаване на инспекторат към Висшия съдебен съвет, който да се избира от парламента. Срещу това възрази и министърът на правосъдието Георги Петканов. Финансовият министър Пламен Орешарски се изказа против евентуална самостоятелност на бюджета на парламента.

Към момента не е ясно дали мнозинството ще се съобрази с критиките и препоръките, но ако има промени в проектозакона, те ще бъдат между първо и второ четене.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?