НС мисли да отзове Димитър Стоянов от Европарламента

НС мисли да отзове Димитър Стоянов от Европарламента

Депутатът от “Атака” Димитър Стоянов, който предизвика скандал в Европарламента с расистки коментари по адрес на унгарска представителка от ромски произход, може да бъде отзован като евронаблюдател в Страсбург. Това стана ясно от изказване на председателя на парламента Георги Пирински в петък.

Той обясни, че Стоянов може да бъде отстранен от поста, след като парламентарните групи стигнат до единно решение и го гласуват. “Ще бъдат проведени консултации с всички и след това ще се вземе конкретно решение каква процедура да бъде предприета”, обясни шефът на Народното събрание (НС).

По-късно пресцентърът на НС съобщи, че Пирински свиква в понеделник заседание на комисията по етика, която е оглавявана от съпартиец на Стоянов. Тя трябва да вземе решение по случая.  След това в сряда на редовното си заседание парламентът ще обсъди случая със Стоянов.

И според външния министър Ивайло Калфин Димитър Стоянов може да бъде оттеглен като евронаблюдател. “Народното събрание или парламентарна група имат правомощия да го сторят”, посочи той.

“Не е за първи път това, което прави Димитър Стоянов в Европарламента, но той като всеки депутат е свободен да изразява мнението си”, коментира Калфин.

На въпрос какви биха били последствията, Калфин каза, че те са свързани с цялата представа за България. "Тук не става въпрос да крием нещо, очевидно имаме такива екземпляри в държавата като г-н Стоянов", допълни вицепремиерът.

ДСБ настоя за отстраняване на Стоянов

Външният министър се съгласи с изразеното по-рано от лидера на ДСБ Иван Костов мнение, че поведението на Димитър Стоянов е саботаж на членството на България в Европейския съюз и опозоряване доброто име на страната.

ПГ на ДСБ призова лидерът на "Атака" Волен Сидеров да се разграничи категорично от своя депутат Димитър Стоянов и да поиска от него да напусне Народното събрание.

Междувременно EUobserver съобщи, че Ханс-Герт Пьотеринг, лидер на групата на Европейската народна партия (ЕНП), в която участва и унгарската парламентаристка Ливия Ярока, по адрес на която се изказа Стоянов, е настоял депутатът от “Атака” да бъде отстранен от българската делегация.

Останалите депутати и групи в българския парламент без тази на “Атака” също осъдиха поведението на Стоянов.

Премиерът Сергей Станишев от своя страна изрази мнение, че изказването на Стоянов не допринася за издигането на авторитета на България.

Сидеров отказа да оттегли депутата си

Съпартийците на 23-годишния националист обаче го подкрепиха. “Няма основания Димитър Стоянов да бъде обвиняван в расизъм и следователно няма основания да поискам отзоваването му като евронаблюдател”, заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

“Кажете ми по каква причина да го отзова и ще го отзова, но в призивите на парламентарните група няма аргументи за отзоваването, а има коментари”, каза той по повод декларираните позиции на останалите политически сили в българския парламент.

Тези подхвърляния за расизъм спрямо "Атака" са прекалено употребявана дъвка и смятам, че хората няма да се хванат на това нещо, защото сега е предизборна кампания, каза още Сидеров, който се кандидатира за президент.

Запитан какво, според него, е предизвикало недоволството и възмущението на българските депутати и членовете на Европарламента, Сидеров обясни, че това са спекулации от страна на български евронаблюдатели, които са видели в случая добра възможност да нападнат "Атака".

Знаете, че прогнозите сочат балотаж между мен и Георги Първанов и това е един добър случай да се направи кампания срещу нас отново на расистка основа, каза Сидеров.

Димитър Стоянов разгневи колегите си в Европейския парламент с коментар, разпратен по електронната поща, по повод номинацията на Ливия Ярока за титлата "Парламентарист на 2006 година".

"В моята страна има десетки хиляди цигански момичета, които са по-красиви от уважаемата. Най-добрите от тях са скъпи, струват до 5000 евро парчето!", написа Стоянов. 

 

Споделяне

Още по темата

Още от България