НС не допусна частните шофьорски изпити

НС не допусна частните шофьорски изпити
Парламентът отхвърли в петък внесените от МС промени в Закона за движение по пътищата, според които изпитът с листовките за получаване на шофьорска книжка трябваше да премине от ръцете на държавата към частна фирма, да се въведат нови санкции и завишени глоби при нарушения, както и ограничения за младите шофьори.

Не мина и предложение за отмяната на "Синята зона" в големите градове.

В момента теоретичният изпит за шофьорска книжка се провежда от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИААА) и струва 45 лв.

Поправките предвиждаха услугата да се даде с конкурс на частна фирма, която да монополизира изпитите за период от 10 години. "Когато такива промени се правят само 3 месеца преди изтичането на мандата и правителството няма да носи отговорност за тежкия резултат, а той е свързан със сигурността, здравето и живота на българските граждани по пътищата на България, очевидно се прави с друга цел", заяви депутатът от опозиционната ДСБ Иван Иванов.

Според него проектът е отхвърлен поради "дълбокото подозрение, че се създава тежка корупция" .

 "Съюза на българските автомобилисти" (СБА) е единствената организация, която може да се заеме провеждането на изпитите с листовките, заяви пред БНР председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов. Това било и мнението на депутат от парламентарната комисия по транспорт, който казал при дискусиите, че "де факто има само една фирма която може да прави тези неща".

"Вместо министерството да бяга от отговорността си, би трябвало да предприеме мерки, да направи обективни изпитите, да въведе видеонаблюдение, да направи провеждането им пред по-голям състав от изпитващи, за да може хората да бъдат убедени, че се оценяват обективно, че няма корупция при провеждането на изпитите”, заяви Иванов.

Според него при първото гласуване мнозинството не било наясно какви са промените, но след разяснение и прегласуване по настояване на опозицията, "очевидно се разбра, че гласуването за подобни промени може да нанесе много тежка обществена вреда и полза за няколко души".

Председателят на парламентарната комисия по правни въпроси Янаки Стоилов (БСП) също е заявил, че предлаганите текстове са "съмнителни".

В предложението на МС е записано, че младите водачи нямат право да управляват моторно превозно средство с двигател над 1600 куб. см. Той предвиждаше тази категория шофьори да придобива по-малък брой контролни точки и да има ограничение за превозване на млади хора, освен в присъствието на по-опитен водач.

По късно през деня от Министерство на вътрешните работи (МВР) заявиха, че съжаляват за решението на НС да отхвърли промените в Закона за движение по пътищата и по специално текстовете предложени от тях самите. Става въпрос за ограниченията за водачите без опит, завишаването на размера на глобите и правилото за необжалване на акт, съставен въз основа на запис с видеокамера. Според МВР предложенията получили "широка обществена подкрепа".

Депутатите отхвърлиха и предложението на Митко Димитров ("Атака") да се забрани престоят и паркирането в населени места на пътно платно с две и повече пътни ленти за движение в едната посока, както и предложенията на независимите Минчо Христов и Стела Банкова да бъде отменено платеното паркиране в "синя зона".

Според Христов дейностите по извозване на неправилно паркирали автомобили, поставяне на скоби и др. води до загуба на общинските фирми, извършващи тази дейност. Изключително ниските приходи от тази дейност водят до съмнения да корупция и източване на средства, мотивират се вносителите. Според Христов е "безумна идея живущите в центъра на София да плащат годишен абонамент, за да паркират пред домовете си". Наличието на служебните паркинги пък било драстично нарушение на конституцията. Синята зона няма да реши и проблемът със задръстванията, смята още Христов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?