НС не видя проблем в спорни каузи и контакти на омбудсмана

НС не видя проблем в спорни каузи и контакти на омбудсмана

"Разбира се, че познавам Алексей Петров, разбира се, че ходя в басейна "Спартак““. Така омбудсманът Гиньо Ганев отговори в четвъртък на въпрос на независимия депутат и член на РЗС Тодор Великов по време на обсъждането на годишния доклад за работата на обществения защитник. Ганев допълни, че се познавал с Петров, който в момента в ареста с обвинение за организиране на престъпна група, "защото той е преподавател в университет, в който и аз имам своите лекции, хоноровани“.

Доц. д-р Алексей Петров преподаваше в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) в София.

"Нямам ли право да познавам хора, само защото са обвинени? Като ги осъдим, ще имаме съответното отношение. Такива опити да се правят внушения, че този познавал еди кой си. Искам да ви призова – истинският смисъл на демокрацията е да общувате и да общуваме с всички, които са граждани, независимо от тяхното положение", заяви омбудсманът.

Миналия месец Гиньо Ганев защити и контактите си с адвокат Николай Велков, обвиняем по делото "Октопод", който е член на Консултативния съвет по конституционни въпроси към националния омбудсман.

Относно критики от страна на народни представители, че открито лобира в полза на бившия премиер Симеон Сакскобургготски, защитавайки т. нар. "царски имоти", Гиньо Ганев коментира: "и фамилията на Сакскобургготски са граждани. Те се обръщат по този въпрос към омбудсмана“.

Той попита депутатите, които преди няколко месеца въведоха мораториум върху разпореждането с т.нар. "царски имоти", дали не е по-редно казусът да се решава от съда.

Годишният доклад на омбудсмана за 2009 г. бе приет за сведение от парламента с гласовете на всички депутати, без РЗС и "Атака".

Гиньо Ганев, бивш депутат от БСП, бе избран през 2005 г. за пръв национален омбудсман. Мандатът му изтече през април т.г. и има право на втори мандат, но все още не е ясно дали ГЕРБ смята да го подкрепи.

Според непотвърдена информация има идеи постът да бъде даден на сегашния председател на ВАС Константин Пенчев, чийто мандат начело на съдилището изтича в началото на следващата година.

В доклада си за 2009-а Ганев отчете измерения за пръв път "Национален индекс на доброто управление в местната власт". Неговата стойност е 48.77 пункта по скала от 1 до 100. Според Гиньо Ганев това показва сравнително ниски резултати при прилагането на принципите на доброто управление в местната власт. Като проблемни сфери той открои социалните услуги, незачитане на свободата на вероизповедание на територията на общините и принудително изваждане на роми от техните незаконно построени жилища.     

По думите на Ганев почти липсват случаи институциите да не са се вслушали в аргументирани и обосновани препоръки на омбудсмана. Той похвали ръководството на този парламент, че взима под внимание предложенията му за законодателни промени.

Расте волята на омбудсмана за рязък, компетентен контрол, намалява само разстоянието между гражданите и органите на властта, посочи той.

Според него трябва да се намери контрол, който да бъде в ръцете на самите граждани, а не външен и административен.

При представянето му доклада за дейността си Гиньо Ганев отчете още, че доверието към институцията расте. Той каза, че има спад в жалбите на гражданите срещу ТЕЛК за миналата година. По думите му продължава пренебрежителното и високомерно отношение на монополистите доставчици на обществени услуги.

Голям бил броят на оплакванията от мобилните оператори. Много били и органите за защита на правата на детето, а координацията между тях - малка.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?