НС одобри държавен заем за плащане на неустойките за АЕЦ "Белене"

Депутатите задължиха данъкоплатците с 1.2 млрд. лв. при пълна мъгла какво следва оттук нататък с ядрения проект

След ритуални пререкания на тема да го бъде или не проектът АЕЦ "Белене", парламентът даде картбланш за отпускането на държавна помощ за НЕК, която да изплати около 1.2 млрд. лв. неустойки към Русия за прекратения проект АЕЦ "Белене". Така България формално ще изпълни задължението си по осъдителната присъда на международния арбитраж, произнесена през юни, без правителството да има ясен план как НЕК ще издължи парите, заети от данъкоплатците, и какво ще прави с придобитото от руската компания "Атомстройекспорт" (АСЕ, дърщерна на "Росатом") ядрено оборудване. Специалният законопроект за държавния заем за НЕК бе приет във вторник от правителството и спешно придвижен към парламента, чиито комисии го гласуваха ударно същия ден, за да стори същото в сряда и пленарната зала на първо четене.

Декларираното от България намерение да изплати 400 млн. евро на АСЕ до края на годината зависи от разрешението на Европейската комисия за отпускането на държавната помощ.

Както всеки път, когато се отвори дума за руски енергиен проект, страстите в залата се нажежиха, допълнително подгрети от предизборен патос. Решението подкрепиха ГЕРБ, ДПС, "Патриотичният фронт", БДЦ, АБВ и голяма част от реформаторите. "Атака" се въздържа, а БСП не участваха в гласуването.

Условията за подкрепа на отделните партии бяха коренно противоположни, но повечето се свеждаха до това да се плати по-бързо на руснаците, за да спре НЕК да трупа лихви по 324 000 лв. на ден.

Властта крие арбитражното решение за "Белене"

Решението на международния арбитраж за АЕЦ "Белене" се укрива от управляващите и то не е достъпно за обществеността и депутатите.

За това сигнализираха народните представители от гражданската квота на "Реформаторския блок" Мартин Димитров и Петър Славов.

"Защо се крие арбитражното решение за АЕЦ "Белене"? Вече задавам два парламентарни въпроса и двата били недопустими. Интересно ми е какво е тайното и какво крият. Не е редно да се гласува заем за погасяване на задължение (следствие от арбитража) и народните представители да не са запознати с конкретните текстове на арбитражното решение", коментира Димитров.

Още

От "БСП лява България" поискаха между първо и второ четене в законопроекта да се заложи възможността за възобновяване на проекта. От ГЕРБ и "Реформаторския блок" (РБ) обаче настояват за точно обратното - проектът да остане спрян, въпреки че според изявленията на премиера Бойко Борисов той трябва да се реализира от частен инвеститор. Част от РБ подкрепи законопроекта "със свито сърце", а ДПС поиска яснота за стратегията за развитието на ядрената енергетика в България.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев, който бе един от двмата, гласували "против", настоя да бъдат дадени минимални гаранции какво ще се случи с проекта "Белене" след изплащането на неустойката.

Парламентът подписва празен чек, защото първо НЕК трябвало да се разбере с АСЕ

Във връзка с липсата на конкретна сума в приетия законопроект енергийният министър Теменужка Петкова обясни, че първо НЕК трябва да се е споразумяла с АСЕ за реда, последователността и размера на плащанията. "Поради тази причина няма как в законопроекта да има конкретно фиксирана сума", но решението е добро и за НЕК, и за бюджета, "тъй като става въпрос за една възмездна финансова помощ“, каза тя.

В доклада на Комисията по бюджет и финанси се посочва, че общо към 19 септември 2016 г. дължимата от НЕК сума по арбитражното решение е в размер на 628 957 596 евро. Дължимата лихва от 20 септември до 31 декември 2016 г. ще бъде в размер на 17 272 536 евро.

Петкова припомни, че одобреното сега плащане е за оборудване за АЕЦ "Белене", поръчаното през 2008 г. (от кабинета "Станишев" -бел.ред.).

Ако не платим задължението по международния арбитраж за "Белене", рисковете пред енергийната система на страната са изключително високи, предупреди Теменужка Петкова от парламентарната трибуна. С погасяването на сумата ще се спре трупането на лихви, които само за 3 дни са в размер на 1 млн. лв. за НЕК, но и ще се предотврати Русия да поиска обявяването на НЕК в несъстоятелност.

По думите на Петкова по всяко време "Атомстройекспорт" може да продаде цялото или част от оборудването, което ще изправи НЕК в ситуация, в която ще има да дължи средства, срещу които няма да може да придобие никакъв актив.

Ще търсим възможност придобитите активи да донесат принадена стойност

Министърът призна, че все още няма план какво да се прави с придобитото от руснаците оборудване: "Ние ще търсим възможност по някакъв начин придобитите активи да донесат принадена стойност, която да ни позволи да възстановим тези средства в бюджета".

Петкова повтори, че правителството очаква сумата на лихвите по арбитража за АЕЦ "Белене“ да бъде редуцирана. "Това ще стане ясно, след като чуем какво е становището на международния арбитраж по повод нашето искане за преразглеждане на размера на лихвите. Според нашите очаквания сумата трябва да бъде редуцирана. С колко точно, никой не може да каже, докато не излезе решението“, коментира Петкова пред репортери.

КЕВР: Това е единствено правилното решение

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов защити позицията на правителството да отпусне заем на НЕК за разплащане с Русия за "Белене", като единствено правилното решение, за да се спре всекидневното плащане на лихви. Той увери, че новото финансово задължение на НЕК няма да се отрази върху цените на тока.

БСП поиска проектът АЕЦ "Белене" да бъде възобновен

Социалистите, по време на чието управление бяха поръчани реакторите за АЕЦ "Белене" без да има договор за изграждане на централата, твърдяха, че решението на арбитража не е породено от стартирането на проекта, а от неговото непрофесионално спиране през 2012 г., при кабинета "Борисов-1".

Таско Еременков от БСП заяви, че единственото решение е да се възобнови проекта "Белене". "Със законопроекта от ГЕРБ остойностихте вашата вина за годините, която е 646 млн. евро", заяви той.

Въпросът не е дали да се плати задължението, а кога НЕК ще върне средствата в бюджета, каза Румен Гечев от БСП. Според него няма в света ядрена централа, която да работи на загуба. По каква логика ядрените реактори само в България ще са губещи, попита той.

ПФ: Патриотичният подход е да се спрат "пагубните" лихви

Валери Симеонов от ПФ призова БСП да не внасят предложения между двете четения на законопроекта, за да се спрат "пагубните" лихви. "Подходете патриотично, защото какви упреци ще си хвърляме няма никакво значение, всеки ден носи загуби на България", заяви той.

"Седем правителства проспаха проекта АЕЦ "Белене". 14 споразумения, осем министри, трима от които са в залата, са си прехвърляли топката", заяви Кирил Цочев от АБВ. Според него решението за даване на помощ на НЕК е безалтернативно и закъсняло.

РБ: Плащаме дългове, които БСП са натрупали и за нищо никога не са виновни

Петър Славов от РБ заяви, че ще подкрепят законопроекта "със свито сърце". "Плащаме дългове, които БСП са натрупали и за нищо никога не са виновни", коментира той. По отношение на споразумението, подписано от тройната коалиция, с което поръчват оборудване за атомна централа без договор, Славов заяви, че това му звучи като да си поръчаш дограма за бъдещия си апартамент, преди още да си го купил и преди дори да има разрешение за строежа му.

По случая бяха образувани прокурорски проверки, но засега без резултат.

Депутатът попита защо българската страна дължи лихви за нещо, което не е дори 100% произведено. Според него трябва да се търсят начини лихвите да отпаднат. Той призова министърът да поеме гаранции, че помощта, която ще бъде дадена на НЕК, няма да се отрази на цената на тока.

Радан Кънев от РБ каза, че не може да подкрепи законопроекта, защото няма гаранции, че веднъж платили, ние ще получим владение на платеното. "Имаме ли гаранция, че ще имаме разрешение да ползваме това оборудване или да го продаваме на трети страни", попита Кънев. Според него такава гаранция няма, защото няма договор.

ДПС: Всички вкупом съгрешихме

Рамадан Аталай от ДПС заяви, че ГЕРБ трябва ясно да декларира дали ще развиваме ядрена енергетика в България. Трябва да си признаем, че всички вкупом съгрешихме, поради това, че няма ясна дългосрочна стратегия за развитие на енергетиката, отбеляза той. Според него решенията в енергетиката трябва да са последователни.

Валентин Николов от ГЕРБ отбеляза, че сега е моментът да се приключи с проекти, които не са структурирани правилно. Той заяви, че ядрената енергетика в България ще се развива и това е заложено в стратегия от 2010 г., където се казва, че страната трябва да изработи 2000 мегавата ядрени мощности. Тази стратегия е валидна, удължаването на живота на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй" е приоритет на всяко едно правителство, посочи той.

Защо в България никой не плаща за това, че е задължавал българския данъкоплатец

Методи Андреев от ГЕРБ заяви, че проектът "Белене" не е икономически, а политически, за някои пък е въпрос на комисионни. "Защо в България никой досега не е плащал за това, че е задължавал българския данъкоплатец", попита той.

Според Магдалена Ташева от "Атака" решението на първото правителство на ГЕРБ за спиране на проекта "Белене" е взето под натиск от САЩ.

В крайна сметка решението бе подкрепено със 132 гласа "за", два "против" и шест "въздържал се". Окончателното одобрение на законопроекта е идната седмица.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?