НС одобри полицаите без униформи да получат 29 млн. лв. обезщетения

Депутатите приеха без дебати и с голямо мнозинство поправка в ЗМВР

Полицаите, които между 2011 и 2015 г. не са получили полагащите им се по закон униформи, ще бъдат обезщетени в паричната им равностойност.

Това реши в четвъртък Народното събрание (НС), приемайки без дебати и с голямо мнозинство поправка в Закона за МВР (ЗМВР) на второ четене, даваща възможност правителството да обезщети потърпевшите служители на реда с общо 29 млн. лева.

От общо 174-ма присъстващи в пленарната зала, 172-ма подкрепиха предложението на управляващите, а само двама се въздържаха. След това шефът на вътрешната комисия Цветан Цветанов благодари за голямото мнозинство, отбелязвайки, че така трябвало да се гласуват всички промени, свързани със сигурността.

Редът за изплащане на сумите ще бъде определен със заповед на министъра на вътрешните работи Валентин Радев, а средствата за изплащане ще се одобряват от Министерския съвет като допълнителни разход за персонал по бюджета на МВР за т.г.

„След като бъде обнародван току що приетият закон, ще направим разчет за всеки един служител“, обясни заместник вътрешният министър Красимир Ципов.

Обезщетенията за неполучени през последните години униформи, както и обещанието на премиера Бойко Борисов да отпаднат лимитите за бензин на патрулните коли са двата основни ангажимента на правителството, с които то се опитва да тушира полицейското недеволство.

Както е известно, преди седмица над 2000 служители на МВР се събраха на протест пред парламента с искане за увеличение на заплатите в министерството с 15-20% още през тази година. Председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин Попов се зарече тогава, че с колегите му нямат отстъпят и ще продължат да протестират, докато управляващите не проведат ефективни преговори с тях.

Споделяне

Още по темата

Още от България