НС остана без кворум и в последния си работен ден

НС остана без кворум и в последния си работен ден
Малцина депутати уважиха в петък последния си работен ден за мандата, което стана причина поради липса на кворум да не бъде приет приоритетния и последен в дневния ред закон – този за движението по пътищата.

Така политическите декларации за мерки срещу войната по пътищата останаха само на думи. На депутатите, които все пак събраха кворум за приемането на последните текстове от Семейния кодекс, им доскуча в предиобедните часове и пленарната зала се опразни.

След като поименна проверка установи липсата на кворум в залата, председателстващият заседанието Любен Корнезов обяви 15-минутна почивка и прикани депутатите да се съберат.

Депутат за един ден и поправки "Калфин-Кунева"

В последния си работен ден Народното събрание прие промени в закона за избор на евродепутати, според които мандатът на избраните членове на Европейския парламент (ЕП), заемащи друга изборна длъжност към момента, се прекратява с встъпването в пълномощията им на членове на ЕП.

Още

След това той на три пъти призова народните представители да се регистрират, но когато и на третия път не се събра кворум, бе принуден да закрие заседанието.

На въпрос признава ли провал по отношение дисциплината, председателят на парламента Георги Пирински коментира, че никога не се е разглеждал като "надзирател", който трябва да следи за действията на всеки отделен депутат.

"Старал съм се да прилагам правилника и да внуша на ръководствата на парламентарните групи, че поведението на депутатите се счита от обществото за стандарт за работата на НС", каза Пирински. "Не съм съгласен, че трябва да се въвежда казармена или друга форма на организация, а би трябвало отделният народен представител да бъде с нужното съзнание", допълни Пирински.

Той обаче призна в отчета си за работата на 40-тото НС, че ниското доверие на хората към парламента е проблем. Авторитетът на парламента ще се повиши, ако качеството на нормативните актове е по-високо, при промяна в начина на водене на парламентарните дебати, както и да се уреди въпросът с гласуването на депутатите, каза Пирински.

В четиригодишния си мандат парламентът е приел 718 закона. Над 2000 въпроси и 1178 питания са зададени по време на парламентарния контрол. Статистиката сочи, че най-голям интерес от страна на депутатите е имало към министерствата, в които имаше рокади през мандата.

Най-много въпроси са зададени към министрите на земеделието Нихат Кабил и Валери Цветанов, здравните министри Радослав Гайдарски и Евгений Желев, вътрешните министри Румен Петков и Михаил Миков, премиера Сергей Станишев и екоминистъра Джевдет Чакъров.

На 25 юни депутатите ще се съберат за последно, за да отбележат тържествено края на 40-тото Народно събрание.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?