НС отхвърли идеите на БСП за криминализиране на контрабандата на лекарства

НС отхвърли идеите на БСП за криминализиране на контрабандата на лекарства

Нелегалният износна лекарства остава извън Наказателния кодекс, решиха депутатите в сряда като отхвърлиха на първо четене предлагани от БСП промени. Законопроектът на левицата, които отлежава половин година, беше подкрепен от 63 депутати, 39 бяха "против" и 53 се въздържаха.

С промените се предлагаше създаването на нов квалифициран състав за контрабанда на лекарствени продукти в хуманната медицина в големи размери.

С промените се предлагаше да се криминализира производството, вносът, износът, съхраняването, търговията на едро или дребно с лекарствените продукти в хуманната медицина, когато тези дейности се извършват в нарушение на закона. Предложената санкция беше до шест години лишаване на свобода.

Депутатът от БСП Георги Йорданов призова за подкрепа на законопроекта и даде за пример поредния случай на нелегално изнесени лекарства от България отпреди ден, когато 28 хиляди опаковки контрабандни лекарства за онкоболни са били открити в Истанбул. По думите му това “не е обикновена търговия, а става въпрос за живота на българския народ“.

Опонира му Христиан Митев от "Обединени патриоти", който заяви, че зад тези промени се крие действително благорония идея, но формата не била подходяща, освен това вече имало престъпен състав в НК.

Димитър Лазаров от ГЕРБ също посочи, че кражбата на лекарства се наказва по други параграфи. “С този текст при всяка продажба на лекарства без рецепта, ще вкарвате аптекарите до шест години в затвора“, коментира той.

Колегата му Данаил Кирилов (ГЕРБ) припомни, че очевидно дебатът в правната комисия с главния прокурор по темата е вдъхновил БСП да внесат тези промени. Той посочи, че тогава е била изразена позиция, че трябва да се предвиди такъв състав, но трябва много внимателно да се прецизира, включително доказването, санкцията и последиците. По думите му този законопроект на БСП е поредното “спешно нахвърляно недоносче, което произвежда ефект в публиката, но не и качествен резултат в законодателната процедура“.   

Споделяне

Още по темата

Още от България