НС отхвърли изслушване на шефове на служби за обвиненията на Борисов към Доган

Депутатите отхвърлиха предложение на ДПС парламентът да изслуша шефовете на службите и главния прокурор Сотир Цацаров заради твърдението на премиера в оставка Бойко Борисов, че лидерът на движението Ахмед Доган е поръчал атентат срещу него.

Искането за изслушването бе подкрепено от 48 депутати, "против" гласуваха 29, а 62-ма се въздържаха.

 

Председателят на ДПС Лютви Местан поиска директорът на Националната разузнавателна служба Драгомир Димитров, бившият директор на службата Кирчо Киров, началникът на Националната служба за охрана Тодор Коджейков и главният прокурор Сотир Цацаров да бъдат изслушани на закрито заседание на парламента.

 

Депутатът от ДПС Четин Казак коментира, че подобно твърдение не може да бъде повдигнато с лека ръка.

 

"Това е пряко обвинение в извършване на престъпление. Цялото българско общество се нуждае незабавно от това да бъдат изслушани всички лица, които имат отношение към това", каза Казак.

 

Преди ден прокуратурата възложи на ДАНС да се заеме с казуса около изявлението на Борисов, като трябва да провери дали премиерът в оставка е изнесъл класифицирана информация.

 

Председателят на ДПС Лютви Местан пък коментира след заседанието на КСНС при президента във вторник, че Борисов "тежко е излъгал". Местан каза, че е попитал директора на разузнаването Драгомир Димитров дали има документи, които да сочат Ахмед Доган като поръчител на терористичен акт срещу Бойко Борисов и заяви, че "естествено, както и очаквах, ген. Димитров не беше в състояние да потвърди подобно твърдение на министър-председателя".

 

"Освен това ген. Драгомир Димитров заяви, че не е в състояние да каже каквото и да е в повече по този казус, защото информацията, която се съдържа в тези материали, е не просто класифицирана информация, а е класифицирана информация от най-висок ред, т.е. над "строго секретно" и на мен ми е отказан достъп до тези материали, допълни Местан.

 

Миналата седмица в четвъртък, след като бе гласувана оставката на правителството, Бойко Борисов каза от парламентарната трибуна, че преди години срещу него е бил подготвян атентат с поръчител Ахмед Доган и призова парламентарна комисия да разсекрети документите на разузнаването по темата.

 

Двама бивши шефове на разузнаването – Кирчо Киров (2002 -2012) и Димо Гяуров (1997-2002) опровергаха информацията. Киров потвърди, че в Националната разузнавателна служба е постъпвала информация за възможен атентат срещу Бойко Борисов, но не по поръчка на Ахмед Доган.

 

Информацията е постъпила през 2005 година от партньорска служба на съседна балканска страна.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?