НС отхвърли ветото на Радев върху финансирането на партиите от бизнеса

НС отхвърли ветото на Радев върху финансирането на партиите от бизнеса

Мнозинството в парламента отхвърли ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за държавния бюджет, с които се разрешава бизнесът да финансира политическите партии под формата на дарения.

В началото на месеца по настояване на премиера Бойко Борисов субсидиите на партиите бяха намалени от 11 на 1 лев на глас, а след предложения на депутата от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски финансирането от бизнеса беше разрешено.

Във ветото си държавният глава повтори аргументите на БСП, които бяха против възможността законът официално да позволи фирми да финансират политици. Според Радев тези изменения създават реална заплаха за сливане на партия и държава.

Мнозинството в парламента обаче прегласува противоречивите промени. ГЕРБ, НФСБ и ДПС подкрепиха новия модел на финансиране, а БСП и ВМРО бяха против.

Пеевски, краставиците и комедията

По време на дебатите социалистът Антон Кутев предупреди, че с тези поправки партиите ще трябва да защитават интересите на бизнеса , а не на хората. А после намекна, че ДПС е в тази ситуация от години: “Във вашите редици стои един човек на име Делян Пеевски и той вероятно финансира голяма част от партията. Години наред партията прехвърля към Пеевски. Тоест - политиката прехвърля към бизнеса и обратно. Това не знам дали е противоконституционно, но е против основите на държавата“.

Йордан Цонев от ДПС отвърна с препратка към популярен скеч на румънския комик Мирча Кришан, в който свежда отговора на всеки въпрос до това, че краставицата има 99% вода.

"Разбирам, че Пеевски ви е краставицата на Мирча Кришан", каза той и допълни – не било вярно, че ДПС се финансира от Пеевски.

"Допреди 2 седмици се финансирахме от бюджета“, подчерта Цонев.

ГЕРБ: Тезата на президента е лицемерна

Малко лицемерна е тезата на президента, че субсидията трябва да е 1 лв., но да се забрани дарението от юридически лица”, каза преди гласуването депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Партията на Борисов подкрепяла отвореното финансиране, защото "1 лв. субсидия не е достатъчна за по-малките партии и те трябва да имат възможност да се финансират и от частни дарители, като правят това по прозрачен начин, а не като взимат дарения нелегално и незаконно”.

Мотивът на НФСБ беше същия като на ГЕРБ. "Ако се приеме едно такова вето, това означава, че партиите ще бъдат лишени от възможността да бъдат финансирани по какъвто и да е начин. Тогава остава единствената възможност за бавна смърт на малките партии“, каза лидерът на участващата във властта партия Валери Симеонов.

"Обръчи от партии около фирмите"

"Ще има обръчи от партии около фирмите", предупреди Филип Попов (БСП), като така обърна думите на почетния председател на ДПС Ахмед Доган за "обръчи от фирми" около партиите. Според Попов с финансирането на партиите от бизнеса "националната сигурност на България е сложена на тезгяха".

"Обръщам се към официалните коалиционни партньори на ГЕРБ и към "Воля". Без вас ГЕРБ и ДПС не могат да преодолеят ветото. Вие от "Обединени патриоти" твърдите, че сте част от тази коалиция, за да бъдете коректив на ГЕРБ. Покажете, че не сте само притурка и че няма да цопнете в канала на политическото ехо на ГЕРБ, както други преди вас", призова той, но думите му останаха нечути – против финансирането бяха само ВМРО, които имаха същата позиция и при първоначалното приемане на поправките.

"И законът, и ветото са изключително повърхности и не дават решения, а задълбочават проблемите", каза Искрен Веселинов от ВМРО.

Споделяне

Още по темата

Още от България