НС отхвърли задължителни санкции за гласуване с чужди карти

НС отхвърли задължителни санкции за гласуване с чужди карти

Няма да има задължителни санкции за гласуването с чужди карти. Това решиха депутатите в четвъртък, след като отхвърлиха предложението на председателя на парламента Георги Пирински за задължителни санкции. Мярката бе подкрепена от представители на Коалиция за България, ДСБ, “Атака” и независими депутати, но бе отхвърлена с мнозинство на НДСВ, ДПС и ОДС. “Против” бяха и двама депутати от левицата – Татяна Дончева и Емил Георгиев.

След гласуването Пирински заяви, че няма да престане да се бори срещу използването на чужди карти.

Предложението предвиждаше при установяване на случай на гласуване с чужда карта председателят на Народното събрание да отстранява нарушителя и да му се удържа сума, равна на дневното му възнаграждение. Предложението предвиждаше същата сума да се удържа и на депутата, с чиято карта е гласувано.

При повторно нарушение санкцията нарушителите трябваше да не бъдат допускани за три пленарни заседания и глобявани с три надници.

И сега в правилника на Народното събрание е предвидена възможност председателят на парламента да отстранява от заседание и да лишава от надница депутат, който е гласувал с чужда карта. Пирински обаче призна, че наказанието не се прилага и затова искаше то да бъде записано като задължително.

След прегласуване парламентът отхвърли и предложение на депутати от левицата, след закриване на пленарното заседание картите да остават в депутатите или да се прибират от парламентарните секретари.

Депутатите не приеха и предложението гласуването да става със специална интегрирана персонална карта (включваща депутатска карта и чип за регистрация).

Парламентът одобри друг текст, според който само парламентарните секретари, но не и квесторите, събират оставените без надзор карти за гласуване в края на заседанието и ги дават на притежателите им в началото.

Председателят на парламента след гласуване ще може да изисква от секретарите на Народното събрание информация за гласуването с чужди карти, записаха депутатите.

Гласуването в зала на закони и решения ще се извършва в четвъртък и петък от 9 часа до изчерпване на съответните текстове.

Задължителните санкции крият риск от несправедливост

Въвеждането на задължителни санкции крие риск за несправедливост, коментира депутатът от НДСВ Огнян Герджиков. “Председателят няма 12 очи – ако санкционира някой, той няма да е единственият прегрешил и ще станат големи конфликти”, поясни Герджиков, бивш председател на НС.

Наясно сме гласуването с чужда карта е порочно и всеки депутат трябва сам да носи отговорността за това, което прави. “Тази битка е трудна, водих пуническа война, след това се предадох, признах поражение, защото се оказах безсилен, виждам, че и на г-н Пирински му е трудно”, каза Герджиков. Той изрази надежда оттук насетне депутати ще се въздържат от гласуване с чужда карта, тъй като общественото внимание е заострено към проблема.

Зам.-председателят на ДПС Лютви Местан определи като неточен израза "ограничаване на порочната практика гласуване с чужди карти", но не отговори ясно на въпроса защо депутатите на движението не са подкрепили задължителните санкции. Той се оправда, че не е участвал в изготвянето на промените в правилника и не е запознат в детайли.

С промените бе направена важна крачка напред, защото записахме текст, задължаващ парламентарните секретари да събират картите на отсъстващите депутати, коментира Местан. Според колегата му Четин Казак всеки депутат има достатъчно съвест, за да прецени дали да нарушава или не правилника на парламента. Според Казак проблемът ще бъде преодолян в голяма степен с въвеждането на часове за гласуване.

Зам.-председателят на ПГ на ОДС Христо Кирчев коментира, че е гласувал против предложението на Пирински, защото мярката е твърде строга.

Пирински: Ще се боря срещу нарушенията

“Днешното гласуване не прави чест на Народното събрание”, каза Пирински. По думите му приетите промени дават доста възможности за продължаване на борбата с гласуването с чужди карти. Като пример той посочи, че вече ще се гласува само в определени дни и часове. Тази възможност залегна в последните конституционни промени, според които кворум от 121 гласа е необходим само при гласуване на закони, като вотът се насрочва за определени дни и часове.

Според зам.-председателя на ДСБ Екатерина Михайлова проблемът с гласуването с чужди карти е преодолим, ако е достатъчно голям натискът на гражданите върху народните избраници. Това, по думите ѝ, трябва да става не само по време на парламентарния им мандат, но и когато се гласува на избори. От ДСБ сме за това да се изпълняват задълженията и да се зачита вотът на избирателя, преодолим е проблемът, когато всички осъзнаем, че носим отговорност за решенията, които вземаме, допълни тя.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?