НС отмени тоталната забрана за пушене на обществени места

НС отмени тоталната забрана за пушене на обществени места

С 85 гласа "за", 53 "против" и петима въздържали се депутатите отмениха пълната забрана за тютюнопушене на обществени места, която трябваше да влезе в сила от 1 юни тази година.

Това стана с промени в Закона за здравето, които бяха гласувани в сряда на първо четене, след като дебатите по тях очертаха два непримирими лагера - на пушачи и непушачи сред депутатите.

Вносителите на премахването на забраната се аргументират с това, че тя няма да бъде спазвана, както се сочи практиката в редица страни, особено в Южна Европа, и че ще увреди на ресторантьорския бизнес и туризма. Противниците им изнасят фактите за заболеваемостта сред пасивните пушачи от работещите на местата, където се пуши.

Поправките минаха с гласовете на ГЕРБ и “Атака“. БСП, ДПС и Синята коалиция гласуваха против.

Те предвиждат възможност в развлекателните заведения да има самостоятелни помещения за пушачи. Условието е общата площ на местата, където е забранено пушенето, да е по-голяма от тази, отредена за пушачите. Ако ресторантът е до 100 кв. метра, собственикът ще решава дали да се пуши или не и няма да бъде задължително да има места за непушачи.

В обществени заведения, които са по-големи от 100 кв. метра, собствениците ще осигуряват помещения за пушачи, но преобладаващата част ще е за непушачи.

Как е по света?

На 1 ноември 1999 г. в Унгария влиза закон, с който се забранява пушенето на обществени места, сочи справка на БТА. На 29 март 2004 г. Ирландия става първата държава в ЕС, която забранява пушенето на работните места, включително в ресторантите и баровете. На 1 юни 2004 г. Норвегия последва Ирландия и също забранява пушенето на работни места, ресторанти и барове.

Още

Тютюнопушенето в закрити обществени помещения ще се допуска и ако те са частни и не са отворени за граждански достъп.

Тоталната забрана за пушене остава за детските ясли, градините, училищата, кината, театрите, интернет-клубовете.

Дебатът в пленарна зала по промените отново раздели народните представители на пушачи и непушачи, като този път се чуха реплики от сорта, че ″Хитлер пръв е забранил пушенето на обществени места″, че финансовият проблем, с който ГЕРБ мотивира предложението си, е ″измислен”.

Още в началото Михаил Михайлов от Синята коалиция настоя ГЕРБ да оттегли поправките. ″Дойдохте на власт с обещанието, че ще направите промени, които да са в полза на българските граждани. Този закон връща назад това, което е направено”, обърна се той към мнозинството.

По думите му депутатите не трябва да правят ″компромиси със стъпки, които вече са направени″. ″Балканският манталитет е такъв, че ако дадеш на някого възможност да кръшка, той ще кръшка”, каза Михайлов.

″Когато решите да гласувате по един или друг начин, извадете си от джоба кутията с цигари и вижте какво пише там”, каза пък бившият здравен министър Евгений Желев (БСП).

Кирил Гумнеров от ″Атака” обаче опонира, че не знаел дали в София е по-вреден цигареният дим или газовете от колите. ″Дайте тогава да забраним колите в София”, предложи той.

Според него изпаренията от бензина на колите са много по-вредни за здравето на хората. Той допълни, че в момент на криза не трябва да се въвежда ″тотална забрана на тютюнопушенето на обществени места, тъй като ще се удари по интересите на най-дребните предприемачи – собствениците на капанчета, на малки заведения”.

Той дори предложи когато отмине кризата, тогава управляващите да предложат изцяло забрана за тютюнопушене на обществени места.

Депутатът от ДПС д-р Тунчер Кърджалиев контрира, че предлаганите промени в Закона за здравето не защитават здравето на хората.

Той попита мнозинството дали вярва, че ″някой би отменил резервациите си за България, затова, че в България не се пуши?”. Той цитира и изследване на Световната здравна организация (СЗО), според което 1 от 10 смъртни случаи се дължи на тютюнопушенето, а към 2030 г. и ще са шест от десет.

″Това са чудовищни цифри и аз ви моля да се замислите, преди да гласувате този закон”, настоя депутатът от ДПС. Той посочи още, че най-ощетен в случая е пасивният пушач. Това са всички наши близки, принудени да вдишват този дим. Страничната димна струя е много по-опасна”.

Независимият депутат от бившата група на РЗС Димитър Чукарски подчерта, че министърът на здравеопазването Анна-Мария Борисова е потвърдила, че пушенето е въпрос на цивилизационен избор.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?