НС прие декларация за 70-годишнината от спасяването на българските евреи

Декларация по повод 70-годишнината от спасяването на българските евреи и почитане паметта на жертвите на Холокоста прие парламентът единодушно със 135 гласа "за" и без дискусия .

“Като народни представители от 41-ото Народно събрание решително осъждаме всички прояви на ксенофобия, антисемитизъм, религиозна и етническа нетърпимост и се присъединяваме към световната съпротива срещу тях“, се казва в декларацията.

“Българското общество, и най-вече младото поколение, са в правото си да се гордеят със спасяването на българските евреи. То е послание към съвременното общество за търпимост и доброжелателство и човеколюбие между хората с различен етнос, религия и култура“, се посочва в декларацията.

“Спазването на човешките права и тяхното гарантиране е задължително условие за мир и напредък и не подлежи на политически компромис“, заявява парламентът.

"Днес ние дълбоко скърбим за всички жертви на Холокоста, за всеки един от депортираните евреи в окупираните от Хитлер територии и изразяваме дълбоката си почит към тяхната памет. Призоваваме трагичната им съдба да не се използва за политически спекулации с днешна дата", се посочва в документа.

“Историческата дистанция ни дава възможност да оценим събитията от българската история в тяхната пълнота и многостранност. Убедени сме, че само такъв подход и позиция може да спре спекулациите и невярното представяне на българската история и да отдаде дължимото на приноса на българското общество и държава към съвременната история на човечеството и неговите ценности“, пише в декларацията.

Народното събрание определя спасяването на българските евреи през 1943 г. като "забележително събитие, показващо човечност и толерантността на българския народ, както и волята му за справедливост".

“Приехме един исторически документ“, заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева след гласуването.

Споделяне

Още от България