Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

НС прие оставката на кабинета, Борисов призова "новото мнозинство" да състави служебния кабинет

Корнелия Нинова: Мнозинството не се е променило, ние сме си опозиция; ПФ иска ново правителство на ГЕРБ в сегашния парламент, но с друг премиер

31 коментара
Снимка: БГНЕС

Представяйки мотивите за оставката на своето правителство в Народното събрание, премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов призова оформилото се с победата на Румен Радев на президентските избори „ново мнозинство“ да състави служебно правителство и да управлява. Борисов обеща приемственост и конструктивно отношение към управлението.

В сряда парламентът гласува подадената от премиера преди два дни оставка с 218 гласа "за", нито един "против" и двама въздържали се. До нея се стигна заради заканата на Борисов още при старта на кампанията за президентските избори, че ще се оттегли, ако кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева загуби изборите, което впоследствие се случи. Борисов предпочете предсрочно оттегляне и на първото си правителство, заради избухнали протести през февруари 2013 г., но то бе изкарало почти целия си мандат. Вторият кабинет на Борисов просъществува едва две години, или половин мандат, каквито между другото бяха и прогнозите при трудно конструираната управленска коалиция през ноември 2014 г.

Характерът на днешните парламентарни дебати по оставката на правителството бе определен до голяма степен от факта, че страната на практика отново се намира в предизборна кампания, което ясно пролича като водещ мотив в повечето изказвания.

Успокойте държавата и управлявайте, ние каквото има необходимо, максимално ще бъдем конструктивни, каза днес Борисов при представянето на оставката на кабинета. За българите, продължи той, вече има нов президент, редното е, за да не тласкаме държавата от едно служебно правителство към второ, поемете още сега, направете консултации с президента Плевнелиев, г-н Радев и г-жа Йотова да поемат своята функция, дадена им от избора на хората.

След срещата между президента Росен Плевнелиев и избрания за държавен глава Румен Радев Борисов бил спокоен, че ще има приемственост.

Лидерът на ГЕРБ се върна две години назад, за да припомни в какво състояние са поели държавата тогава, което оправдавало и съставянето на кабинет с диаметрално противоположни партии. В изказването си той благодари на всички парламентарни групи за това, че са били отговорни, че има Народно събрание и са успели в една изключително тежка ситуация с мигрантски кризи да "изкарат" две години. Според собственото му признание не е вярвал и в най-оптимистичните си прогнози мандатът да продължи толкова, давал е максимум една година на това управление.

Лидерът на ГЕРБ добави, че в партията са си направили много сериозни изводи, остават на разположение на обществото и ако то един ден прецени, са готови да работят за него.

Някои казват, защо трябва да се обвързват двата избора, продължи премиерът и отговори - защото това е реален вот, промяна в политическата ситуация. Има партия, по-силна от нас, посочи Борисов. Но припомни, че е обвиняван като диктатор, султан - "какви ли не още глупости по мой адрес".

"Когато гласувате бюджета, една голяма молба имам към вас - популизмът вече взима страховит връх сред политическата класа, ако някои от предложенията, които чух в комисиите, попаднат в този бюджет, искам да е много ясно, че на годишна база бюджетът ще губи около 3 млрд, лв., втората година ще се мултиплицира, третата - накрая ще счупите държавата", продължи Борисов. Другата опция била ГЕРБ да оттегли проекта, но тогава щели да последват обвинения, че оставят държавата в криза.

"Който отиде в служебния кабинет, забравя за ГЕРБ"

Веднага след словото си подалият оставка премиер напусна пленарната зала на парламента. Отвън, попитан от журналисти дали ще даде свои кадри за министри в служебното правителство, той отговори: "Който отиде в служебния кабинет, забравя за ГЕРБ". По думите му „тези два-три месеца няма да ни ги простят, затова не искам да участваме“.

Кой авторитетен, отговорен човек, ако го поканят за министър за два месеца при отиващ си президент, а и при работещ парламент, където всеки ден ще го викат да обяснява какво прави, ще се съгласи да стане министър, коментира премиерът. Откъде ще ги събере той тези министри, докато БСП има огромна банка от кадри - това го чухме, аргументира се Борисов.

Премиерът каза, че дори ГЕРБ да бяха спечелили президентските избори, правителството пак щеше да падне заради бюджета.

"Тъй като сме водили разговори с патриотите, те категорично казаха, че нямаше да подкрепят бюджета и в един момент, ако дори бяхме спечелили президентските избори, нямаше да може да си приемем бюджета в парламента и пак щеше да падне правителството, тъй като нямаме мнозинство", коментира Борисов. Той отбеляза, че ДСБ, БСП, ДПС, АБВ, патриотите - всички са опозиция на кабинета. Тогава с какво мнозинство ще правим реформи или ще продължим да работим, попита Борисов.

Според него ще е безотговорно, ако новоизбраният президент Румен Радев хвърли цялата отговорност за съставяне на служебния кабинет на действащия държавен глава Росен Плевнелиев. В момента имаме морален победител, той вече е с държавна охрана, сядат с Плевнелиев, дава му премиер с министри, които да карат до изборите, когато ще да са, назначава дата, носи отговорност, държи се така, както в предизборната кампания, коментира Борисов.

Попитан дали ще се върне в парламента, Борисов каза, че го обмисля.

Патриотичният фронт иска ново правителство на ГЕРБ с друг премиер

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов предложи, след като оставката на сегашното правителство бъде приета, ГЕРБ да приеме отново мандата и да състави ново правителство в рамките на сегашния парламент – с почти същите министри, но с друг премиер.

"Обръщам се към колегите от ГЕРБ да преценят трезво ситуацията и, когато президентът Росен Плевнелиев им връчи мандата, да не го връщат, а да съставят правителство в почти същия състав, но с друг министър-председател. Така ще се отговори на желанието на хората и няма да се допусне срив и анархия в държавата", посочи Симеонов.

Валери Симеонов каза, че ПФ ще гласуват "за" оставката на кабинета. Патриотите смятат, че това правителство е свършило много полезна работа и са били решени изключително ключови и рискови проблеми. Симеонов даде за пример стабилизирането на банковата система след КТБ, поставеното начало на промяна в Съдебната система, изплащането на дълговете по АЕЦ "Белене", изграждането на преградното съоръжение с Турция и други.

Валери Симеонов отбеляза, че не е съгласен с изказване на Бойко Борисов, направено от трибуната на НС, че има ново мнозинство в парламента. Няма ново мнозинство в този парламент, в следващия може и да има, заяви Симеонов. Според него мнозинството си е същото, дори увеличено.

Председателят на ПГ на ПФ отбеляза, че и те са правили много компромиси, когато е било необходимо. По думите му изминалите избори са били не толкова за президент, колкото срещу един човек – премиера Бойко Борисов.

Корнелия Нинова: Мнозинството не се е променило, ние сме си опозиция

Лидерът на БСП Корнелия Нинова не отговори пряко на призива на Борисов за участие на партията в съставянето на служебно правителство, но казаното от нея може да се тълкува по-скоро като отрицателен отговор. Тя заяви, че мнозинството в това Народно събрание не се е променило и БСП остава опозиция и ще бъде такава до край. Целта на БСП е да се бори за мнозинство на предсрочните парламентарни избори, отбеляза Нинова, след което акцентира върху необходимостта политиците да отговорят на волята на избирателите, изразена на референдума, за промяна на изборните правила.

По думите ѝ сегашният парламент има две задачи - да гарантира спокойно преминаване от оставката на кабинета до произвеждането на предсрочни парламентарни избори, както и да отговори на очакванията на хората във връзка с резултатите от референдума.

Призоваваме ви да разговаряме разумно, да обсъдим как мъдро и държавнически отговаряме на народа си за промяна на политическата система в България, обърна се тя към останалите политически сили в парламента.

Tя каза още, че БСП няма да подкрепи предложения от правителството държавен бюджет за 2017 г., но и няма да пречи на мнозинството да го приеме.

По думите ѝ поражението на ГЕРБ се дължи на тотално разминаване между живия живот и политиките на управляващите.

"Най-важният въпрос е бедността и безработицата, а вие не направихте нищо, за да има производство и икономика. Парите изтекоха в магистрали и кражби, а родното производство – малкият и среден бизнес, бяха смачкани в полза на чужди монополи", твърди Нинова.

Според нея са провалени и опитите за съдебна, образователна и здравна реформа.

"Отнехте чувството за достойнство на българите с решението са смените Ирина Бокова с Кристалина Георгиева, да служите на Ердоган, да подкрепите санкциите срещу Русия", каза Нинова.

ДПС: Бюджетът да се приеме и да се насрочат избори

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че необходимо с консенсус партиите да определят датата на предсрочните парламентарни избори и да приемат бюджета за 2017 г., който да осигури нормално функциониране на държавата.

Той призова всички политически сили за отговорно поведение и недопускане на политическа и парламентарна криза в страната.

"Трябва да спрем деструктивните сили. Днес повече от всякога трябва да бъдем смирени, разумни и с общи действия да спрем процесите на противопоставяне", заяви той.

Председателят на ДПС заяви, че след оставката на кабинета на Пламен Орешарски не се е постигнала стабилност, а напротив - сформирал се е най-шареният парламент.

По думите му ГЕРБ е пренебрегнала позицията на ДПС за подкрепа на дясно правителство с единственото условие в него да не участва крайно националистически формации.

В резултат на това националистическите партии са разширили влиянието си, утвърдил се е езикът на омразата - от министри, политици и медии, посочи Карадайъ.

Според него краят на правителството е бил предначертан.

"Имаме нужда от нов обществен договор между управляващи и граждани, нека проведем този диалог в името на стабилността", каза още той.

Реформаторският блок настоява да бъде приет антикорупционния закон

Председателят на парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски заяви, че коалицията ще подкрепи оставката на кабинета "Борисов", но призовава ГЕРБ и Патриотичния фронт да приемат до края на този парламент антикорупционния закон, да бъде избран антикорупционен орган и да се предвиди съответно финансиране в бюджета за 2017 година.

"Реформаторският блок ще остане последователен партньор в управляващото мнозинство и няма да се отметнем от него, ще подкрепим тази оставка, но предупреждаваме, че държавата ще поеме по несигурен и опасен път", заяви Зеленогорски.

Той посочи, че оценката на партиите от РБ, които подкрепят мнозинството, е положителна, както за цялото правителство, така и за конкретните министри от Блока.

"Нашите усилия за стартиране на реформата в образованието, здравеопазването, отбраната, икономиката, енергетиката показаха наистина добри резултати", коментира Зеленогорски.

По думите му и за реформаторите е важно да се направи така, че на база на икономическия растеж да се увеличат и доходите. Той отбеляза фискалния резерв от 13 млрд. лева и финансовата стабилност на страната, която, по думите му, ще бъде поставена на огромно изпитание заради популизъм.

"В този момент на българските политици са необходими хладнокръвие и прагматичност, а не силни емоции", коментира Найден Зеленогорски.

Радан Кънев за кризата: Системно поставяне на партийния интерес над националния

Лидерът на ДСБ Радан Кънев коментира, че държавата влиза в петата година на политическа криза без ясни изгледи да се излезе от нея. Според него тази криза се дължи на един и същ проблем - "системното поставяне на партийния интерес над националния".

Той даде за пример правосъдието и съдебната система, където безспорният национален интерес е независимата съдебна система, а безспорният партиен интерес е партиен контрол.

Той припомни, че вече три правителства си тръгват в условия на благоприятна икономическа конюнктура.

“Никой не може да отрече на правителството, което днес си отива, че при дадената демографска и международна обстановка постигна добри нива на икономически растеж“, каза той.

По думите му голямата грешка на ГЕРБ била съсредоточаването се властта в едни ръце - прокуратура, финанси, администрация.

"Затова хората не оценяват построеното, а виждат откраднатото и безнаказаното", посочи той.

Според него изходът от кризата е в спокойно отношение към бюджета, необходимата промяна на закона в посока мажоритарни избори, към верния момент за свикване на Велико народно събрание и приемане на нова Конституция на България.

"Всичко това трябва да бъде предмет на консенсус между политиците. В момента аз чувам само себични, суетни, популистки изказвания", каза още Кънев.

Той припомни, че още когато се е създавал този кабинет е предлагал той да е с кратък двугодишен мандат и с основна цел свикване на Велико народно събрание.

"Сега пак имаме двугодишен мандат, но по силата на политически инат. Да беше приел, сега щеше да има десен президент и Велико народно събрание, вместо драми", посочи Кънев.

Лидерът на ДСБ добави пред журналисти, че създаването на нов десен проект е процес, а не събитие, затова той няма да бъде обявен скоро.

Местан: Да започнат веднага консултации за избор на ВНС

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан предложи от своя страна да започнат консултации за провеждане на избори на ново Велико народно събрание (ВНС).

Той посочи, че предсрочните парламентарни избори са неизбежни и въпросът е дали те да бъдат избори за обикновено НС или "има необходимост от избори за Велико народно събрание, защото българската политика страда от системни пороци, част от които имат своите ярки конституционни измерения".

"Нашата теза е, че трябва незабавно да започнат политически консултации, не затова кога ще се проведат предсрочни парламентарни избори за 44-то НС, а да започнат консултации за провеждане на избори на ново 8-мо ВНС, за да отстраним всички конституционни пречки за превръщането на България в модерна евроатлантическа държава", посочи Местан

Според него резултатите президентския вот и от референдума изправят страната пред потенциална политическа, парламентарна и правителствена криза.

"Въпрос на политическа отговорност е да се предотврати тази криза. Въпрос на политическа отговорност е най-вече, заради резултатите от референдума, системните партии да не се включват в една ясна, ултрапопулистка надпревара”, каза той.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

31 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Dr. Web Browsing
  #31

  Добре ги реди господин главнию редактор. Поздравления и аплодисменти. Обаче я да се огледаме. Някой да съзира нещо друго освен политически трупове и тоновете несвършена работа по реформите? Накъдето и да погледнеш, едно и също. Тогава?

 2. Територия на Мики Маус
  #30

  https://youtu.be/yLHyihbjv94?t=1m41s Бойко Борисов: Колегата Цветанов с един багер ги копае и вади трупове! В жаждата си за власт, Борисов и Цветанов изровиха политическия труп на РъБ, за да извършат политическо съвокупление с тях! С края на правителството това нечистоплътно деяние най-после свърши! РъБ е послeдното лице на автентичната десница-многократно изравян и многократно погребван от избирателя политически труп!нЕма Бoрисов-нЕма дЕсно!Набий си го в главата!Той ви извади от политическото бунище,сдобри

 3. lili
  #29

  Абе Нинова, какво продължавате да оплаквате Бокова. Знаеше ли се, че Великобритания е против от самото начало? Толкова ли е голяма загубата за червената аристокрация ?!

 4. milan
  #28

  За какво да гласуваме,след като не знаем,в кой момонт премиерът ще се обиди за нещо и ще хвърли оставка?Нямаше да му е за първи път да е на различна позиция от действащия президент на Брисов,както с Плевнелиев.Грешка бе,че не го предложи за втори мандат.След като се опита да пробута според него,копие на Меркел със Цачева,която е на светлинни години от нея и не успя,да беше се заел с работа,вместо да се цупи и стреми към абсолютната власт.Защо не вземе пример от любимата му Германия,която се управлява

 5. Българофил
  #27

  Тиквата се опитва да бъде по голям хитрец от патрона си Живков! Вече за втори път се измъква по терлици ,,подавайки оставка". Първият път, когато предстоеше кризата с КТБ( няма начин той да не е знаел, че руснаците са я подготвили посредством руската ВТБ), и сега, когато еврофондовете секват и ще трябва да се чуди откъде да връзва бюджета! Някой съмнява ли се, че нарочно посочи абсолютно неизбираем кандидат, а след това заложи правителството обвързвайки резултата от избора с оставката си!? Членството ни в НАТО и ЕС никога не са го интересували, освен от личен интерес!

 6. Територия на Мики Маус
  #26

  Преобразувания в МВР по време на оставката-вдигат шефски заплати и увеличават администрацията!

 7. Явор от Германия Костовист
  #25

  Фалшивата десница на другарите от вторият ешалон на БКП, пребоядисали се в „Граждани за европейско развитие на България“ показва истинското си лице. Некомпетентни и нагли нагарждачи и калинки са изпаднали в паника. Да се сърдят на вожда си недочелият и Винету бивш премиер Боко от Банкя. Българският народ се пробужда от летаргичен и кошмарен сън!

 8. Коментарът е изтрит в 11:19 на 17 ноември 2016 от автора.
  #24
 9. Лейтенант Шайскопф
  #23
 10. Boriana Boneva
  #22

  Москов напоследък твърдо отсъства от фотодите на цялото правителство в и извън НС.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.