НС прие забрана за частни строежи в заменени гори

НС прие забрана за частни строежи в заменени гори

Мораториум върху смяната на предназначението на гори от държавния фонд, които са били придобити чрез заменки от частни лица, прие парламентът в четвъртък. Забраната ще е в сила до приемането на законови промени, което ще стане с изцяло нов закон за горите.

Изключение ще се прави само за общините, тъй като придобитите от тях чрез замяна земи от горския фонд могат да послужат за инфраструктурни проекти в полза на обществото като цяло и на местното население, посочи председателят на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева пред журналисти.

Извън обхвата на временния мораториум остават проекти на шест общини, включващи около 8200 декара бивши държавни гори, каза тя.

От всички заменени 33 050 дка земи в периода 2003-2009 г. със сменено предназначение са около 14 процента, добави Танева, която е един от вносителите на проекторешението. Тях мораториумът няма да ги засегне, ако са приключили процедурата по смяна на предназначението на горите и вече имат разрешение за строежи.

Горите, придобити чрез замяна, които все още са си гори, няма как да станат строителни площадки, увери представителката на ГЕРБ.

Няма вратички за други, освен за общините, каза Танева, след като преди два дни в ръководената от нея комисия се прокраднаха идеи да се допуснат изключения за “добросъвестни инвеститори“ и излезе, че ГЕРБ дава заден от предизборните си обещания за спиране на далаверите с държавните гори и земи.

Това принуди премиерът Бойко Борисов да привика Танева, земеделският министър Мирослав Найденов и шефката на парламента Цецка Цачева и да поиска затягане на редиците на депутатите от ГЕРБ.

Очакванията са след прехвърлянето в агроведомството на Държавната агенция по горите (ДАГ), която ще бъде закрита, веднага да се започне работата по новия закон за горите, в който ще се регламентира, че разпоредителни сделки от сегашния тип ще може да се правят само за чисто общински или национални проекти. Частниците, които искат да ползват земи от държавния фонд, трябва да си ги купят на пазарни цени, каза Найденов в сряда.

Възможността ДАГ да продава терени чрез търгове бе регламентирана и в приетите в началото на 2009 г. законови поправки, но не е използвана.

Споделяне

Още по темата

Още от България