НС принуди потребителите да плащат още година всички загуби на вода

В деня, в който изтече възможността ВиК фирмите да калкулират в сметките на потребителите всички загуби на питейна вода, парламентът удължи с още една година това облекчение за водните дружества, което натоварва абонатите им.

96 депутати подкрепиха предложението на Борислав Великов от НДСВ и Джевдет Чакъров от ДПС да се отложи с една година разпоредбата от закона за водите, според която водните дружества могат да начисляват в сметките на абонатите си само до 25% от общите загуби на питейна вода. 24 народни представители бяха против, а 58 се въздържаха.

Облекчението за потребителите трябваше да влезе в сила от днес. Забавянето му с година бе прието от парламента само на първо четене, което породи правни спорове как ще се начисляват загубите във времето до окончателното приемане на текста и публикуването му в "Държавен вестник". Според вносителите обаче луфта ще се покрие чрез действието на поправката със задна дата.

Борислав Великов обясни, че ако не се отложи действието на текста от закона за водите, ще има масови фалити на ВиК фирми и потребителите ще останат без вода. По думите му, през тази една година парламентът трябва да приеме подготвения от правителството Закон за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги, с който се уреждат цялостно обществените отношения, свързани с цените и с качеството на ВиК услугите.

От дясната и лявата опозиция обаче опонираха, че новата отсрочка дава само още време на ВиК фирмите вместо да инвестират в намаляване на течовете, просто да калкулират загубите на вода в сметките на своите абонати.

Правим лоша услуга на потребителите, заяви Теодора Литрова от ОДС и посочи като пример липсата на инвестиции от страна на концесионера на софийското ВиК. Това решение стимулира бездействието и разхищаването на национален ресурс, коментира и Михаил Миков от БСП. Евдокия Манева от ОДС също прогнозира, че отлагането на срока няма да реши нищо.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?