НС продава старите си мерцедеси, ще спестява 8 млн. лв. от заплати

НС продава старите си мерцедеси, ще спестява 8 млн. лв. от заплати

Нови инициативи за икономии в Народното събрание набират сила, след като преди няколко месеца по идея на управляващата партия ГЕРБ депутатските заплати бяха замразени. В сряда председателят на парламента Цецка Цачева обясни пред Нова телевизия, че ръководството на парламента има намерение да намали автопарка и да ограничи командировките на народните представители със служебни коли.

Цачева разясни, че имало идея старите мерцедеси, някои от които са над 15-годишни, да бъдат разпродадени, а с парите да бъдат купени нови коли. От думите ѝ обаче стана ясно, че колите са твърде амортизирани и приходите от тях ще са малки. При намаляването на автопарка ще се наложи и съкращаване на броя на служебните шофьори.

По-късно в кулоарите на Народното събрание съпредседателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев доразясни каква е поредната идея за икономии. За да се свият разходите, щели да бъдат продадени "20-30 от по-старите автомобили на Народното събрание - мерцедеси С-класа от 1996 г.".

"Ако гледаме европейските практики, никъде не се ползват толкова стари автомобили – и като години, и като навъртени километри. Това касае и сигурността на народните представители, и разходите”, каза Велчев.

Депутатът каза още, че ГЕРБ имала намерение да съкрати с около 8 млн. лв. средствата във фонд "Работна заплата” за 2010 г. Той не можа да обясни дали ще бъдат намалени заплатите в администрацията на НС или част от нея ще бъде съкратена.

"Съкращаването на автомобилния парк няма да бъде единствената мярка за съкращаване на разходите", успокои Велчев.

След него в коментар за замислените икономии съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров уточни, че те ще дойдат от разходите за депутатски командировки.

Мартин Димитров също каза, че самата продажба на 20-те остарели автомобила няма да донесе много приходи, но ще бъдат ограничени разходите на парламента за поддръжката на автопарка.

Председателят на парламентарната група на Коалиция за България и бивш премиер Сергей Станишев коментира, че е "много здравословно депутатите да ходят с колело на работа″.

″Само че едно е да се идва на работа тук, в София, друго е, че основно задължение на депутатите е да бъдат из страната в своите избирателни райони, да се срещат с хората. И там ли трябва да ходят с колело?", попита Станишев.

Той нарече "смешна" идеята за продажбата на старите автомобили на НС. "Кой ще ги купи и на каква цена″, допълни той.

По думите му това няма да реши проблемите на бюджета.

"Същинският проблем на правителството е, че не е предложило вече близо 10 месеца мерки в подкрепа на реалната икономика. Големите грешки бяха допуснати още през есента, когато се спря разплащането с фирми, с общини, когато бяха блокирани оперативните програми, защото ЕК каза, че напредъкът е много малък и България падна от 14-то на 26-то място по темп на усвояване”, заключи Станишев.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?