НС променя Изборния кодекс, но се отказа от комисиите за "Росенец" и полицейското насилие

Намаляването на субсидията за партиите на 1 лв. за глас отпада

НС променя Изборния кодекс, но се отказа от комисиите за "Росенец" и полицейското насилие

Народното събрание събра кворум и започна работа, след като в сряда ГЕРБ, БСП и ДПС бламираха парламентарното заседание. Това стана обаче след компромис и промяна на дневния ред. Така ще продължи разглеждането на промените в Изборния кодекс, но намаляването на субсидиите на партиите до 1 лв. за глас отпада. Същото стана и създаването на временна комисия .за казуса "Росенец", както и такава за полицейското насилие по време на летните протести миналата година..

След като стана ясно, че в залата има кворум, партиите решиха да излязат с декларации.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова взе думата, за да опровергае обвиненията, че левицата е саботирала работата на парламента.

"Няма да следваме сляпо нито новите политически субекти, които са си присвоили правото да са промяната, нито ГЕРБ, които са олицетворение на задкулисието, нито ДПС, които искат да дърпат конците", заяви Нинова. Тя допълни, че "БСП не е празен чек".

Лидерът на БСП повтори, че вчерашният бойкот е заради невнасянето на законопроектите на партията по социални и икономически въпроси. Сега участват, защото текстовете, сред които е и актуализация на бюджета, влизат в ресорните комисии.

Нинова посочи, че сутринтав сряда, когато не са подкрепили програмата на Народното събрание, са били обвинявани, че са в Тройна коалиция с ГЕРБ и ДПС, а следобедът, когато на комисия са гласували "за" закриването на спецсъдилищата са били обявени за ОФ с "Демократична България".

Малко след нейното изказване градусът на напрежението в парламента се повиши, след като адвокат Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън!" влезе в остър словесен сблъсък с бившия вътрешен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Младен Маринов. Поводът бе насилието по време на протестите през лятото.

В декларация Хаджигенов посочи, че той и колегите му са подкрепили вчера дневния ред на парламента, въпреки че от него е отпаднало искането им за временна анкетна комисия, която да разследва данните за полицейско насилие по време на антиправителствените демонстрации от 10 юли и 2 септември 2020 г.

"На тези дати бяха бити, изтезавани, обгазявани български граждани", заяви Хаджигенов. Като извършители на тези деяния депутатът посочи "еничарите на ГЕРБ" и обърна внимание, че тогавашният вътрешен министър Младен Маринов сега е депутат.

Това предизвика ексминистърът да излезе за лично обяснение. "Използвате полицията, МВР за своите политически цели, за своята политическа алчност", каза Маринов.Според него на 2 септември и през голяма част от протестите полицаите са били унижавани "пред очите на нейните деца".

"Полицаите са там, защото пазят демокрацията (…) Ако не бяха на поста си, в момента в България щеше да има гражданска война", заяви Младен Маринов.

Тома Биков от ГЕРБ все думата, за да заяви отново, че ако новите партии искат да правят реформи, то с третия мандат някоя от политическите сили да предложи правителство.

"Усещането ми е, че правите преврат", каза той по повод някои от законодателните промени, свързани с Изборния кодекс и Закона за съдебната власт.

"Ние не сме част от мнозинството в този парламент и е нормално да изразяваме своето несъгласие с дневния ред, който се предлага", аргументира се той.

По думите му от ГЕРБ не са съгласни, че това е дневният ред на българското общество. "Виждаме мощното законодателство, което се произвежда на килограм от "братството на почтените" и сме изключително притеснени от това, което може да се случи. Точка първа в дневния ред на обществото в момента е избор на Министерски съвет. Вие вчера абдикирахте от този ваш ангажимент. Не предложихте нито структура, нито състав, нито програма на ново правителство. За сметка на това сте предложили законодателство, което грубо ще струва между 10 и 15 млрд. лв. на български данъкоплатци и не е ясно кой ще го изпълнява", каза още Биков.

Споделяне

Още по темата

Още от България