НС разреши окончателно пушенето в заведенията и ги затвори за деца

НС разреши окончателно пушенето в заведенията и ги затвори за деца
Депутатите разрешиха в заведенията да се пуши масово и за да не гълтат децата и младежите тютюнев дим, им забрани достъпа до тях. Това е резултатът от окончателно приетите в петък промени в Закона за здравето, уреждащи пушенето на обществени места.

От 1 юни тази година трябваше да влезе в сила пълна забрана за пушенето на обществени места, но под предлог, че “българското общество не е готово за тази промяна“ и че се мисли за оборотите на развлекателния бизнес по време на криза, както и за поминъка на тютюнопроизводителите, ГЕРБ инициираха законови промени, с които либерализират режима.

Парламентът разреши собствениците на заведения с площ до 50 кв. м сами да решават дали клиентите могат да пушат, или не. Голяма част от собствениците при това положение ще изберат да се пуши. В по-големите заведения пък трябва да има обособени части за пушачите, които трябва да са по-малки от половината от общата площ.

Депутатите забраниха присъствието на деца до 18-годишна възраст в заведения за пушачи, зали за пушене в по-големите ресторанти, както и барове и дискотеки.

По този начин заведенията с тютюнев дим остават напълно затворени за непълнолетните. Те няма да могат да ходят и по барове и дискотеки, където се пуши навсякъде, дори ако са с родителите си.

На работното място работодателите могат да определят със заповед специално обособени самостоятелни помещения, които са предназначени само за пушене.

Глобата за нарушение е от 200 до 400 лева, а ако нарушението е извършено от едноличен търговец ще се налага имуществена санкция от 400 до 800 лева.

Законът влиза в сила от 2 юни 2010 г., а до три месеца след това трябва да се изготви и специална наредба, която ще урежда в детайли правилата за пушене на обществени места, изискванията към заведенията и контрола по спазването на нормите.

Междувременно регионалният директор на Световната здравна организация (СЗО) Сузана Джакоб е изразила пред зам.-здравния министър Десислава Димитрова по време на Световната здравна асамблея в Женева отрицателната си оценка във връзка със законодателните промени за отлагане на забраната за тютюнопушенето на обществени места у нас. Джакоб е заявила, че тази позиция ще бъде изложена в писмо до българския парламент.

Споделяне

Още по темата

Още от България