НС ще изгони осъдения за педофилия депутат Кузов

НС ще изгони осъдения за педофилия депутат Кузов
Председателството на Народното събрание ще предложи в петък да бъде гласувано отнемане правомощията на независимия депутат Владимир Кузов и отстраняването му от парламента.

От трибуната ще бъде прочетена и присъдата на Кузов, осъден окончателно за блудство с малолетен. Той бе признат за виновен и получи пет години условна присъда.

Според конституцията народен представител не може да бъде лице с влязла в сила осъдителна присъда за умишлено престъпление. Това е достатъчно основание да бъде внесено предложение за прекратяване на депутатските му правомощия, което трябва да бъде утвърдено от пленарната зала.

Ако народните представители подкрепят предложението, Кузов ще се окаже първият депутат от 1989 г. насам, на когото се прекратяват предсрочно правомощията заради влязла в сила присъда.

Решението за включване на такава точка в дневния ред на НС бе взето от ПГ на Коалиция за България във вторник.

Пред Mediapool депутатът от левицата Любен Корнезов, който бе конституционен съдия, поясни, че не може да се търси прилика със случая с депутата от партия "Евророма" Цветелин Кънчев, който преди осем години получи ефективна присъда и влезе в затвора. По времето, когато е отишъл да изтърпява присъдата си, той вече не е бил депутат, припомни Корнезов.

Според конституцията има четири хипотези на предсрочно прекратяване на депутатските правомощия – когато самият народен представител подаде оставка, когато има несъвместимост между задълженията му на депутат и друга заемана от него длъжност, когато е извършил умишлено престъпление и има издадена присъда и при смърт.

Няма друг орган, който може да прекрати правомощията, освен самото Народно събрание.

Самият Кузов, който влезе в НС с листата на "Атака", но след това бе отлъчен оттам, не се признава за виновен и не прие сам да подаде оставка.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?