НС ще изслушва Петър Москов заради кризата в детския фонд

Депутатите ще търсят отчет и от Владимир Пилософ заради безобразията в институцията

Даниела Дариткова

Комисията по здравеопазване в парламента ще поиска изслушване на здравния министър Петър Москов за работата на Фонда за лечение на деца, съобщи пред БНР председателката на комисията Даниела Дариткова от ГЕРБ.

Мярката се налага след сериозната криза в работата на институцията, която финансира лечението на деца в чужбина. В последните седмици фондът беше залят с вълна от оставки на представители на обществения съвет като форма на протест.

Мотивите са несъгласие с налаганите от новото ръководство на фонда методи, включващи подмяна на решенията на Обществения съвет и налагането на едноличните решения на директора д-р Владимир Пилософ.

Недоволството идва от факта, че на заседанията си Общественият съвет взима едни решения, докато в последващите и подготвяни с голямо закъснение протоколи са отразени съвсем други.

В началото членовете на Обществения съвет мислели, че неточностите се дължат на пропуски в работата на новосформираната администрация след арестите на бившия директор и екипа му през април. Впоследствие обаче грешките в протоколите продължават и сега членовете на Обществения съвет са убедени, че това се прави умишлено, за да се легитимират еднолично взети от управителя решения.

"Аз съм с намерение на следващото заседание на Комисията по здравеопазване в рамките на блиц контрола да поставя въпроса на министъра на здравеопазването за всички проблеми около функционирането на Център "Фонд за лечение на деца ". И ако не останем удовлетворени от отговорите, може да инициираме и изслушване при следващото заседание на цялото управление на фонда, както и на представители на обществения съвет", заяви Дариткова.

Тя уточни, че следващото заседание на комисията е на 6-и октомври.

От Националната мрежа на децата поискаха и омбудсманът Мая Манолова също да се намеси по казуса, за да се стабилизира институцията, която финансира операциите на малки пациенти в чужбина.

Споделяне

Още по темата

Още от България