НС ще проверява сделки на кабинета "Станишев" и опорочени ли са били изборите

НС ще проверява сделки на кабинета "Станишев" и опорочени ли са били изборите
Парламентът ще създаде две временни анкетни комисии, които ще проверяват кабинета "Станишев". Инициативата на Синята коалиция бе подкрепена от управляващата партия ГЕРБ, както и от "Атака" и РЗС.

Едната комисия ще се занимава с "разходите, назначенията и сделките, извършени през последната година от мандата на предходния кабинет, а другата - със сигналите "за опорочаване на изборните резултати" от вота на 5 юли.

Комисиите ще са формирани на паритетен принцип, с по двама представители от всяка от шестте парламентарни групи.

Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров каза в четвъртък пред Mediapool, че очаква те да бъдат факт следващата седмица, след като решенията минат през пленарна зала. Пред репортери той каза още, че по негови данни в последната си седмица правителството на Станишев е похарчило над 500 млн. лв.

Под проекторешението за проверка на назначенията, разходите и сделките на кабинета на Станишев са се подписали 70 народни представители. В мотивите е записано, че в последната година бяха "извършени редица назначения, както чрез Народното събрание, така и чрез правителството, включително и дипломатически", както и че са извършени множество сделки, "които сериозно накърняват обществения интерес". Според вносителите в някои случаи решенията са били противоконституционни и незаконни и затова е нужно парламентът да се произнесе по тях. Ако има нарушения, ще бъдат предадени на прокуратурата или ще се предприемат съответни действия от НС.

ГЕРБ междувременно "поправи" две от назначенията, извършени от предишното управление в нарушение на закона, като гласува повторно Иван Искров за гуверньор на БНБ и подмени подуправителя на БНБ.

Двете анкетни комисии ще работят два месеца с възможност за удължаване на срока. Комисията, която ще проверява назначенията, сделките и разходите, ще се ръководи от ГЕРБ. След като бъде уточнен нейният състав, ще бъде направен списък на сделките и назначенията, с които тя ще се занимава, каза Искра Фидосова от ГЕРБ.

Създаването на комисия за проверка на изборите е мотивирано не само с множеството сигнали за нарушения и злоупотреби, включително с фирмата "Информационно обслужване", която извърши преброяването, но и с критични констатации на ОССЕ и ПАСЕ, които изпратиха наблюдатели на вота. Ако се установят сериозни нарушения, комисията ще изпрати сигнал до главния прокурор.

Депутатът от ДСБ Иван Иванов каза пред репортери, че през последните месеци от управлението на тройната коалиция са извършени редица съмнителни или скандални сделки, като тази, която впоследствие бе предотвратена, за предоставяне на три големи имота в столичния център на медийната групировка на Ирена Кръстева, която трябваше да строи сграда на НАП.

Освен незаконния избор на управител на БНБ, Иван Иванов посочи и решението на бившата власт да увеличи двойно ръководния състав на Комисията за регулиране на съобщенията, за да намерят там подслон представители на тройната коалиция.

Освен от парламентарните комисии, кабинетът "Станишев" ще бъде проверяван и от Сметната палата, упълномощена да извърши одит на финансите и имуществото на МС за изтеклата година и половина.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?