Президентът: Ще търся компетентни министри, не очаквам всички да ги харесат

НС ще работи още седмица преди назначаване на служебен кабинет

Планират се промени в енергийни закони и забрана на строителство в защитени територии

НС ще работи още седмица преди назначаване на служебен кабинет

Парламентът ще работи поне още седмица преди президентът да го разпусне и назначи служебно правителство. Това обяви Росен Плевнелиев след проведените в петък общи консултации с парламентарните партии, чиито представители веднага след това отидоха в Народното събрание за извънреден председателски съвет.

ГЕРБ, БСП, ДПС и Синята коалиция казаха още преди срещата, че ще откажат мандат за сформиране на правителство в рамките на този парламент. Очевидно вървим към служебно правителство, каза президентът след консултациите.

Като възможен период за провеждане на предсрочните избори посочи края на парил – началото на май.

По неофициална информация на Mediapool от участниците в консултациите най-вероятната дата е 12 май. ГЕРБ са настоявали за 21 април, което обаче е практически невъзможно заради сроковете в Изборния кодекс.

В момента нямаме никаква ясна кандидатура както за министър-председател, така и за членове на служебното правителство, каза Плевнелиев.

Според източници на Mediapool президентът води разговори с представители на неправителствения сектор.

 

По-късно в петък Плевнелиев каза пред БНТ, че ще търси професионалисти, които да могат да свършат работата, без да се интересува от партийната им принадлежност.

"Не очаквам всички да харесат служебното правителство. В момента има много проблеми и важни теми, които то ще трябва да реши. Убеден съм, че част от министрите няма да бъдат веднага одобрени, но аз заставам, нося си кръста и ще търся компетентни хора", заяви президентът.

 

Преди да бъде разпуснато в края на следващата седмица от Народното събрание се очаква да приеме поправки в Закона за енергетиката и Закона за енергийната ефективност, за да могат да бъдат намалени цените на тока. Възможен е и мораториум върху строежите в защитени местности чрез промяна в Закона за Черноморието.

До понеделник ще бъдат уточнени и други важни теми, изискващи решения на НС, каза Плевнелиев.

Бързо служебно правителство, но с неясен засега състав

Президентът обясни, че ще "бъде почти невъзможно да се постигне консенсус да се направи компромис" между политическите сили и затова се върви към служебно правителство.

"В понеделник връчвам мандат на ГЕРБ, следват - БСП и след това - ДПС. Разбрахме се, че възможни периоди за провеждане на следващи избори са от края на април до средата на май. Също така за нас е ясно, че фиксирането на конкретната дата за провеждане на следващите парламентарни избори ще бъде плод на съвместни усилия на всички нас, ще има срещи в президентството следващата седмица, така че в рамките на една процедура, заедно с експерти от парламента, заедно с експерти от ЦИК и с хората от президентската институция ще уточним и ще фиксираме точната дата", посочи Плевнелиев.

Приоритетите: провеждането на избори и овладяване на кризата

Приоритет за служебния кабинет ще бъде провеждането на изборите и гарантирането на тяхната демократичност, прозрачност и честност и "овладяването на кризата във всичките нейни аспекти", каза президентът.

За изборите ще бъде поканена и разширена мисия на ОССЕ и ПАСЕ.

Други задачи ще бъдат пълното гарантиране на финансовата стабилност на държавата, работа по приходната част на бюджета, европейските фондове, дейността на ДКЕВР и други.

Служебният кабинет трябва да влезе с летящ старт, да гарантира устойчивостта и работещи институции, каза още държавният глава.

Президентът, кабинетът и правителството заедно ще "ремонтират колата"

Към правителството ще работи и обществен съвет с представители на протестиращите.

"Не се притеснявам, напротив, радвам се на тези протести, и ще работя заедно с протестиращите. Ако искаме да си оправим държавата, трябва да се интегрираме с държавата и да започнем да я оправяме. Държавата не е една кола, която протестиращите удобно да бутнат по нанадолнището и да ѝ гледат сеира в пропастта. Ние всички сме вътре в тази кола и ако тя не е в ред спираме, вадим капака и почваме да ремонтираме. Аз предлагам именно това – сядаме заедно, посочваме проблемите, работим заедно. Решения, резултати", посочи президентът.

Според него всички партии осъзнават, че са необходими промени за въвеждането на ефективни механизми за граждански контрол.

"Хората искат промяна. Техният глас трябва бъде чут, партиите трябва да се адаптират към новата реалност", каза още държавният глава.

В консултациите участваха ГЕРБ, БСП, ДПС и Синята коалиция, без "Атака", които заявиха,че няма да участват в обявения формат.

Костов: Президентът да провери финансите на страната

След консултациите лидерът на ДСБ Иван Костов коментира, че президентът трябва да направи много внимателен разчет на финансовото състояние на страната, за да не допусне, в периода, в който той ще носи отговорността да започнат процеси на фалити.

"Може да се окаже, че няма да има пари, с които да се плати увеличението на пенсиите от 1 април. БСП твърди, че ситуацията е много тежка; на мен не ми се вижда ситуацията да е много тежка, но ние нямаме достъп до тази информация", посочи Костов.

Според него "най-големият кошмар на президента е да няма пари да плати нещо".

"Представяте ли си какво би станало? Той ще трябва да плати увеличените пенсии, а си представете, че не може да плати тези неща", каза Костов.

Той добави, че не е давал на Плевнелиев предложения за министър-председател на служебното правителство и "никой няма право в момента да му налага каквото и да било".

Двойна игра за "Белене"

Мартин Димитров от Синята коалиция посочи от своя страна, че в момента се играе " двойна игра за проекта "Белене”.

"Само Синята коалиция предложи решение за окончателно спиране на проекта "Белене”, но нямаше съгласие от другите групи то да бъде гласувано. Това увеличава нашите съмнения, че се играе двойна игра и при бързото решение за прекратяване на мандата на парламента, това решение да не бъде взето", каза Димитров.

Има съгласие обаче за мораториум върху сделките върху защитените територии, дюни, национални паркове.

"Това беше признато и от президента като теза, по която той ще търси пълен консенсус. След наш парламентарен контрол се оказа, че извън "Дюнигейт” има още пет-шест сделки на съседни парцели, които са подготвени и са само за подпис. Ако няма мораториум в тези времена на несигурност тези сделки ще бъдат подписани или от министър в оставка или от служебен министър, което би било много лоша практика", посочи Димитров.

Приближеният кръг на Цветанов в МВР да не организира вота

Подчертавайки, че намира 41-то Народно събрание за "изчерпано“, лидерът на БСП Сергей Станишев заяви пред журналисти, че е "доволен от преговорите“. Той е настоял парламентът да разгледа внесеното от партията му решение за налагане на мораториум върху строителството по Черноморието, както и да се приеме решение на Народното събрание по функционирането на НЗОК. "Безкрайно разтревожен съм от състоянието на касата и от това, че се намалява с 20% финансирането на повечето болници. Това може да бъде една заложена социална бомба, заложена от досегашното ѝ ръководство и от правителството", каза Станишев.

Според него служебният кабинет не може, "както правеше досегашното правителство, да покрива корупцията, далаверите, злоупотребите, които се случиха при това управление“. "Те трябва да излязат наяве. Заявих на г-н президента, че за нас е неприемливо г-н Цветанов като досегашен министър на вътрешните работи и неговият пряко приближен кръг в МВР да имат каквото и да е отношение към провеждането на изборите, защото това би ги опорочило“, смята още председателят на ГЕРБ.

Освен това партията му настоява държавният глава да се покаже като "наистина отговорен“ и да поиска гражданските структури и наблюдателите на политическите партии да имат свои представители в ръководството на "Информационно обслужване", което ще преброява гласовете на изборите. "Тъй като сегашният ръководител на "Информационно обслужване" г-н Константинов съвсем открито заяви в своя статия, че ще направи всичко възможно да не се случи политическа промяна, както той се изрази. Човекът, който ще брои изборите, зае позиция", добави Станишев.

От ГЕРБ настояват заместник-министрите да останат и в служебния кабинет

От левицата настояват заместник-министрите от кабинета "Борисов“ да не присъстват в служебното правителство, защото са политически лица.

Тази теза не бе възприела от председателя на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев. Според него няма никакъв проблем заместниците на ресорните министри да останат и да изпълняват функциите си, понеже е безсмислено за два месеца да се подменя цялата администрация.

Междувременно председателят на правната комисия Искра Фидосова заяви, че още в петък вечер шефовете на парламентарните групи ще уточнят предстоящия дневен ред за оставащата една седмица работа на Народното събрание.

Говорим спешно за изработване на текстове в Закона за енергетиката, които да дадат законодателна възможност да няма пречка да бъде променена цената на тока от ДКЕВР, за това намаление, което оповести преди дни премиерът Бойко Борисов”, заяви Фидосова.

Споделяне

Още от България