Бойко Борисов настоя за голям заем от МВФ, за "да има кеш"

НС тъкми нов кризисен кабинет до изборите на 5 октомври

Президентът едва ли ще приеме да "назначат" служебно правителство от негово име

Лютви Местан, Михаил Миков, Сергей Станишев и Бойко Борисов. Сн. БГНЕС

Предсрочните парламентарни избори ще са на 5 октомври, а междувременно Народното събрание (НС) да излъчи ново правителство или да направи промени в сегашното, то да поработи около месец с действащ парламент, а после президентът да го назначи като служебно. За това са се договори лидерите на ГЕРБ, БСП и ДПС в петък, демонстрирайки политическо съгласие в момент на опасно разклащане на банковата система и реален риск за финансовата стабилност на страната.

По-късно през деня пък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви пред "24 часа", че е готов да стане веднага премиер - първо на служебно, а после и на редовно правителство, като имал екипи и за двете.

Официално изявление след срещата направи председателят на БСП Сергей Станишев, който съобщи, че е постигнато съгласие за дата на изборите. "Упълномощихме председателя на НС да направи среща с президента на републиката за провеждане без отлагане на политически консултации за гарантиране на реализацията на основните приоритети на държавата и преминаването към политическа стабилност. И трето, мога да ви съобщя, че партиите, които участваха в консултациите, ще подкрепят всички действия на държавата, на нейните институции за гарантиране стабилността на банковата система", каза Станишев и отказа да отговаря на въпроси.

 

Борисов: Да се вземат 5-6 млрд. лв. от МВФ, за да има кеш и да може да се плаща

 

Вече говорим за правителство на спасението, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, според когото трябва да се търси заем от МВФ.

 

"В началото на тази консултация ситуацията беше една, сега е друга. Въпросът е колко бързо и как трябва да се викне Международният валутен фонд (МВФ). Още веднага трябва да се викне. След управлението на тази тройна коалиция следващият бюджет ще го прави фондът. Включително и най-вече експертиза, която да успокои държавата. Видно е, че за съжаление това, което им казах преди три месеца, преди два месеца, преди един месец се случи в пълния му обем. Но да се надяваме, че сега всички ще бъдат по-мъдри, по-спокойни, по внимателни във вземането на решения и ще се търси едно съгласие за спасение", каза още Борисов.

 

По думите му, "вече няма да се говори за правителство на съгласие, а за спасение".

 

Той призова управляващите незабавно да сменят премиера и финансовия министър, "за да бъдат сигурни хората, че банките и финансовата система ще бъдат стабилни". "Връщате се десет дни назад и виждате как беше започнат целият проблем в банките”, каза още Борисов.

 

Според него трябва да се даде мандат за преговори с МВФ. Сега вече е нужно парламентът да работи този един месец, за да се направят всички законодателни неща, включително да се емитира веднага нов дълг и то от поне 5-6 млрд., за да се успокоят хората, смята Борисов.


"Катастрофата се превърна в бедствие”, добави той. На въпрос защо мисли, че трябва да се вземат нови заеми, Борисов заяви: "Защото ще има кеш в държавата и ще може да се плаща. Ще платим всички за управлението на тройната коалиция”.


"Следващите ден-два-три са изключително важни да се покаже стабилност в държавата главно за външните пазари. Отиването на нова емисия, което е задължително според мен, трябва да бъде подпряно...”, заяви Борисов.


На въпрос дали това е обсъждано по време на консултациите, той каза: "Аз давам акъл в случая. Орешарски и Чобанов не могат да го свършат и съм им казал ясно, че незабавно трябва да ги махнат”.

 

Консултациите при президента са в неделя

 

Малко по-късно от прессекретариата на държавния глава съобщиха, че разговорите при него ще се състоят в неделя от 14 часа.

 

На тях ще присъстват шест партии – четирите парламентарно представени и двете, които имат евродепутати – Реформаторският блок и "България без цензура".

 

Целта е "да се набележат неотложните задачи пред НС до неговото разпускане, Министерския съвет и служебното правителство". Единствено чрез диалог и национално отговорен подход ще се гарантира плавен преход към повече стабилност в държавата, заявява Плевнелиев, който остро осъжда целенасочените опити за дестабилизиране на банковата система и призовава гражданите да не се поддават на слухове и спекулации.

 

Правителство на служебното съгласие


Както научи Mediapool, трите парламентарни партии са се разбрали да излъчат ново правителство, след консултации и с извънпарламентарни сили.

 

Идеята е новият кабинет, който най-вероятно ще се прави с мандата на опозиционната партия ГЕРБ, да продължи да работи като служебно правителство след разпускането на парламента в края на юли. Според източници на Mediapool, конкретни имена и разпределение на постове не са обсъждани, а само принципът, на който да бъде съставено и да действа правителството.

 

Твърде вероятно е кметът на Бургас Димитър Николов (ГЕРБ) да бъде номиниран за премиер.

 

Целта на този ход е да НС да продължи да работи, за да може да се стабилизира банковата система и ако трябва, да се гласуват заеми и увеличаване на външния дълг.

 

Друг вариант е премиерът Орешарски да остане начело на радикално променен кабинет, чийто състав и задачи са съгласувани между парламентарните сили и президента. Повечето депутати, с които Mediapool разговаря, обаче изразиха съмнение, че Росен Плевнелиев ще се съгласи да назначи Орешарски за министър-председател на служебното правителство, така че най-вероятно ще бъде излъчен друг премиер, договорен между четирите парламентарни партии плюс ББЦ и Реформаторския блок, които имат представители в Европейския парламент.

 

Неофициалната информация за обсъжданите варианти се потвърдиха индиректно от думите на председателя на ДПС Лютви Местан, който заговори за "правителство на националното съгласие, за да не се стига до кабинет на националното спасение". Той изрази удовлетворение от конструктивните разговори, градивната дискусия и постигнатото съгласие.

 

Президентът няма да се съгласи да му спуснат правителство

 

Източници на Mediapool от президентството пък обясниха, че е "абсурдно" парламентът да назначи кабинет от името на държавния глава.

 

"Ако искат да си се разбират – нека го правят. Никой няма да им откаже диалог, но няма да позволим да се изземват функции", казаха още от "Дондуков"2.

 

По конституция служебният кабинет се назначава от президента и подбора на членовете му е изцяло в неговите правомощия.

 

На срещата партиите са се разбрали още да подкрепят действията на компетентните институции за гарантиране на банковата стабилност. Възможно е държавата да подпомогне банковия сектор с около 5 млрд. лева от заем от МВФ или от емитиране на външен дълг. Изтеглянето на заем обаче не е в компетенциите на служебно правителство, тъй като решението трябва да бъде ратифицирано от парламент, а по време на служебен кабинет Народното събрание не функционира.

 

На консултациите в парламента не се появи представител на "Атака", чийто лидер е в Москва заедно със свои депутати. По всичко личи, че той вече е извън сметките.

 

На срещата нахлу самопоканилият се председател на "България без цензура" Николай Бареков. На излизане той каза, е бил повдигнат въпросът за "правителство на националното съгласие", което да бъде подкрепено от тези четири партии (БСП, ГЕРБ, ДПС, ББЦ) и обявено за служебно от президента.

 

Веднага след това от пресцентъра на партията му обявиха, че датата за изборите се изтеглила с жребий, а Бареков бил именно човекът, който е я изтеглил.

 

Останалите партии опровергаха решението да е вземано чрез жребий.

 

На Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента, който се проведе на 17 юни, бе постигнато съгласие за предсрочни избори между 28 септември и 12 октомври. Избраната дата 5 октомври съвпада с трите празнични дни от големия мюсюлмански празник Курбан Байрам.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?