НС трудно ще избяга от ревизия на бюджета, каквато поиска и президентът

От ГЕРБ и БСП зависи ще се приеме ли пакетът от закони на ДПС в услуга на "Булгартабак"

НС трудно ще избяга от ревизия на бюджета, каквато поиска и президентът

Актуализацията на бюджета, за която в понеделник настоя и президентът Росен Плевнелиев, най-вероятно ще бъде сред приоритетите на отиващия си парламент, преди да бъде назначено служебното правителство. Досега двете управляващи партии БСП и ДПС се съпротивляваха, но във вторник се разбра, че здравният министър д-р Таня Андреева е дала "зелена светлина" за ревизиране на бюджета на Националната здравноосигурителна каса, а болниците заплашиха с протести, ако това не се случи в следващите дни.

Във вторник представителите на парламентарните партии се събират на поредните консултации за уточняване на дневния ред. През последните три седмици работата на Народното събрание (НС) бе блокирана поради липса на кворум, тъй като депутатите от "Атака" окончателно напуснаха, а ГЕРБ обявиха, че замразяват участието си в заседанията, но в съобщение от понеделник поставиха именно актуализацията на бюджета като условие за връщането си на работа.

Държавният глава настоя "изключително спешно" да се актуализира бюджетът, тъй като неизпълнението му е "сериозно".

"Като държавен глава, който ще носи отговорност за служебно правителство, искам да изтъкна изключителната спешност и важност на усилията в НС да се ревизира бюджетът", заяви Росен Плевнелиев в понеделник след откриването на международна конференция.

Той е обезпокоен както за приходната, така и за разходната част на държавния бюджет: "Има сериозен проблем с работата на двете приходни агенции, а ако не се вслушаме в призива на много експерти, които разбират от здравеопазване, и не ревизираме бюджета на НЗОК, ще имаме сериозни проблеми към втората половина от годината", изтъкна той.

"Не трябва да бъде блокирана работата на едно служебно правителство заради нежеланието да се каже истината за бюджета в държавата", заяви Плевнелиев.

В неделя националните работодателски и синдикални организации отправиха безпрецедентен общ ултиматум към партиите да постигнат консенсус по големите енергийни проекти, по споразумението за партньорство с ЕС до 2020 година и да гласуват решения за финансовата устойчивост. В противен случай те обявиха готовност за "радикални действия".

От ГЕРБ и Реформаторския блок предупредиха, че държавата върви към пълен фалит, а дупката в бюджета е 10 млрд. Премиерът Пламен Орешарски, финансовият министър Петър Чобанов и управляващите партии обаче не приемат твърденията за тежкото финансово състояние на държавата и не готвят актуализация на бюджета. В същото време обаче НЗОК и здравният министър Таня Андреева се обявиха за промяна на бюджета на касата.

Според разчетите дефицитът в НЗОК ще е поне 329 млн. лв. към края на август. Според Българския лекарски съюз (БЛС) реалният недостиг ще се окаже 491 млн. лв.

В понеделник ГЕРБ съобщиха, че ще участват в работата на парламента, ако в програмата му влезе актуализация на бюджета на НЗОК. В писмо до председателя на НС Михаил Миков, разпространено от пресцентъра на ГЕРБ, лидерът на партията Бойко Борисов настоява парламентът да преразгледа бюджета още тази седмица, въпреки че Министерският съвет не е обсъждал актуализация.

Борисов съобщава, че е съгласен с предложението на Миков тази седмица депутатите да работят по програмата от миналата "при условие, че същата може да бъде допълнена само с изменение на закона за бюджета на здравната каса и на закона за държавния бюджет".

Изостаналите законопроекти и решения от предходната седмица, когато депутатите проведоха само едно заседание, са президентското вето върху регулациите за търговските вериги, ратификации на няколко международни споразумения, промени в закона за автомобилните превози и закона за офшорките, предлагани от ДПС.

"Разбира се, след консултации между парламентарните групи, може да се стигне и до друго подреждане и включване на други законопроекти", пише Михаил Миков в писмото си до всички парламентарни групи, с което ги кани на консултации във вторник от 11 часа.

По време на преговорите ДПС ще иска сред приоритетите да бъде внесеният от движението нов закон за тютюна и тютюневите изделия, с който се връща държавната регулация в сектора и се правят редица изменения, които облагодетелстват "Булгартабак", за чийто собственик в сянка е считан депутатът от ДПС Делян Пеевски.

ДПС настоява да се гласуват и изключително спорните промени в Наказателните кодекс, с които се въвежда заплаха от затвор за всяко говорене за банките, което властите счетат за опасно. БСП са против проекта, внесен от БНБ, и настояват текстовете да бъдат прецизирани. ГЕРБ обаче го подкрепиха в правната комисия заедно с ДПС.

Преди консултациите с останалите партии лидерът на ГЕРБ подписа споразумение с БЛС, в което декларира, че депутатите му ще присъства в пленарната зала, ако актуализацията е внесена от Министерския съвет в рамките на седмицата и е точка за разглеждане на редовно или извънредно пленарно заседание.

БСП твърдят, че ако МС внесе такъв проект, ще подкрепят обсъждането му в НС.

Предходната седмица по тази тема имаше и разнобой в правителството. Здравният министър Таня Андреева настояваше за актуализацията, а премиерът Пламен Орешарски настояваше, че в системата има буфери, които могат да бъдат ползвани.

Предложението за актуализация ще бъде обсъдено във вторник сутринта на заседанието на Надзорния съвет на НЗОК и ако бъде одобрено, здравното министерство ще е длъжно да го внесе незабавно в МС, така че да мине на редовното правителствено заседание в сряда.

Президентът настоятелно призова народните представители да ходят на работа. "Няма друг шанс. Трябва да осигурят кворум и трябва да свършат тези смислени неща, иначе ще търся други възможности, но няма как без работещ парламент в следващите седмици. Има много смислена работа за вършене", заяви той. Плевнелиев настоя НС да предприеме и мерки в подкрепа на БНБ като силен регулатор, адаптиране на европейски директиви и приемането на някои "смислени законопроекти".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?