Правосъдният министър Зинаида Златанова:

НС трябваше да събере мнозинство за главен инспектор, а не за мораториум

НС трябваше да събере мнозинство за главен инспектор, а не за мораториум

Народното събрание (НС) трябваше да събере конституционно мнозинство за избора на главен съдебен инспектор, а не за да приема нов мораториум на продажбата на земя на чужденци, който се приема доста негативно от европейските ни партньори.

Такова мнение изрази вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова пред заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) в четвъртък. Според нея мораториумът противоречи на конституцията и не задължава по никакъв начин Министерския съвет да го изпълнява.

"Най-интересното е, че се събраха в конституционно мнозинство все пак, в този парламент, въпреки многократните уверения към мен от другите парламентарни групи, че това не е възможно. Лошото е, че е възможно по погрешна тема. Много по-добре би било, темата на това мнозинство, което се събра, да бъде например изборът на главен съдебен инспектор. Това ми дава повод да обърна внимание на Народното събрание, на парламентарните партии и групи, че времето тече и е крайно време да бъде избран главен съдебен инспектор, за да може да работи тази важна институция нормално", обърна се към депутатите Златанова.

Мандатът на настоящия ръководител на Инспектората към ВСС Ана Караиванова изтече още в началото на годината, но нито предишният, нито сегашният парламент успяха да постигнат консенсус за избор на неин наследник.

От началото на т.г. Караиванова продължава да упражнява функциите си главен съдебен инспектор в условията на изтекъл конституционен мандат. Тя бе избрана на поста от тройната коалиция, след като беше зам.-правосъден министър от квотата на БСП.

Предишните управляващи ГЕРБ не успяха да се споразумеят с опозицията в 41-то Народно събрание, за да се съберат необходимите 160 гласа за избирането на наследник на Караиванова след изтичането на мандата ѝ. Тогава БСП и ДПС твърдяха, че няма да дадат своите гласове на управляващите. От ГЕРБ пък допускаха, че опозицията върши това нарочно, за да вкара парламента в нарушение на конституцията. Повече от 10 месеца по-късно обаче ролите на управляващи и опозиция са сменени и сега БСП и ДПС трябва да успеят да постигнат консенсус с "Атака" и ГЕРБ.

В началото на октомври от Съюза на съдиите в България (ССБ) обявиха със свое отворено писмо, че "продължаващото бездействие на народните представители при изпълнение на законоустановеното им задължение да предложат кандидати за тази длъжност компрометира легитимността на актовете на Инспектората".

Според съдийската организация, НС трябва да извърши и анализ изобщо какви трябва да са приоритетите в дейността на институцията преди да избере наследник на Караиванова.
Съдиите припомниха, че в момента ВСС прави опити да се справи с едни от най-сериозните проблеми като случайното разпределение и натовареността на магистратите, но кадровият орган на Темида може да бъде подпомогнат от качествени анализи, изготвени след цялостни тематични проверки от инспектората.

ССБ отбеляза още, че законът не предвижда възможност за удължаване на конституционния мандат на шефа на инспектората към ВСС, позовавайки се на решение номер 5 на Конституционния съд от 2005 г.

Това мнение, обаче не се споделя от мнозинството в парламента. Преди повече от два месеца председателят на НС Михаил Миков, който бе един от идеолозите на създаването на Инспектората към ВСС и основен поддръжник на Караиванова, обясни, че няма проблем в "удължаването" на мандата ѝ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?