НС умува опасно ли е гражданите да се произнасят за данъците

НС умува опасно ли е гражданите да се произнасят за данъците
ДПС не останаха сами в атаката срещу законопроекта за референдумите, внесен от Янаки Стоилов (БСП) и депутати от НДСВ. При второто четене в четвъртък към противниците на проекта се присъедини и народният представител от левицата Татяна Дончева, която дори упрекна колегата си Стоилов в "популизъм" и използване темата "като дъвка".

Едночасовите дебати в пленарна зала бяха фокусирани само около текста по какви въпроси не могат да се произнасят гражданите, най-вече да се позволили на народа да се произнася за данъците.Най-активна от трибуната бе именно Татяна Дончева, която заяви по адрес на вносителите, че "някои политици се правят на много демократични, за да се преборят за народната любов, но няма да я получат".

Дончева призова, "когато се напъват за народната любов", депутатите да си "спомнят от втори курс на Юридическия факултет, че Хитлер доста сръчно си е служил с референдума. Направете си справка".

После продължи: "Когато се оставя на усмотрението на референдума установяването на данъците, съвсем не е ясно, че референдумът ще се произнася само по въпроса за други данъци, които в момента не съществуват". Според нея предлаганият текст позволява народът да се произнася и по съществуващи данъци.

"Искате ли да се обзаложим какво ще бъде народното желание по отношение на данъците? Искате ли да се обзаложим – да не плащат данъци", каза още Дончева.

В реплика Янаки Стоилов я попита: "Какво смущаващо намирате в това и хората да могат да се произнесат по това, например, дали ДДС да бъде с единна или диференцирана ставка?"

Шефът на правната комисия каза още, че не трябва да се подценяват хората, от които политиците искат да им гласуват доверие на избори. "Без да претендирам за вещина в историята, Хитлер е дошъл на власт чрез избори, които тук се отстояват за сметка на референдумите, но не знам той да е провеждал референдуми", допълни Стоилов.

В дебата за ограничаване на въпросите, по които може да се провежда всенародно допитване, се включи и Илко Димитров (БНД). Той също настоя да не може чрез референдум да се фиксират данъци. Според него не може чрез референдум да се дава съгласие за сключване на държавни заеми. Той поиска още да отпадне възможността чрез референдум да бъдат избирани конституционни съдии, членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) и на Инспектората на ВСС.

Димитров оспори и предвидената възможност гражданите да се произнасят по различни закони - "ако подложите на пряко допитване закона за амнистията, тогава всички затворници може да излязат на свобода".

Янаки Стоилов обаче упрекна Илко Димитров, че не е постоянен в тезите си – преди няколко седмици казал, че чрез референдумите може да се върне смъртното наказание, а сега, че всички затворници може да излязат на свобода.

Стоилов предупреди, че ако текстовете на закона се окастрят, ще имаме "един бутафорен референдум".

"Референдумът може да се окаже оръжие срещу политиците, но това е здравословно за демокрацията. Ако някои от нас са притеснени в лично качество, не означава, че трябва да отнемем основни права на гражданите", призова колегите си той.

Според предлаганите от вносителите текстове чрез допитване не могат да се решават въпроси от компетенцията на Велико народно събрание, също така най-важните конституционни разпоредби, размерът на данъците, таксите и осигуровките, държавния бюджет, вътрешната организация и дейност на Народното събрание.

Референдуми по сключени от България международни договори може да се произвежда преди тяхната ратификация, при провеждането на национален референдум може да се гласува по един или по няколко въпроса, е записано още в проекта. Там е записано още, че решението, прието с национален референдум, не подлежи на последващо одобрение от Народното събрание. То само издава акт, когато това е необходимо за реализация на решението.

Проектът предвижда още национален референдум да се провежда задължително при наличието на 600 000 подписа на български граждани с избирателни права.

Задължително допитване ще може става с решение на Народното събрание, както е и записано в конституцията. Проектът предвижда парламентът да се произнася за референдум, ако бъде сезиран от минимум 200 000 граждани, организирани в Инициативен комитет.

Очаква се дебатите за референдумите да продължат и в петък в пленарна зала, но предвид твърдото неодобрение от страна на ДПС, както и несъгласие с текстове от страна и на левицата, не се очертава скорошна развръзка и приемане на закона.

Споделяне

Още от България