НС въведе диференцирани срокове за валидност на шофьорските книжки

Народните представители въведоха диференцирани срокове за валидност на свидетелствата за управление за различните категории моторни превозни средства, приемайки в сряда на второ четене промени в Закона за българските лични документи.

Срокът на валидност на свидетелството за управление за категориите АМ, А1, А2, А, В, В1 и ВЕ става 10 години, а за категории С, СЕ, С1, С1Е, D, DE, D1 и D1E - 5 години. Срокът на валидност на свидетелството на лица с трайни увреждания остава до 5 години.

Сега срокът на валидност за всички категории е 10 години, а на лица с физически недостатъци - до 5 години.

Промяната влиза в сила от 19 януари 2013 г., а до тази дата се прилагат сега съществуващите правила.

Шофьорската книжка, ще съдържа отличителния знак на България, отпечатан в негатив в син правоъгълник и ограден с дванайсет жълти звезди.

Заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков посочи, че се променят сроковете на шофьорските книжки за категория С - превоз на товари, и за категория D - превоз на хора. По думите му това изискване е залегнало в европейска директива. Вучков каза, че за всички с категории C и D, които подновят шофьорските си книжки до 19 януари 2013 година, срокът ще е 10 години, както е сега.

Заместник-министърът обясни, че когато категориите са две и една от тях е професионална - след 19 януари 2013 г. срокът на свидетелството за управление ще е пет години. Допуска се възможност едно лице, което има две категории да се откаже от едната, уточни Вучков.

От МВР съобщиха, че в страната има над 300 000 свидетелства за управление на МПС с изтекъл срок на валидност.

Споделяне

Още от България