НС вероятно ще бави до последно избора на членовете си във ВСС

ГЕРБ и "Обединени патриоти" ще излъчат 6-7 от всички 11 членове, БСП и ДПС – по двама

НС вероятно ще бави до последно избора на членовете си във ВСС

Парламентът най-вероятно ще избира своята квота в следващия Висш съдебен съвет (ВСС) в последния възможен момент – началото на месец септември. Такива са прогнозите на представители на управляващата коалиция ГЕРБ- "Обединени патриоти", с които Mediapool разговаря.

Парламентът излъчва 11 от членовете на ВСС, другите 11 се избират от съдебната власт, а останалите трима – главният прокурор и председателите на двете върховни съдилища, са членове по право.

Съставът на новия ВСС трябва да бъде избран до един месец преди приключване на мандата на сегашния състав, който изтича на 3 октомври 2017.

Ако първоначалните планове на мнозинството на ГЕРБ и Обединените патриоти се реализират това означава, че веднага след лятната ваканция на депутатите те ударно трябва да изберат своята част от кадровиците на съдебната власт.

Формално народните избраници могат да нарушат закона, тъй като първото заседание на парламента след лятната му ваканция ще бъде петък, 1 септември. Така че най-вероятно изборът ще се случи или в първия ден след отпуска на НС или на 7 и 8 септември (четвъртък и петък). При предходния избор на квотата си парламентът не спази стриктно срока от месец преди изтичането на мандата на ВСС.

Разбира се, има възможност НС да гласува 11-те си членове и в края на юли. "Ако действаме стегнато, може и непосредствено преди ваканцията да бъдат избрани, но това е по-малко вероятният сценарий", твърдят членове на управляващите формации. Този сценарий обаче е по-малко вероятен, защото все още няма никакъв знак за намеренията на премиера Бойко Борисов.

Този четвъртък парламентарната правна комисия ще обсъди правилата за номиниране на членове във Висшия съдебен съвет. След като процедурата бъде одобрена от специализираната комисия, тя трябва да мине и през пленарна зала. Обикновено това отнема две или три седмици. След това депутатите ще могат да правят своите номинации.

По процедура след това народните представители трябва да изслушат всички номинирани и да изберат 11 от тях.

Важен момент ще бъде разпределянето на 11-те души между петте формации в НС: ГЕРБ, "Обединените патриоти", БСП, ДПС и "Воля". Въпреки че идеята на политическата квота е в съдебния съвет да има някакъв вид "граждански контрол" и коректив вътре в съдебната власт, до момента това не се е случвало, а назначенията на парламента винаги са били резултат от политически пазарлъци и тръгуване под масата. Впоследствие назначените от парламентарната квота членове активно са се включвали в лобитата в кадровия орган на Темида.

Ярки примери за това има и в настоящия състав на ВСС. Такъв е представляващият съвета – Димитър Узунов, известен като "човекът на Бойко" (както изтече от аферата "Яневагейт"). Той бе номинация на партията на Яне Янев РЗС. Както и Ясен Тодоров – бивш председател на етичната комисия във ВСС, а сега на прокурорската колегия. Двамата бяха описани от Владимира Янева в пословичните ѝ разговори с Румяна Ченалова като "най-оправните момчета" във ВСС. Тодоров пък бе предложен за член на ВСС от Атака.

Според източници на Mediapool 11-те юристи, които депутатите трябва да излъчат, вече са предварително разпределени между петте формации в НС.

"Засега опциите изглеждат така: управляващата коалиция получава 6 или 7 души, а останалите 5 или 4 отиват при опозицията. Със сигурност ГЕРБ ще има най-много представители", казват парламентаристи.

По думите им все още договорките са в доста суров вид, но най-вероятното разпределение е: 4-ма души за ГЕРБ, 3-ма за "Обединените патриоти" и по двама за БСП и ДПС. Има възможност и "Воля" да получи човек, но тогава националистите ще загубят един от своята "квота". В сегашния Висш съдебен съвет ГЕРБ има петима души, БСП и ДПС по двама, "Атака" и РЗС по един.

Изборът на членовете на ВСС от квотата на съдебната власт приключва на 17 юни с гласуването на съдиите. Те ще трябва да излъчат шестима от членовете на бъдещия ВСС, а номинираните са 27 кандидати. Прокурорите трябва да излъча четирима членове на съвета, а кандидатите са 12 души. Следователите вече избраха шефа си Евгени Диков за член на ВСС. Той беше единствен кандидат.

Споделяне

Още по темата

Още от България