НС вероятно ще пусне нова поръчка за гласуването с биометрични данни

НС вероятно ще пусне нова поръчка за гласуването с биометрични данни
Народното събрание най-вероятно ще обяви нова обществена поръчка за система за гласуване с биометрични данни, тъй като офертата на единствената фирма, кандидатствала за поръчката, е висока.

Председателят на парламента Цецка Цачева съобщи в четвъртък, че предложената цена е малко под 300 000 лв. без ДДС.

Поръчката за новата система бе "наследена“ от предходния парламент, който също не намери друг начин да се справи с гласуването с чужди карти и заложи на по-усъвършенствани технически решения.

Цената не е изгодна, коментира Цачева и допълни, че е дала срок до следващия петък на единствената фирма кандидат да промени офертата.

Ако това не стане, поръчката за системата за гласуване с биометрични данни ще бъде прекратена, заяви председателят на НС. Намерението на ръководството на НС вече е тази система да започне да действа от януари следващата година, въпреки
че първоначалното обявеният срок бе октомври-ноември 2009 г.

По повод отново започналото гласуване с чужди карти и в новия парламент, Цачева коментира, че в сряда това са направи четирима депутати от Коалиция за България. По време на гласуване в пленарна зала тогава са присъствали 11 депутати от левицата, но при гласуването системата е отчела 15 гласа.

Цачева отказа да съобщи имената на "нарушителите“.

Тя се изказа пред репортери в кулоарите на парламента след поредното кратко пленарно заседание, продължило около 1 час. Депутатите се разотидоха поради липса на работа, което за пореден път даде основание на опозицията да обвини ГЕРБ, че "имитират дейност" и НС не работи ефективно.

Цачева се оправда с посещението на правителствената делегация в Брюксел, което не дало възможност на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов да участва в дебата по промените в закона за документите за сомоличност и затова заседанието било прекратено.

Не стана ясно защо обсъждането на промените е било насрочено за четвъртък, след като датите на визитата на премиера и министрите му в Брюксел бе известна сравнително отрано.

Друга причина била молба на омбудсмана Гиньо Ганев отчетът за дейността му за миналата година да бъде представен пред депутатите в петък.

Депутатът и говорител на БСП Корнелия Нинова обаче за пореден път коментира, че парламентът няма работа, МС не предлага законопроекти. "Два месеца реално не работим, предполагам, че това ще продължи още месеци наред“, заяви тя.

Всяко Народно събрание трудно тръгва, но оставаме с впечатлението, че това тръгва още по-трудно, коментира и депутатът от ДПС Рамадан Аталай.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?