НС вкара "ВМЗ" и "Кинтекс" в забранителния списък за приватизация

НС вкара "ВМЗ" и "Кинтекс" в забранителния списък за приватизация

Парламентът прие на първо четене да включи "ВМЗ" ЕАД, Сопот, и "Кинтекс" ЕАД, София, в забранителния списък за приватизация. Депутатите одобриха два законопроекта за промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол - единият, внесен от Манол Генов (БСП) и група народни представители, другият - от Министерския съвет.

И в двата законопроекта се предлага включването на "ВМЗ" и "Кинтекс" в забранителния списък за приватизация.

Промените, внесени от Манол Генов и депутати, предвиждат в този списък да влезе и още едно дружество - "НИТИ" ЕАД, Казанлък.

Вносителите и на двата законопроекта отбелязват, че посочените от тях дружества са в добро финансово състояние, бележат значителен ръст в приходите от продажба, погасяват натрупаните през годините задължения, работят на пълен капацитет с ръст в заплащането на труда.

Наред с това "ВМЗ" и "Кинтекс" са структуроопределящи за военнопромишления комплекс предприятия и са важен елемент в националната сигурност и икономиката на страната, а запазването на изцяло държавното им участие ще гарантира присъствието на държавата на стратегически пазари. В този смисъл приватизацията на тези дружества на този етап не е подходяща,смятат вносителите.

Споделяне

Още по темата

Още от България