Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

НС за депутата Толстой: От "Извини се" до конспирации за превземането ни

ГЕРБ и Реформаторите разкриха руската операция "Балканска пролет", БСП и "Атака" не пропуснаха Запада

9 коментара
Снимка: БГНЕС

Пушилката от изявлението на руския депутат Пьотр Толстой, че "Русия ще изкупи цяла България" очаквано стигна до българския парламент. Реакциите на българските му колеги минаха от искания за извинение през разкриването на конспирации и традиционно стигнаха до политически нападки и геополитически анализи, в които са замесени Русия, САЩ, Турция, евреите, англичаните и други. Общата картина бе допълнена от традиционното включване на директора на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров, който предложи на Толстой да си купи стена от Голямата базилика в Плиска.

След като преди ден премиерът Бойко Борисов обясни публично, колко е ядосан на Толстой, в сряда от парламентарната група от ГЕРБ поискаха руснакът да се извини публично за "провокативното си поведение", а партията "Единна Русия" - да се "разграничи незабавно" от думите му. БСП използва скандала на местна почва, за да обясни, че никой не приема насериозно управлението на ГЕРБ. Реформаторският блок пък поиска официална проверка изкупуват ли руснаците целенасочено имоти в България и какво се крие зад подобна стратегия, ако има такава.

От "Атака" предпочетоха да се съсредоточат на щетите, които Западът нанася на България, но припомниха, че лидерът им Волен Сидеров все пак също е осъдил Толстой.

"Извини се"

Депутатката от ГЕРБ Цвета Янчева призова от парламентарната трибуна руския депутат да се въздържа от "скандални геополитически изказвания, които накърняват историческите чувства на българските граждани и противопоставят русофили и русофоби".

От ГЕРБ определиха думите му "като недопустими за един политик и наскърбителни за националното достойнство на българите" и определиха твърдението му, че "половината крайбрежие е вече купено", като "невярно, манипулативно и лесно проверимо".

Толстой вече публично обясни, че няма намерение да се извинява, тъй като изказването му, че "Русия ще купи цяла България", било извадено от контекста и е само шега.

Караянчева посочи още, че мнението на Толстой вреди на двустранните отношения между България и Русия.

"ГЕРБ възприема като несъвместимо с добрия дипломатически тон арогантното държание на всеки чуждестранен гражданин, който злоупотребява с името и честта на българския народ", посочи тя.

"БСП одобрява ли поредицата от събития, противопоставящи българите и разделящи ги на обичащи Русия и привърженици на политиката на Европа. Ще постави ли поне веднъж "БСП лява България" националния интерес на страната пред амбициите и обвързаностите си и ще продължат ли Корнелия Нинова и нейните поддръжници да съскат срещу ЕС и НАТО, насаждайки омраза сред българите, признателни на Русия", попита още тя.

БСП: Изказването на Толстой не заслужава внимание

Въпреки че лидерът на БСП Корнелия Нинова отчете, че изказването на Толстой не заслужава вниманието на българския парламент, тя не пропусна да отговори на ГЕРБ и засипа управляващите с политически и лични обвинения.

"Докато вие управлявате, светът все така ще се отнася към нас - пренебрежително, с началници, които ви командват, и от всичко това ще губи само България, българският народ и националният интерес", заяви Нинова.

Тя допълни, че управляващите в България са "хора без характер, без позиция по националните интереси и, когато и както им изнася, където са началниците, натам се кланят".

Според нея това, което правят управляващите, е доказателство защо светът гледа на България по този начин - "защо от Изток някой иска да купува, а от Запад някой иска да ни прави буферна зона за бежанци".

"Говорите тук от името на народа. Питахте ли народа, когато гласувахте за санкциите срещу Русия, когато взехте 100 милиона за нови бежански лагери. Питахте ли земеделските производители колко загубиха? Защо не питате в Брюксел как така се обезщетиха техните земеделски производители за загубите, а нашите - не? Защо не проявихте характер да извоювате за България това обезщетение за нашия национален интерес, за нашата икономика?", посочи Нинова.

Реформаторите искат службите да проверят случая

Иван Иванов от Реформаторски блок определи изказването на Толстой като "посегателство срещу националната ни сигурност, демократичния ред и националното ни достойнство".

Реформаторите настояват българските институции да "поемат отговорност, да разследват и алармират обществото своевременно за всеки опит българският национален интерес да бъде предаден или продаден". Правителството и МВнР трябва да поискат официалната позиция на Кремъл и на руското посолство в София по повод думите на "настоящия товарищ Толстой".

"Службите да разследват и информират обществото и държава за всички съмнителни бизнес проекти в енергетиката, недвижимите имоти, горивата, банковото и инвестиционно дело, комуникациите при придобиване на български национални активи, подкрепяни от български народни представители, държавни служители, публични и медийни фигури и служители на нашите спецслужби", заяви Иванов.

Според реформаторите подобно изказване представлява пряка намеса във вътрешните работи.

"Когато един от зловещите вещери на великоруската пропаганда се държи като имперски чиновник по отношение на един горд народ и държава, можем да сме напълно сигурни, че става въпрос за политическа тактика, приета от най-високата позиция от руската държавна машина в контекста на водената от Москва глобална, хибридна война срещу свободата и демокрацията в световен мащаб", се посочва в декларацията на Реформаторския блок.

Реформаторите разкритикуваха и социалистите за руските знамена на събора край язовир Копринка. Те развяха руското знаме с имперски ореол, вместо българското, каза Иванов.

Секретната операция "Балканска пролет"

Депутатите Петър Славов (Реформаторски блок) и Методи Андреев (ГЕРБ) поискаха официално премиерът Бойко Борисов да отговори "обсъждано ли е в Съвета по сигурност към Министерски съвет колко са закупените по българското Черноморие ваканционни и жилищни имоти, от граждани на държави, които не са членове на Европейския съюз, включително и чрез регистрирани в България юридически лица и проверява ли се с какъв произход са средствата, с които са купени имотите".

Методи Андреев коментира пред сайта Faktor.bg, че изказването на Толстой е "част от стартиралата срещу нашата страна секретна операция "Балканска пролет“.

"Вече съм загатвал на няколко пъти за тази специална разработка – тя съвсем не е част от теория на конспирацията, а реалност, в която българите сами трябва да се убедят“, посочи Андреев.

По думите му "това арогантно изявление не е случайно, то показва начин на мислене за нас в Русия".

"Толстой е политик, който няма да изпусне случайна реплика, той знае какъв ефект ще има от думите му. А те поразително напомнят за "Балканска пролет“, която е по аналогия на Арабска пролет. Депутатът на Путин посочва в каква насока Русия развива специалната операцията у нас", посочи той.

Депутатът обясни, че планът Русия да имплантира в България големи маси руски граждани, които да притежават собственост, бизнес, гражданство.

"В подходящ момент, когато станат критична маса, могат да се появят едни зелени човечета, които да претендират, че ще защитават интересите на руските граждани на наша територия. Това е чиста хибридна война и атака срещу България, тя застрашава нашата национална сигурност. Чрез тези имоти руските граждани се превръщат във фактор в българската икономика, следователно и в българската политика“, добави Андреев.

Според него преди няколко месеца е направен явен опит това изкупуване“ да бъде и законодателно уредено, но замисълът е бил разкрит от група народни представители и е бил париран.

"Направиха опит да материализират думите на Толстой чрез закон. На 18 април 2016 г в Народното събрание бе вкаран законопроект на МС за изменение и допълнение на закона за чужденците. В член 24 от него се казва, кои лица могат да станат продължително пребиваващи на територията на страната. В случая беше фиксирано изменение на точка 19, която определя размера на инвестицията, за да получиш такъв статут. Предложението беше от 600 хил. лв. прагът да падне на 100 хил. лв. инвестиция, тоест 50 хил. евро. Успяхме в пленарна зала да наложим отхвърлянето на тази опасна поправка и да остане европейската практика – инвестиция от 300 хил. евро.", посочи той.

Според него притеснителното в този случая е, че е бил подминат с мълчание от българската държава и специалните ѝ служби.

"Никой не потърси отговор на въпроса – кой е автор на тази определено предателска поправка. Тя застрашаваше пряко националната ни сигурност. Трябваше да се изясни, кой първо я предлага на МС и реално ги подвежда, внасяйки законопроекта в парламента. Направихме с колеги проучване и неофициално стигнахме до факта, че жена е предложила тази опасна поправка. Тя е на пост зам. министър. Твърди се, че е в много близки отношения с руски консул в крайбрежен български град. Така пъзелът се нарежда", посочи Андреев.

Пред Нова телевизия Славов каза, че е добре да бъдат проверени думите на Пьотр Толстой, правейки връзка с думите на един руски дипломат, който преди 10 години беше казал, че България ще бъде троянски кон на ЕС.

"Арогантно и невъзпитано поведение на този високостоящ представител на управляващата партия в Русия бяха осъдени от нашите политици. Трябва обаче да бъде проверено дали зад тях не се крие нещо повече", каза Славов.

Методи Андреев от своя страна коментира пред изданието Faktor.bg, че на Толстой трябва да му бъде забранено да влиза в България.

"Атака": Не Русия, а Турция купува България

След като лидерът на "Атака" Волен Сидеров преди ден обясни, че не е допустимо Толстой да говори подобни неща, депутатът Станислав Станилов в сряда прехвърли топката към "изконните врагове" на партията му президента Росен Плевнелиев и Турция.

"Като осъждате този руски депутат /Пьотър Толстой/, защо не вземете да видите нашите държавниците, вкл. президента какви работи говори срещу Русия", каза Станилов.

Той подчерта, че руският парламент не е тръгнал да го обсъжда и да се занимава с такива неща.

"Много добре се знае, че няма такава политика, с която да се купува друга държава", посочи той.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

9 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. P15Petar
  #9

  Българските национални предатели се ядосват на Пьотр Толстой, защото той каза жалката истина за България, че е Задунайска губерния. Но това се случи, защото същите тези национални предатели предоставиха България на тепсия на руската КГБ-мафия.

 2. Васил Митов
  #8

  Българите биха били най-щастливи, ако отношенията между Русия и Запада бяха добри - такива каквито бяха преди Русия да завземе Крим, Донецк и Луганск. Но в конфликта между Русия и Украйна България естествено се поставя на мястото на Украйна, а не на Русия, разбира се.

 3. Васил Митов
  #7

  "Много добре се знае, че няма такава политика, с която да се купува друга държава". Няма ли? А как бе създаден Израел?

 4. Филка Русофилка
  #6

  Навикнахме да използваме думата "конспирация" в преносния й смисъл - подигравателно и за омаловажаване, както е употребена в заглавието. В случая обаче, Петър Толстолоб разкри конспирация за превземането ни в прекия смисъл на думата, така че шегичките са неуместни. :)

 5. анита хегерланд
  #5

  Емоционалният интерес е силно застъпен във всички изказвания. Време е да се даде пример от лидерите на партиите, за толерантност. Не може да се коментират надълго и нашироко просташки изказвания, а важните икономически и социални въпроси да се пренебрегват.

 6. Entdecken
  #4

  1916 гадина генерал Колев е трябвало да им цепи задните части чак до Москва за да не смеят сега и да си помислят да се заяждат с нас...

 7. BLM
  #3

  Толстой се бил шегувал! Според мене това е преднамерена провокация, за да се провери българската реакция. Др. Нинова започна отвличаща маневра заедно с др. Сидеров. Къде са така наречените "патриоти"?! "Иван Иванов от Реформаторски блок определи изказването на Толстой като "посегателство срещу националната ни сигурност, демократичния ред и националното ни достойнство". Президентските избори ще определят дали хората в България са народ или ... абе, каквото беше казал поетът.

 8. Miau
  #2

  Пак половинчати работи! Кой стои зад въпросната Балканска пролет? Защо ДАНС още не е арестувал въпросните и проводници в българския паррламент?НИЕ ОТКОГА БИЕМ ТРЕВОГА ЧЕ МОРЕТО Е ЗАСЕЛЕНО С РУСНАЦИ И НЕ САМО МОРЕТО!

 9. SILENCE
  #1

  Ха!) Отричането на фактите не ги променя,другарю сидеров and станилов. Още повече пък реакцията тип "А вие защо биете негрите" ...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.