Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

НС за трети път отряза Горанов за по-нисък таван на кеш плащанията

Отстъпката за онлайн декларираните данъци остава

1 коментар
НС за трети път отряза Горанов за по-нисък таван на кеш плащанията

И третият опит на финансовия министър Владислав Горанов за сваляне на тавана на кешовите плащания от 10 000 лв. на 5000 лв. е на път да се провали, след като бюджетната комисия в четвъртък отхвърли предложението на принципа "всички срещу ГЕРБ".

Това стана с второто гласуване на данъчните промени за 2018 г. Очаква се съотношението на силите да се запази и в пленарна зала.

Първият път, когато Министерството на финансите предложи промяната като мярка за борба със сивата икономика, беше по време на втория кабинет на ГЕРБ, а вторият път - в самото начало на третия мандат на Бойко Борисов. И двата пъти досега мярката не събра парламентарна подкрепа и таванът остана 10 000 лв., въпреки че втория път МФ бе предложило график, по който таванът да падне дори на 1000 лв. до няколко години. Сега идеята не се ползва с подкрепата на патриотите и по всяка вероятност отново ще отпадне.

"Ще помоля Министерството на финансите предложения, които са отхвърлени, да не ни се внасят в следващите 6 месеца. Нямаме шизофрения", коментира Йордан Цонев от ДПС.

Депутатите от комисията одобриха и друга данъчна промяна, различна от първоначалните предложения на МФ.

Ведомството на Горанов настояваше от 2018 г. да отпадне 5-процентната отстъпка върху данъците на физическите лица при онлайн деклариране на доходите им.

В момента при подаване на годишната декларация електронно до 31 март се ползва отстъпка от 5% върху данъка за довнасяне от последните три месеца на предходната година, но не повече от 1000 лв. Освен това сега срокът за плащане на данъка за довнасяне е 30 април.

Депутатите обаче гласуваха да запазят привилегията, но с известни ограничения. Срокът за подаване на формуляра и внасяне на данъка се скъсява до 31 януари, а облекчението се ограничава до максимум 500 лв.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова изнесе статистика от Националната агенция за приходите, според която 97.5% от хората, ползващи отстъпката, са спестили суми до 500 лв., а 2.5% от тях – от 500 лв. до 1000 лв. Общо от отстъпката фискът се е лишил през м. г. от 1.39 млн. лв., от които 0.483 млн. лв. са отишли при въпросните 2.5% от хората. Затова през 2018 г. отстъпката ще се намали до 500 лв. "Към 60% от хората вече подават годишната си данъчна декларация електронно", казаха още от НАП.

От 2018 г. фирмите са задължени да подават годишните си декларации за корпоративния данък само по електронен път. Предвиждаше се това изискване да важи и за самоосигуряващите се, но бюджетната комисия отхвърли и тази идея на МФ.

Догодина фирмите ще имат срок до 15 март да представят в НАП справка за изплатените от тях през годината доходи на физически лица. Целта е НАП да възстановява по-бързо данъка на подалите декларация, а също и да се даде възможност гражданите коректно да декларират своите доходи, като им се предостави съответната електронна услуга за достъп до информацията с ПИК код. "Това е и стъпка към въвеждане на предварително попълване на данъчните декларации от страна на приходната администрация", обясниха от НАП.
 
Дава се и възможност гражданите да обявяват в годишната си декларация придобитите през годината необлагаеми доходи, например от социални помощи, продажба на имот или друго, а също и полученото имущество по наследство, завет или дарение или на базата на възстановено право на собственост. Целта е "да се оптимизират процесите, свързани с проверки и ревизии на физическите лица във връзка със съпоставката между имуществото, придобито през течение на годината и декларираните от тях доходи".

В момента, дори да иска, гражданинът не може да обяви необлагаемите си доходи, като това става само по време на проверка или ревизия. Така често граждани биват избирани за ревизия заради несъответствие, което впоследствие се оказва, че се дължи единствено на необлагаемите доходи.

Занапред НАП ще обявява в интернет списък на търговските обекти, които подлежат на запечатване за срок до един месец. Освен това мярката ще може да се прилага и по отношение на трети лица, които стопанисват обекта, предвиждат пък промените в Закона за ДДС.

"Предложението е с цел превенция срещу избягването на налагане на принудителната мярка чрез смяна на лицето, стопанисващо търговския обект, във времето между установяване на нарушението и привеждане в изпълнение на заповедта за налагане на мярката", посочват от МФ. През лятото данъчните запечатаха стотици обекти по Черноморието, но срещу част от тях бяха заведени дела в съда с цел да се предотврати спирането на работа на обектите в разгара на сезона, което предизвика гнева на вицепремиера Валери Симеонов.

Предлага се още съкращаване от 14-дневен на 7-дневен на срока за подаване на заявление в случаите на възникване на основание за регистрация по закона за ДДС.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Герботикви. колко пъти да ви казваме ,че в Европа прага за кешови плащания е 10 000евро/ 20 000/ лв. Единственото което правите е да "гушите " банките, пардон управителните съвети пардон " кумовете ви" там назначени на софра. За лакираноглавия Горанов - проверка за парите ,с които е построил "замъка" за 3-4 000 000 лв!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.