НС започва работа. Ясно е само, че Мика Зайкова ще открие първото заседание

НС започва работа. Ясно е само, че Мика Зайкова ще открие първото заседание

"Аз пак съм най-старото нещо и ще трябва да откривам. Нямам още подготвена реч". Такова признание направи Мика Зайкова от "Има такъв народ" във вторник пред БНР, ден преди откриването на 46-ото Народно събрание. Така медиите и гражданите поне са наясно с първата церемониална част от заседанието, когато Зайкова ще произнесе традиционната реч, който държи най-възрастният народен представител.

Онова, от което всички се интересуват, е какво следва по-нататък. Изборът на председател на парламента обикновено показва как се конструира мнозинството, което впоследствие ще излъчи правителство. Този път обаче не е задължително да се случи точно така.

Какво и как ще се случи, зависи най-вече от "Има такъв народ", чийто лидер Слави Трифонов се доказа като "господар на мълчанието" и политическия съспенс. Но това вече постепенно се променя или поне така изглежда.

След като спечели предсрочните избори на 11 юли, Трифонов едва дочака края на изборния ден, за да обяви проектокабинет с премиер Николай Василев, бивш вицепремиер и министър от правителството на Саксокбургготски (НДСВ -ДПС) и Тройната коалиция (БСП-НДСВ-ДПС). Това взриви политическата ситуация поради съмненията на "Демократична България" и "Изправи се, БГ! Ние идваме" (новото име на "Изправи се!Мутри вън!"), че Слави прокарва нов модел на Сарая. Три дни по-късно ИТН оттегли кандидатурата на Николай Василев, но настоя, че като първа политическа сила (макар и само с 65 депутати) е в правото си самостоятелно да предложи друго правителство. Зам.-председателят на ИТН Тошко Добрев разясни, че тъй като партията му не е в коалиция с ДБ и ИБНИ, няма как да преговаря с тях за кабинет, но допусна да водят някакви разговори, макар и само по програмата.

На 20 юли настъпи пореден обрат. Ивайло Вълчев от ИТН заяви, че преди да представят новия си проектокабинет, ще проведат консултации с формациите, от които очакват подкрепа.

"Нещата, които трябва да се обявяват в парламента, ще ги обявяваме в парламента. Нещата, които трябва да бъдат обявени в разговор с другите парламентарни групи, ще ги научат първо те в разговор с тях, така, както изисква тази професионална диалогичност. Няма да използвам фразата, че сме си направили необходимите изводи, но всяка информация, която трябва да бъде комуникирана с останалите, ще бъде комуникирана там, където ѝ е мястото и там, където първо заинтересованите ще я чуят. Мисля, че в последните дни показахме с всичките си думи и действия, че абсолютно осъзнаваме това, което лежи на нашите плещи", информира Вълчев.

От думите му не стана ясно дали ще търсят съгласие само по програмата и политиките на правителството, но и за състава на правителството. Вълчев допусна, че разговорите ще започнат в четвъртък, защото първият ден на НС е по-скоро церемониален.

От "Има такъв народ" отказаха да коментират дали отново ще номинират Ива Митева за председател на Народното събрание. Възнамеряват да обявят решението си в пленарната зала или малко преди първото заседание в сряда сутринта.

Митева, бивш дългогодишен шеф на дирекция в НС, вече има опит като парламентарен шеф по време на краткото, но бурно съществуване на 45-ото НС.

Първоначално от останалите партии единствено ГЕРБ са заявили готовност да предложат шеф на парламента и номинацията им е Росица Кирова. Но тъй като е предварително известно, че това няма как да стане, ГЕРБ я предлагат за зам.-председател. При кабинета "Борисов 3" председател на парламента беше Цвета Караянчева от ГЕРБ, но сега тя дори не успя да стане депутат.

По-късно във вторник и БСП обяви, че ще предложи свой кандидат за председателския пост. Групата на социалистите е решила това да е Кристиан Вигенин. Вероятно ако не бъде избран, той ще е номинацията и за зам.-председател. Шеф на групата на БСП ще е Корнелия Нинова, запазва се ръководството на парламентарната група от 45-то Народно събрание. Единствено Крум Зарков е помолил предложението на Нинова той да стане зам.-председател да се отложи до понеделник, когато се очаква БСП-Русе да се произнесе дали той да стане депутат.

Друга новост, е политическата сила на Мая Манолова "Изправи се! Мутри вън" вече се преименува на "Изправи се БГ! Ние идваме". Манолова ще оглави парламентарната група, неин заместник ще е адв. Николай Хаджигенов, а за зам.-председател на Народното събрание ще предложат пак Татяна Дончева, която заемаше поста и в 45-ото Народно събрание.

Очаква се "Демократична България" отново да издигне за зам.-председател на НС Атанас Атанасов, а другият съпредседател на обединението Христо Иванов да е шеф на групата им.

Така церемониалният ден по откриването на новия парламент ще даде отговор поне на въпроса дали Ива Митева ще стане шеф на парламента. Ако ИТН предложи друга кандидатура, това най-вероятно ще означава, че е подредило Митева в състава на правителството.

"Много искам да има правителство, защото народът вече няма да чака, а работа ни чака много. Да, изборите са демократична процедура, ама народът май му омръзна вече да ходи на избори... Да се надяваме на здравия разум", каза Мика Зайкова във вторник пред БНР.

Откривайки първото заседание на предходния парламент, тя заяви, че се надява да е добра орисница, но това не се сбъдна. 45-ото НС се разпусна след рекордно кратък срок, тъй като не успя да излъчи правителство, защото партията на Трифонов предпочете нови избори.

Предстои да видим какво ще стане от втория опит, когато ИТН вече е първа сила.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?