НСБОП издирва фалшификатор на евро за ЕС

34 хиляди и 400 фалшиви евро бяха заловени при съвместна операция на НСБОП със Столичната следствена служба, Софийската градска прокуратура и РДВР-Благоевград.

Задържани са трима българи в София с 30 хиляди фалшиви евро в момент на сделка в столичния квартал "Илинден". У арестуваните са били намерени също и фалшиви документи за самоличност и визи.

В Гоце Делчев са намерени още 4 хиляди и 400 евро, в банкноти от по 50 и по 200 евро, съобщи полк. Венелин Великов, заместник-директор на НСБОП.

Предполага се, че там е депото на парите, каза още Великов.

Всички задържани са криминално проявени , има печатница, но все още не сме я открили, каза полковникът. Установено е, че нелегално произведената валута е разпространявана в софийски и петрички региони. Част от валутата е била подготвена за износ и пласиране в страни от Европейския съюз.

Фалшификаторът не е бил открит и предстои да бъде обявен за общодържавно издирване, съобщи МВР.

Според представителя на Европол у нас Маурицио Варанезе разследването ще продължи до разкриването на печатницата. Банкнотите от по 200 евро били с много добро качество за разлика от тези с номинал 50 евро.

Законите в България се нуждаят от промяна за по-добра борба с престъпността, посочи още Варанезе и за пореден път подкрепи исканията на МВР за по-строги санкции на всеки, заловен с материали, от които може да произведе фалшива валута.

Преди дни, по сигнал от Австрия, във Варна бе открита поредна печатница за фалшиви евро, пласирани в Европа.

Споделяне

Още от България