НСБОП подозира бомбаджията от "Люлин" за взрива на Доктора

Арестуваният от НСБОП в понеделник е заподозрян за изработването на бомбата, с която на 18 април т.г. бе взривен мерцедесът на Иван Тодоров - Доктора, съобщи Инфо радио. Бомбаджията Ивайло Дачев бе арестуван от антимафиотите в столичния жк "Люлин-7". От НСБОП нито отрекоха, нито потвърдиха информацията.

Антимафиотите организирали операцията, след като преди две седмици техен агент се уговорил с Дачев да му продаде самоделна бомба, според източници на радиото. МВР съобщи, че при задържането Дачев е носил у себе си две самоделни бомби. В квартирата му в "Люлин" са били открити взривни вещества, капсул-детонатори, електро-детонатори и други уреди, необходими за направата на самоделките. Иззет бил и GSM, подготвен за изработка на самоделно взривно устройство и около 100 грама амонит.

След взрива на бул. "Цариградско шосе", в куфарчето на оцелелия при атентата Иван Тодоров-Доктора, антимафиоти намериха снимки на финансовия министър Милен Велчев и депутата от НДСВ Мирослав Севлиевски на яхта в Монако с разработвания за контрабанда Иван Тодоров. Два дни след това, главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов обяви, че службите разполагат със снимки на действащи политици с лица от престъпния свят, без да назовава имена. До дни в медиите изтече информация за политиците на снимките, които обаче не бяха приложени към докладната записка на МВР за организираната престъпност до премиера и президента. Нарочените за "покровители" на мафията обявиха, че са жертва на компромат и настояха МВР да посочи автора на този сценарий.

В куфарчето на Доктора е имало още разработки, записани разговори и имена на МВР-служители, покровителствали контрабандни канали, съобщиха тази седмица депутати. Сред материалите и било и уведомително писмо от софийския военен прокурор Трендафил Трайков за прекратяване на проверка срещу висш служител от НСБОП по жалба на Доктора. Преписката е била заради негативна справка, дадена от службата до френското посолство у нас, заради която Доктора не е могъл да получи гражданство в Монако.

За мен скандалът с доклада на МВР е преднамерен, предизвикан преди всичко от главния секретар на Министерството на вътрешните работи. Твърде вероятно е скандалът да е предизвикан от различни лобистки и икономически интереси.

Това заяви днес по Дарик радио Божидар Попов, бивш главен секретар на МВР. По думите му ген. Бойко Борисов е потърсил индулгенции за себе си, като се опитал да прехвърли отговорността на МВР върху цялата държава за това, че не може да се справи с престъпността.

Според ген. Попов атаката е най-вече срещу финансовия министър Милен Велчев, който се опитва да ограничи по някакъв начин нечии интереси.

Отговорност за скандала трябва да понесе главният секретар на МВР, защото се намеси в политиката. Може би и министър Георги Петканов има вина, защото Бойко Борисов му е подчинен, заяви Божидар Попов.

И председателят на Върховния касационен съд Иван Григоров обвини МВР, че не може да се справи с престъпността. "Аз не знам за последните една-две години МВР да е разкрило по-сериозно престъпление - не само да набеди някого, че е извършил сериозно престъпление, но да го подкрепи с достатъчно сериозно доказателство, за да може да издържи и в съда", каза Григоров пред медиите в Шумен, помолен за пореден път да коментира обвиненията от страна на вътрешното ведомство към съдебната система. Председателят на ВКС напомни за поредицата сериозни взривове и поръчкови убийства през последната година, от които няма нито едно разкрито от МВР.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?