НСБОП разби поредна лаборатория за синтетична дрога

Над 30 кг синтетична дрога на таблетки са иззели антимафиоти от НСБОП при операция срещу поредната нарколаборатория в София. Според експерти, цената на иззетото количество наркотик на черния пазар надхвърля 120 000 лева.

Държавният департамент на САЩ обяви преди месец в доклада си за производство и трафика на наркотици, че България е започнала да измества Турция като производител на синтетични наркотици и в нея се преместват все повече лаборатории.

Четирима са в ареста, като последният задържан работи в БДЖ и се предполага, че е пренасял високорисковия наркотик.

Трима са задържани в нощта срещу петък - организаторът и разпространителите. Двама от тях са заловени от полицаите непосредствено след транспортиране на готовата продукция от производственото хале в Горни Богров до депото в кооперация в столичния квартал "Редута", съобщи МВР.

Паралелно в Горни Богров, в изоставена селска къща, където е синтезиран наркотикът, е заловен третият участник в групата.

В Долни Богров са открити лабораторно оборудване, около 100 литра химически вещества, съпътстващи производството на амфетамин - ацетон, бензол, мравчена киселина, и над 200 кг натриева основа, необходима за получаването на високорисковия синтетичен наркотик.

В петък след обяд МВР съобщи и за четвъртия задържан - Х.Х. от Драгоман, който е служител на БДЖ. При претърсване в дома му, били открити още два килограма амфетамин на прах. "Стоката", произведена в Горни Богров е пристигнала в граничния град два дни преди спецакцията на антимафиотите. Била е предназначена за транспортиране към наркопазара в западната ни съседка. Като желизничар задържаният е можел лесно да пренася високорисковия наркотик в посока на запад от границата ни. Изясняват се връзките му с членовете на престъпната група- допълват от националната служба.

На четиримата е наложена 24-часова полицейска мярка "задържане под стража". Те са наблюдавани няколко месеца от антимафиотите.

Операцията бе ръководена от главния секретар на МВР ген.Бойко Борисов и координирана от Федерално управление за контрол над наркотиците (ДЕА) на САЩ и Върховната касационна прокуратура.

Заместник-директорът на НСБОП полковник Венелин Великов, цитиран от БТА посочи, че полицаите се натъкнали на начален етап на изработка, там където дрогата се е синтезирала. В един килограм синтетичен наркотик средно има по около шест хиляди таблетки, а цената на всяка една от тях варира между 12 и 15 лева.

Предстои материалите по разследването да бъдат предоставени на прокуратурата и да бъде образувано следствено дело.

Споделяне

Още от България