НСБОП разкри фалшификатори на евро

Близо 300 000 фалшиви евро бяха задържани при спецакция на НСБОП, съобщи шефът на службата ген. Румен Миланов. Арестувани са 7 пласьори в Шумен и тримата печатари на банкнотите в София.

В Шумен полицаите от регионалното звено за борба с организираната престъпност задържали първо четирима разпространители на банкноти, а след това и още трима. При залавянето им са открити около 200 000 фалшиви евро, в банкноти на стойност от по 50, 100 и 200 евро.

Спецполицаите установили, че те разпространяват фалшивите пари в Шумен и района. Имало данни, че част от банкнотите се изнасят в чужбина с помощта на българи, които пътуват зад граница.

Печатницата, където са се произвеждали банкнотите, се намира в центъра на столицата, уточни ген. Миланов. При разбиването на базата били открити още 100 000 фалшиви евро. Фалшивите банкноти били с много добро качество. Полицията установила, че един от задържаните се издирва от 1999 година за измами.

По време на акцията е иззето и незаконно притежавано оръжие и боеприпаси, както и технически приспособления за изработване на фалшиви пари.

Седмината в Шумен били задържани за 24 часа, но срещу тях са събрани достатъчно доказателства за следствени дела, уточни прокурорът от Софийската районна прокуратура Валентин Филипов.

Задържането беше доста сложно, но е извършено прецизно, похвали полицаите прокурорът Филипов.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?