НСБОП разкри нова база за фалшиви пари в София

База за предпечатна подготовка на фалшиви пари и документи беше разкрита в София при спецоперация на НСБОП и Столичната следствена служба. Задържани са трима българи - двама мъже и една жена, които организирали производството и пласирането на ментетата.

При обиски на 5 адреса в различни квартали на София спецполицаите открили компютърна конфигурация, клише и набор от метални букви и цифри, използвани при изработването на фалшиви банкноти и документи.

Намерени са и големи количества готови за пласиране германски марки с номинал 500 и 1000, евро, щатски долари, пътнически чекове, пощенски марки от различни страни и попълнени чуждестранни паспорти.

Установено е, че намерените фалшификати са отпечатвани в разкритата от НСБОП през май миналата година нелегална печатница в столичния квартал "Младост". Тогава беше задържан Рафат А. - с двойно гражданство, българско и иракско.

Тогава антимафиоти са открили офсетова печатарска машина, принтери, спомагателни материали и голямо количество пари и документи. Добрите контакти на Рафат А. с представители на различни страни от арабския свят му помагали да намира лесно пазари за нелегално произведената стока, припомня МВР.

След изтичането на прокурорската мярка "задържане" за 72 часа Софийският градски съд го освободи под домашен арест. Докато трае протестът на прокуратурата за налагане на постоянна мярка, Рафат успял нелегално да напусне страната и се издирва.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?